Pe 19 martie 2019, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a radiat toate persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități încluse în obiectul de activitate era mai mare de cinci - în cazul PFA și mai mare de zece - în cazul II. Zeci de mii de titulari de PFA și II s-au trezit că nu mai au activitate, iar în unele cazuri situația este deosebit de gravă, pentru că mulți dintre ei aveau în derulare contracte comerciale sau proiecte cu fonduri europene. În județul Prahova, s-au aflat în această situație 1.125 de persoane fizice autorizate și 599 de întreprinderi individuale, potrivit listei publicate pe site-ul Oficiului Registului Comerțului.
Potrivit Legii 182/2016, o persoană fizică autorizată poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activități prevăzute în codul CAEN, în timp ce o întreprindere individuală poate avea cel mult zece clase de activități în codul CAEN. Legea a intrat în vigoare pe 17 ianuarie 2017, prevăzând un termen de doi ani pentru ca persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale să facă modificările aferente codului CAEN la Registrul Comerțului. În caz contrar, la 19 martie 2019, Oficiul Național al Registrului Comerțului radiază din oficiu PFA-urile și II-urile care nu au respectat prevederile legislative. Ceea ce s-a și întâmplat. Această măsură a lovit în plin zeci de mii de oamenidin diverse domenii de activitate. Pentru cei mai mulți dintre ei, PFA-ul (sau II-il) reprezenta singura sursă de venituri. În agricultură este cea mai gravă situație, pentru că numeroși agricultori și fermieri s-au trezit scoși din sistemul de plăți și nu mai primesc subvenții de la APIA sau, mai rău, în cazul celor care derulau proiecte cu fonduri europene a intervenit blocarea acestor fonduri, iar banii primiți până acum vor trebui returnați. Și comercianții din piețe au o mare problemă, majoritatea desfășurând această activitate în baza PFA. Toți cei afectați vor trebui să-și deschidă acum alte firme și să o ia de la capăt.
Cum s-a ajuns în această situație? În general, oamenii și-au trecut mai multe clase de activități în codul CAEN al PFA sau II. Prin lege, numărul acestor activități s-a redus, iar cei mai mulți titulari ai PFA sau II nu au știut de modificările legislative și nici că își pot pierde micile afaceri. Nu sunt oameni care studiază în fiecare zi Monitorul Oficial și nici nu intră pe site-ul ONRC pentru a afla că firmele lor sunt în pericol de a fi radiate. Este adevărat că nimeni nu poate invoca necunoașterea legii, suntem cu toții obligați (teoretic) să cunoaștem actele normative măcar din zona fiecăruia de activitate. Dar la câte norme legislative se emit și la câte modificări se aduc actelor normative, iată că apar și astfel de situații extrem de delicate. În acest caz, Legea 182 are un impact negativ major și nu doar asupra persoanelor fizice autorizate și întreprinderilor individuale, ci și asupra bugetului de stat și bugetelor locale, care colectau venituri din taxele și impozitele plătite de PFA-uri și II-uri. Ori, când impactul este atât de mare, poate că o informare directă a celor vizați de măsura extremă a radierii ar fi fost necesară.
Mai mulți cititori ne-au transmis imagini cu un loc din Câmpina, unde mizeria domnește.
Ședința Adunării Generale a Acționarilor de la ADI Managementul Apei Prahova, desfășurată vineri, 17 ianuarie 2025, nu a adus nicio veste bună în privința tarifelor la apă și canalizare în localitățile unde operator este HidroPrahova.
În cursul zilei de vineri, 17 ianuarie 2025, polițiștii câmpineni au depistat pe Strada Pictor Nicolae Grigorescu un autovehicul care a fost surprins de aparatul radar cu o viteză de 70km/h, cu 20km/h peste limita legală de viteză din zonă.
Bărbatul pe care polițiștii l-au identificat ca fiind autorul crimei de pe Aleea Scărișoara din seara zilei de marți, 14 ianuarie 2025, se află în arestul Poliției din noaptea respectivă.