CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Sute de PFA-uri și întreprinderi individuale din Prahova, radiate din oficiu de către Registrul Comerțului din cauza unor modificări legislative

- Actualitate -

Sute de PFA-uri și întreprinderi individuale din Prahova, radiate din oficiu de către Registrul Comerțului din cauza unor modificări legislative

Pe 19 martie 2019, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a radiat toate persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități încluse în obiectul de activitate era mai mare de cinci - în cazul PFA și mai mare de zece - în cazul II. Zeci de mii de titulari de PFA și II s-au trezit că nu mai au activitate, iar în unele cazuri situația este deosebit de gravă, pentru că mulți dintre ei aveau în derulare contracte comerciale sau proiecte cu fonduri europene. În județul Prahova, s-au aflat în această situație 1.125 de persoane fizice autorizate și 599 de întreprinderi individuale, potrivit listei publicate pe site-ul Oficiului Registului Comerțului.

Potrivit Legii 182/2016, o persoană fizică autorizată poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activități prevăzute în codul CAEN, în timp ce o întreprindere individuală poate avea cel mult zece clase de activități în codul CAEN. Legea a intrat în vigoare pe 17 ianuarie 2017, prevăzând un termen de doi ani pentru ca persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale să facă modificările aferente codului CAEN la Registrul Comerțului. În caz contrar, la 19 martie 2019, Oficiul Național al Registrului Comerțului radiază din oficiu PFA-urile și II-urile care nu au respectat prevederile legislative. Ceea ce s-a și întâmplat. Această măsură a lovit în plin zeci de mii de oamenidin diverse domenii de activitate. Pentru cei mai mulți dintre ei, PFA-ul (sau II-il) reprezenta singura sursă de venituri. În agricultură este cea mai gravă situație, pentru că numeroși agricultori și fermieri s-au trezit scoși din sistemul de plăți și nu mai primesc subvenții de la APIA sau, mai rău, în cazul celor care derulau proiecte cu fonduri europene a intervenit blocarea acestor fonduri, iar banii primiți până acum vor trebui returnați. Și comercianții din piețe au o mare problemă, majoritatea desfășurând această activitate în baza PFA. Toți cei afectați vor trebui să-și deschidă acum alte firme și să o ia de la capăt.

Cum s-a ajuns în această situație? În general, oamenii și-au trecut mai multe clase de activități în codul CAEN al PFA sau II. Prin lege, numărul acestor activități s-a redus, iar cei mai mulți titulari ai PFA sau II nu au știut de modificările legislative și nici că își pot pierde micile afaceri. Nu sunt oameni care studiază în fiecare zi Monitorul Oficial și nici nu intră pe site-ul ONRC pentru a afla că firmele lor sunt în pericol de a fi radiate. Este adevărat că nimeni nu poate invoca necunoașterea legii, suntem cu toții obligați (teoretic) să cunoaștem actele normative măcar din zona fiecăruia de activitate. Dar la câte norme legislative se emit și la câte modificări se aduc actelor normative, iată că apar și astfel de situații extrem de delicate. În acest caz, Legea 182 are un impact negativ major și nu doar asupra persoanelor fizice autorizate și întreprinderilor individuale, ci și asupra bugetului de stat și bugetelor locale, care colectau venituri din taxele și impozitele plătite de PFA-uri și II-uri. Ori, când impactul este atât de mare, poate că o informare directă a celor vizați de măsura extremă a radierii ar fi fost necesară.


09 Apr 2019 20:04 4184 vizualizari



Comentarii






2489 vizualizari 24 Apr 2024 15:39 O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

citeste mai mult
2584 vizualizari 24 Apr 2024 12:53 Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

citeste mai mult
1433 vizualizari 24 Apr 2024 12:11 Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors. 

citeste mai mult
5302 vizualizari 24 Apr 2024 09:02 Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

1.340 locuri sunt scoase la concurs la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina în sesiunea care a început miercuri, 24 aprilie, și va avea examenul pe 15 iunie.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV