CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Nicolae Neagoe, singurul român (în viaţă) medaliat la Jocurile Olimpice de Iarnă, sărbătorit la 77 de ani de doi tineri sportivi din Brebu

- Eveniment -

Nicolae Neagoe, singurul român (în viaţă) medaliat la Jocurile Olimpice de Iarnă, sărbătorit la 77 de ani de doi tineri sportivi din Brebu

Pe 2 august 2018, Nicolae Neagoe, din Brebu, a împlinit frumoasa vârstă de 77 de ani. Nu este o persoană oarecare, deși mulți dintre noi poate nu am auzit de el, iar alții poate că au uitat. Nicolae Neagoe este singurul român (în viaţă) care a fost medaliat la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, cea din 1968, de la Grenoble din Franţa, acolo unde a făcut echipă cu regretatul Ion Panţuru în echipajul de bob două persoane al României.

Nicolae Neagoe locuieşte de mai bine de 10 ani la Brebu, într-o casă simplă, poate mult prea simplă pentru un campion olimpic. Doar câteva cupe, inclusiv cea pentru locul al treilea la Campionatul European de la Cervinia, din 1970, aflate în geamul de la stradă, arată faptul că acolo locuieşte un mare campion. Nicolae Neagoe a început sportul cu luptele şi fotbalul, dar apoi a trecut la bob, unde a cunoscut cele mai mari satisfacţii. A început acest sport cu un titlu de campion național, în 1966. Apoi, în 1967, la Igls, în Austria, a cucerit titlul european la bob patru persoane, din echipaj mai făcând parte Ion Panţuru, Petre Hristovici şi Gheorghe Maftei. La aceeaşi ediţie, alături de Panţuru, la bob două persoane, a obţinut medalia de argint. În palmaresul său se mai regăsesc un loc doi la CE Cervinia 1969, tot alături de Panţuru, iar 1970, locul trei în proba de bob patru persoane. Vârful carierei internaţionale a lui Nicolae Neagoe a fost prezenţa la Jocurile Olimpice de la Grenoble, Franţa, în 1968. Aici a ocupat locul patru cu echipajul de bob patru persoane şi locul al treilea, alături de Ion Panţuru, la bob două persoane, aceasta fiind singura medalie olimpică la ediţiile de iarnă obţinută vreodată de România!
"De fapt, este o medalie de argint suflată cu bronz, pentru că, după patru manşe, am fost la egalitate şi a fost nevoie de trei zile să se găsească modalitatea de departajare", îşi aminteşte Nicolae Neagoe şi totul pare atât de proaspăt în mintea sa de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Povesteşte foarte frumos despre isprăvile sale pe pârtie, despre amiciţia cu mari sportivi ai acelei perioade - italianul Eugenio Monti, cel care a câştigat medalia de aur la acea ediţie a Jocurilor Olimpice de la Grenoble, sau cu vest-germanul Horst Floth, ocupantul locului secund de acum 50 de ani. Şi totul este povestit cu atâta farmec încât te trezeşti că au trecut ore bune în care ai fost transpus în lumea bobului mondial de acum cinci decenii - de la Jocurile Olimpice de la Grenoble, la Mondialele de la St. Moritz, de la peripeţii pe pârtii, la peripeţii cu plecările în Occident în acea perioadă şi multe, multe altele (video).

Astăzi, singurul român în viaţă medaliat la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, Nicolae Neagoe, este imobilizat într-un scaun cu rotile. Are laba piciorului stâng amputată, a suferit un accident vascular, de pe urma căruia a rămas cu o semipareză, la toate acestea adăugându-se un diabet de care suferă de aproape 30 de ani.
De ziua sa, Nicolae Neagoe a avut o mare bucurie. Doi tineri sportivi din Brebu - Teodora Vlad (bob) şi Flavius Crăciun (sanie) - ambii cu prezenţe în competiţii internaţionale şi rezultate frumoase, i-au făcut o vizită pentru a-l sărbători la împlinirea celor 77 de ani. Şi câteva ore bune i-au ascultat poveştile și sfaturile marelui campion. "Am simţit că este de datoria noastră să facem acest mic gest pentru a sărbători un mare campion. Pentru noi este un exemplu, ne bucurăm de sfaturile sale şi am încercat, prin gestul nostru, să reparam pe cât posibil faptul că singurul român în viaţă medaliat la Jocurile Olimpice de Iarnă nu este apreciat aşa cum se cuvine", ne-au spus cei doi tineri sportivi din Brebu, care merită felicitări pentru gestul lor deosebit.


03 Aug 2018 09:46 9836 vizualizari



Comentarii






1286 vizualizari 20 Apr 2024 22:28 Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

citeste mai mult
1305 vizualizari 31 Mar 2024 08:58 La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

citeste mai mult
2099 vizualizari 25 Mar 2024 21:51 De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

citeste mai mult
2913 vizualizari 21 Mar 2024 08:05 Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV