Câmpina, România 100. Vila Gheorghiu de ieri, "Casa cu lei" de astăzi

Social (Categoria articolului)

O casă superbă, în centrul Câmpinei, chiar pe Bulevardul Carol I, la intersecția cu Aleea Rozelor. O casă care a scăpat, ca prin minune, de demolare în perioada în care a fost reconfigurată zona centrală a urbei, în acea perioadă de sistematizare urbană, cum a fost denumită oficial. Îi spunem de multă vreme "Casa cu lei", dar numele corect este "Vila Dr. Gheorghiu", așa cum i-a spus inclusiv cel care a proiectat-o și construit-o - celebrul arhitect Toma T. Socolescu.

Vila a fost construită la începutul anilor '30. A fost cadoul lui Victor Rădulescu, primar al Câmpinei în perioada 1926-1928 și apoi deputat liberal în Parlamentul României, pentru fiica sa la casătoria acesteia cu doctorul Dumitru Gheorghiu. O casă realizată în stil neoromânesc și care s-a păstrat în forma sa originală până astăzi. A aparținut familiei dr. Gheorghiu până la naționalizare, apoi a găzduit diverse familii apropiate regimului, pentru ca ulterior să devină, pentru mulți ani, sediul Laboratorului de Sănătate Publică (Sanepidul). După 1990, casa a fost revendicată și câștigată de urmașii fostului proprietar, fiii doctorului Gheorghiu. Imobilul le-a fost restituit în anul 2003, iar o vreme Sanepidul a continuat să ocupe (cu chirie) acest spațiu. Apoi, clădirea a fost cumpărată de omul de afaceri Ioan Simion, iar din 2016 aici au fost deschise mai multe cabinete medicale și un centrul de recoltare a probelor biologice de laborator, toate acestea aparținând de Spitalul SanConfind Poiana Câmpina. Pe scurt, aceasta este povestea "Casei cu lei", una dintre vilele construite în perioada interbelică și păstrată până în zilele noastre.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa Știrbey de ieri, curtea sălii de sport a Colegiului "Grigorescu", de astăzi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi

7526 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1094 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

4749 vizualizari
22 mar. 2024 20:31

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat la Olimpiada Națională la Limba și literatura română

4 comentarii

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat pentru Olimpiada Națională la Limba și literatura română, la nivelul întregului județ, numărul elevilor calificați fiind de 29.

Alte stiri recente

210 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

473 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.