Rețeaua stradală a municipiului Câmpina are aproximativ 120 km. În total sunt 252 de străzi. Din cei 120 km, 66% sunt asfaltați, 20% sunt acoperiți cu balast, 9% cu pământ, 3% cu beton și 2% cu piatră. Aceste informații sunt incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, finalizat de curând și dezbătut public, ieri, la Primăria Câmpina.
66% înseamnă că sunt asfaltați aproximativ 80 km din întreaga infrastructură rutieră a localității. Iar 40 km nu au asfalt, ci sunt 'îmbrăcați" cu diferite alte materiale. Asta, în condițiile în care vorbim, totuși, despre un municipiu. Potrivit specialiștilor care au realizat Planul de Mobilitate Urbană, se impun intervenții majore asupra infrastructurii rutiere, iar prioritare ar trebui să fie reabilitarea/modernizarea străzilor și realizarea unei variante de ocolire a Câmpinei pentru reducerea traficului și poluării.
La capitolul reabilitare/modernizare străzi, cele mai importante zone unde trebuie intervenit (și pe care le cunoaștem cu toții, dar acum, iată, sunt menționate și într-un document oficial) sunt: Orizontului, Ecaterina Teodoroiu, Calea Doftanei, Voila și Bobâlna.
15 jardiniere au fost achiziționate de Primăria Câmpina pentru a fi amplasate pe domeniul public.
O nouă veste tristă pentru Câmpina - a încetat din viață colonelul în rezervă Viorel Bondoc, fost consilier local timp de patru mandate, în perioada 2004-2020.
S-a discutat destul de des despre situația parcului de pe Strada Oituz, din Câmpina, mai cunoscut în rândurile localnicilor sub numele său vechi - Mițu-Chițu.
Zilele trecute, la Breaza, pe malul râului Prahova, a fost un scandal fără precedent.