Plouă peste vestigiile din Parcul Trandafirilor

Social (Categoria articolului)

În Parcul Trandafirilor, echipa de specialiști de la Muzeul Județean de Istorie Prahova, condusă de arheologul Alin Frânculeasa, au descoperit construcții ale Vămii Câmpina, care datează de cel puțin două secole. Săpăturile vor continua în primăvara anului viitor, dar până atunci ar trebui conservate cum se cuvinte vestigiile deja descoperite.

Șantierul arheologic s-a închis, deocamdată. Se va redeschide anul viitor, când echipa de la Muzeul Județean de Istorie intenționează să extindă aria săpăturilor, pentru a evidenția toate zidurile, dar și drumul care trecea prin dreptul clădirilor de deasupra pivnițelor descoperite. Din punctul de vedere al specialiștilor, până la reluarea activității, vestigiile ar trebui conservate pentru a nu fi distruse. Arheologii consideră că mai întâi ar trebui dezafectate toate conductele care trec pe deasupra construcțiilor, apoi locul ar trebui acoperit cu o structură metalică, peste care să fie pusă tablă, dacă nu se va putea sticlă. Deocamdată, la nivelul Primăriei Câmpina nu s-a luat nici o decizie în această privință, dar poate că administrația locală ar trebui să se grăbească, vremea rea nu să să aștepte.

3292 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 24.11.2015 07:33 In primul rand, stirea perpetueaza doar o presupunere care s-a facut in legatura cu aceste beciuri, inca din 1988 cand s-au demolat casele de deasupra lor. In realitate nu este nicio certitudine ca acolo a functionat vama Campinei. In al doilea rand, ati fost prea blanzi in comentariu. Ce se intampla este curata bataie de joc. Primaria stia foarte bine cand a chemat arheologii sa se apuce de treaba, ca vine sezonul rece in care nu se va putea lucra. Trebuia de multa vreme sa se pregateasca. Au trecut aproape 2 luni de cand au luat la cunostinta ca acolo sunt conducte ce trebui dezafectate, si nu au facut NIMIC. Daca macar conductele nu au fost dezafectate pana acum, atunci ce sperante sa avem ca vor face constructia de protectie pana da prima zapada ? Inca un loc esential pt identitatea orasului, se va distruge cu buna stiinta, din culpa primariei. Umezeala, inghetul si dezghetul va afecta foarte mult mortarul si caramizile vechi, iar la primavara cand vor veni arheologii, vor alege praful.....
  • Marius Drg 25.11.2015 13:32 Daca se presupune ca acolo a functionat vama Campinei trebuiesc trase la raspundere si firmele cara au amplasat acele conducte deoarece ei sunt obligati ca in cazul in care sunt executate sapaturi sa anunte autoritatile la descoperirea oricarei urme de constructii "suspecte" :) a fi vestigii arheologice . Se observa din poze ca aceste conducte au fost montate chiar prin peretii de caramida . Sau poate sunt si alea vestigii :)

Social

174 vizualizari
27 nov. 2020 17:58

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 noiemrbrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1055 vizualizari
27 nov. 2020 06:20

O mare parte a Cartierului Muscel din Câmpina nu va avea energie electrică timp de mai multe ore, pe 3 și 4 decembrie 2020

Societatea Electrica (SDEE Muntenia Nord) va întrerupe furnizarea energiei electrice în Cartierul Muscel din municipiul Câmpina joi - 3 decembrie și vineri - 4 decembrie, în intervalul orar 9.30-14.30. Joi, vor fi afectați de această întrerupere câmpinenii care locuiesc pe străzile Muscelului, Libertății și Fântânii, iar vineri, locuitorii de pe străzile Ion Heliade Rădulescu, Poieniței și Anotimpului.

Alte stiri recente

256 vizualizari
27 nov. 2020 06:30

"Somăm PNL să înceteze atacurile mizerabile la adresa candidaților PSD Prahova!"

(P) Social-democrații prahoveni consideră că liberalii își acoperă disperarea prin atacuri la adresa principalilor adversari politici, motivul fiind acela că reprezentanții PNL "simt că șansele lor de a câștiga alegerile din 6 decembrie au scăzut considerabil".

971 vizualizari
26 nov. 2020 11:26

Record național pentru înotătorul Darius Coman (Barracuda Câmpina) în proba de 100 m bras, la Campionatul Național de Cadeți

În perioada 22-29 noiembrie 2020, la bazinul olimpic din cadrul complexului de natație de la Târgoviște se desfășoară Campionatul Național de Cadeți 12-14 ani, competiție organizată de Federația Română de Natație și la care participă peste 200 de sportivi de la 42 de cluburi din țară. În proba de 100m bras - masculin, tânărul înotător Darius Coman, de la Clubul Barracuda Câmpina, a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, timpul său (01:09:24) reprezentând nou record național.