Primarul din Brebu explică importanța unei vizite în SUA, pe bani publici. Cine nu-l înțelege are "o gândire comunistă"

Actualitate (Categoria articolului)

La propunerea primarului Adrian Ungureanu, Consiliul Local al comunei Brebu a aprobat o deplasare în SUA, la Las Vegas, Orlando și Miami, a unei delegații formate din patru persoane. Suma alocată de la bugetul local - 45.000 lei. Informația a apărut în presă, au aflat și locuitorii comunei, iar de aici un întreg scandal.

Deplasarea urmează să aibă loc în perioada 28 mai - 7 iunie 2017, iar din delegația de la Brebu ar urma să facă parte primarul, contabilul șef al Primăriei și doi consilieri locali. Pentru această deplasare, Primăria din Brebu a primit o invitație de la Asociația Societatea pentru Administrație Publică, o organizație neguvernamentală cu sediul în Brașov, care de-a lungul timpului a mai intermediat astfel de vizite denumite "de studiu și schimb de experiență" în SUA ale unor primari din România. În cadrul acestor deplasări, participanții își plătesc aproape tot: transport cu avionul până în SUA și înapoi, dar și transporturile interne între localitățile vizitate, cazarea, masa. Plătesc și o taxă de 2.900 lei/persoană asociației organizatoare, sumă în care sunt incluse: ghidul (care asigură și traducerea), transferul de la hotel la instituțiile publice vizitate, precum și, atenție, intrarea la oficialitățile cu care se vor întâlni reprezentanții administrațiilor publice din România. Pentru că, la americani, totul este pe bani. Iar delegația de la Brebu va face parte dintr-o delegație mult mai mare, formată din primari și consilieri locali din mai multe localități ale țării. Viza pentru SUA va fi plătită separat de participanți.

Astăzi, primarul Adrian Ungureanu a organizat o conferință de presă pentru a explica motivele care l-au determinat să accepte invitația de a merge în SUA. A vorbit despre importanța acestor deplasări în țări dezvoltate, despre necesitatea ca un primar să învețe din experiența altora și apoi să aplice în propria localitate cele învățate, despre încrederea pe care cetățenii ar trebui să o aibă în el inclusiv în ceea ce privește astfel de acțiuni. 
"În munca la Primărie nu-ți spune nimeni ce să faci și cum să faci, de aceea am zis că trebuie să găsim niște parteneri străini de la care să învățăm. Statele Unite sunt super-dezvoltate și avem ce învăță de la administrațiile publice din America. Cred că această vizită ar fi o chestie oportună. Sigur, m-am gândit și la costuri, m-am gândit și la reacția locuitorilor. Ceea ce am gândit s-a și întâmplat. Unii oameni nu sunt recunoscători pentru tot ceea ce am făcut în comună, ei gândesc foarte aproape și, de ce să nu spun, acestea sunt gândiri comuniste. De ce să te duci, de ce să cheltuiești banii poporului, când poți foarte bine să stai acasă?! Le-am explicat clar, în momentul în care m-ați votat știați că o să am un salariu, că am dreptul la pregătire și că sunt multe cheltuieli pe care le hotărâsc Consiliul Local și primarul. Oamenii nu au înțeles că în momentul în care îmi dai pe mână această localitate răspund întru-totul de ea", este afirmația aproape halucinantă a primarului Adrian Ungureanu. (video)

Iată și alte afirmații făcute de Adrian Ungureanu în conferința de presă de astăzi:
- "Nu am programul în detaliu al vizitei, dar la fața locului te poți orienta".
- "Da, vorbim de Brebu și de Las Vegas. Care este problema? Ce, dacă suntem de la Brebu nu putem merge în schimb de experiență la Las Vegas?"
- "Mă interesează administrațiile din SUA din punct de vedere al părții informatice, din punct de vedere al organizării, vreau să știu care e diferența între un primar și un city-manager, vreau să văd factorii care le-au influențat lor mentalitatea față de muncă și față de societate. Apoi acele idei constructive vreau să le aplic la Brebu. Toată lumea spune, America, America, America, dar când vine vorba să te duci să înveți de la ei, nu mai e nimeni de acord pentru că se cheltuiesc banii publici".
- "Le-am dat niște exemple unor cetățeni care m-au întrebat de ce să mă duc în America - de ce nu ai Dacie și ți-ai luat Audi sau BMW; de ce nu-ți lași copilul la UPG și îl trimiți la facultate în străinătate? Da, o fac pe banii lor, dar și pe mine, când oamenii m-au ales primar, mi-au dat pe mână gestiunea comunei! Nu să fac ce vreau, ci să fac ce consider eu și ce îmi permite legea, iar legea îmi permite astfel de deplasări!"
"Nu mă duc la păcănele la Las Vegas sau la plajă în Miami. Mă duc pentru că mă interesează contactul cu administrația americană!"

Iar la finalul conferinței de presă, după ce a vorbit mai bine de o oră despre importanța vizitei în SUA, primarul Adrian Ungureanu a spus: "Având în vedere toate cele care s-au întâmplat, hotărârea mea este că nu-și mai are rostul acest schimb de experiență. După atâta tam-tam cu populația, nu cred că-și mai are rostul deplasarea în SUA. În proporție de 95% cred că nu mai merg, dar cred că trebuie să mai fac un consulting cu cetățenii și poate că lucrurile se vor schimba!"

7690 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • PCR 03.03.2017 15:17 Cu tot respectul, dar va dat seama cum sunt alegătorii da a asa arata și gândește primatul?!
  • Iosif Luminita 04.03.2017 19:08 Excursie pe banii locuitorilor! Cu banii aceia făceati ceva pentru comună, nu e ca si cum reprezinți țara, reprezinți o comună cu 7000 de locuitori! Ce le-ati putea aduce de acolo? Ce i-ar interesa pe oameni din excursia dvs? Hotelurile in care ati stat, restaurantele în care ati mâncat si barurile în care ati băut? Eu sunt sigură ca pe locuitori nu asta îi interesează! Hai sa fim serioși! Va duceți dvs si vă plimbați in folosul comunei! Care e folosul? Puteți face multe lucruri pentru locuitori si pentru comuna cu acei bani! Bani risipiți! De ce nu scoateți din buzunarul dvs acești bani daca tot vreți schimb de experiență? Bătaie de joc pe banii unor amărâți!

Actualitate

1509 vizualizari
15 apr. 2024 18:08

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat Olimpiada județeană la dezbateri academice

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat etapa județeană a Olimpiadei la dezbateri academice, calificându-se pentru faza națională, care va avea loc începând cu 7 mai, la Constanța.

707 vizualizari
15 apr. 2024 12:55

Un brad riscă să se prăbușescă în stația de la ”Salcie”, în centrul Câmpinei

De la o zi la alta bradul aflat chiar în spatele stației din fața fostului complex de la ”Salcie” se înclină din ce în ce mai amenințător și riscă să se prăbușească.

Alte stiri recente

126 vizualizari
15 apr. 2024 21:03

Două clasări pe podium pentru sportivii de la Lido în etapa de la Zărnești a Campionatului Național de Motocros

Pe circuitul de la Zărnești, într-un cadru natural extrem de pitoresc, a avut loc în week-end etapa a doua a Campionatului Național de Motocros, la startul căreia s-au aliniat și mai mulți sportivi de la clubul câmpinean Lido.

1078 vizualizari
14 apr. 2024 18:33

Superliga B1 Prahova. Caraimanul Bușteni - Sportul Câmpina 3-3

Un meci cu șase goluri ar fi trebuit să fie unul spectaculos, o adevărată promovare a sportului-rege. Dar meciul de la Bușteni, de duminică dimineață, a fost oarecum excepția...