Schiţele lui Nicolae Grigorescu vor fi expuse în premieră, în perioada Festivalului „Serbările Toamnei”

Actualitate (Categoria articolului)

Ediţia din acest an a Festivalului „Serbările Toamnei”, care va avea loc în perioada 17-18 septembrie, este dedicată picturii, în general și maestrului Nicolae Grigorescu, în special. Cu această ocazie, la etajul Casei Căsătoriilor din Bulevarul Culturii, într-un spațiu special amenajat, vor fi expuse în premieră schițele lui Nicolae Grigorescu, cele câștigate în instanță de administrația locală câmpineană, după un proces lung, de aproape 11 ani, cu Ministerul Culturii.

Atât pentru publicul larg, cât mai ales pentru specialiști, această expoziție va reprezenta unul dintre cele mai importante momente din cadrul Festivalului ‘Serbările Toamnei’ 2016. Este vorba despre 202 schiţe şi desene în creion, peniţă şi laviu, realizate de maestrul Nicolae Grigorescu (probabil, nu toate vor fi expuse, ci o parte dintre ele). Sunt lucrări care aparţin Câmpinei, Gheorghe N. Grigorescu, fiul marelui pictor şi singurul său moştenitor vânzând administraţiei locale, în 1939, pentru 600.000 lei, schiţele şi desenele respective, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Din 2002 și până în 2013, Primăria Câmpina s-a judecat pe la diverse instanțe cu Ministerul Culturii și Muzeul Național de Artă, care refuzau să înapoieze Câmpinei ceea ce îi aparținea. În februarie 2013, procesul a fost câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința fiind definitivă și irevocabilă. 

5888 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

806 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

966 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

18 vizualizari
24 apr. 2024 19:06

Iulian Dumitrescu (PNL) și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova

Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a depus astăzi, 24 aprilie 2024, dosarul de candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Judeţean.

1823 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.