Schiţele lui Nicolae Grigorescu vor fi expuse în premieră, în perioada Festivalului „Serbările Toamnei”

Actualitate (Categoria articolului)

Ediţia din acest an a Festivalului „Serbările Toamnei”, care va avea loc în perioada 17-18 septembrie, este dedicată picturii, în general și maestrului Nicolae Grigorescu, în special. Cu această ocazie, la etajul Casei Căsătoriilor din Bulevarul Culturii, într-un spațiu special amenajat, vor fi expuse în premieră schițele lui Nicolae Grigorescu, cele câștigate în instanță de administrația locală câmpineană, după un proces lung, de aproape 11 ani, cu Ministerul Culturii.

Atât pentru publicul larg, cât mai ales pentru specialiști, această expoziție va reprezenta unul dintre cele mai importante momente din cadrul Festivalului ‘Serbările Toamnei’ 2016. Este vorba despre 202 schiţe şi desene în creion, peniţă şi laviu, realizate de maestrul Nicolae Grigorescu (probabil, nu toate vor fi expuse, ci o parte dintre ele). Sunt lucrări care aparţin Câmpinei, Gheorghe N. Grigorescu, fiul marelui pictor şi singurul său moştenitor vânzând administraţiei locale, în 1939, pentru 600.000 lei, schiţele şi desenele respective, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Din 2002 și până în 2013, Primăria Câmpina s-a judecat pe la diverse instanțe cu Ministerul Culturii și Muzeul Național de Artă, care refuzau să înapoieze Câmpinei ceea ce îi aparținea. În februarie 2013, procesul a fost câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința fiind definitivă și irevocabilă. 

5465 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

589 vizualizari
15 aug. 2022 12:45

Tânăr de 26 ani, din Câmpina, prins drogat la volan, noaptea trecută

În cursul nopții trecute, în jurul orei 2.45, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 26 de ani din municipiul Câmpina.

2085 vizualizari
14 aug. 2022 19:40

Ce a dezvăluit inundația de pe Strada Petre Liciu: zeci de familii din Câmpina deversează reziduurile menajere în canalizarea pluvială!

În cursul acestei dimineți vă prezentam o serie de imagini surprinse de un cititor CâmpinaTV.ro pe Strada Petre Liciu - detalii, aici.

Alte stiri recente

3297 vizualizari
14 aug. 2022 16:29

Mircea Baniciu, impresionat de publicul câmpinean. Sute de oameni au stat în ploaie să asculte și să cânte refrenele sale

Mircea Baniciu a susținut un concert extraordinar în Parcul Regele Mihai I, pe 13 august, în cadrul evenimentului ”Câmpina Summer Park Music”, organizat de Casa de Cultură ”Geo Bogza”.

1707 vizualizari
13 aug. 2022 07:25

Piața Centrală Câmpina organizează licitație publică pentru închirierea unor spații comerciale din Corpul C1

Serviciul Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare a Municipiului Câmpina anunță organizarea următoarei licitații publice deschise cu strigare pentru închiriere spații comerciale din Complexul CORP C1 al Pieței Centrale, după cum urmează:
CORP C1 TARABE:
Închirierea a 2 (două) amplasamente pentru comercializare legume-zarzavat
- Amplasament sector legume – zarzavat în suprafață de 2 mp (9A/10A)
- Amplasament sector legume – zarzavat în suprafață de 2 mp (17A/18A)