În anul 1974, din dispoziția Elenei Ceaușescu, la Câmpina, pe Strada I.H. Rădulescu, au fost construite două case solare. Ambele clădiri erau dotate cu panouri din sticlă pentru captarea energiei solare. Prima casă solară, cea de la stradă, de dimensiuni mai mici, urma să fie încălzită pe baza unor curenți de aer cald, care ajungeau în camere printr-un sistem special de conducte.
La casa solară din spate, mult mai mare ca dimensiuni, agentul termic ar fi trebuit să-l constituie apa încălzită cu ajutorul radiațiilor solare. Însă, proiectul a eșuat, iar la sfârșitul anilor '70, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Construcții (INCERC) a vândut casa cea mică Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie, care a înființat în această clădire stația meteo a localității, stație care funcționează și astăzi. La începutul anilor '90, Institutul Național de Meteorologie a dorit să cumpere și casa solară din spate, dar INCERC a refuzat atât vânzarea, cât și închirierea acesteia. Și astfel, casa cea mare a fost lăsată complet de izbeliște și a ajuns o ruină.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Vila Gheorghiu de ieri, "Casa cu lei" de astăzi
Câmpina, România 100. Stația de birje din perioada interbelică, zona sediului BRD de astăzi
Câmpina, România 100. Casa lui Nicolae Grigorescu, Muzeul Memorial de astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.