Câmpina stă foarte prost la capitolul statui. Avem "Soldatul necunoscut" - care va fi mutat în curând la Cimitirul Eroilor, mai avem bustul lui Nicolae Grigorescu - situat în apropierea sediului BRD, statuia lui Aurel Vlaicu - în faţa Casei Tineretului, busturile lui Hasdeu şi Grigorescu - de la muzeele memoriale ale celor două personalităţi şi un monument, situat în fața Casei de Cultură, al celor mai reprezentativi oameni de cultură care şi-au legat numele de Câmpina. Şi cam atât...
Mai există o lucrare, bustul lui B.P. Hasdeu, realizat de sculptorul Alfred Dumitriu, care s-a aflat pe locul unde acum este fântâna arteziană din Parcul Milia. Când parcul a fost modernizat, acest bust a fost dus într-o magazie a Primăriei și acolo a rămas. Totuși, într-o şedinţă recentă a Consiliului Local s-a spus că bustul va fi readus în Parcul Milia și amplasat pe o mică alee, undeva spre intersecţia Bulevardului Carol I cu Bulevardul Culturii, pentru că există un contract încheiat între administrația locală și sculptor, care prevede că statuia va fi un bun public atâta vreme cât este amplasată în centrul localității.
Acestea sunt statuile Câmpinei. Pentru un oraș cultural, poate ar fi fost frumos să avem o alee cu busturile personalităților culturale care au creat și trăit aici. Pentru un oraș turistic, poate ar fi la fel de frumos să avem şi altfel de statui. Şi ne referim la statuile moderne, stradale, care se pretează a fi amplasate mai ales în zonele pietonale şi care pot deveni repede repere, dar şi puncte de atracţie pentru cei care vizitează Câmpina. În imaginile alăturate regăsiţi o serie de fotografii cu astfel de statui - fie că este vorba de unele mai serioase, înfăţişând un copil care citeşte, sau diverse personalități ori personaje care stau pe o bancă și alături de care te poţi aşeza şi fotografia; fie unele mai haioase - celebrul "paparazzo" din Bratislava sau omul care iese dintr-o gură de canal de la Bruxelles, iar exemplele pot continua. Important este să se dorească o schimbare şi din acest punct de vedere, o schimbare care chiar poate contribui la creşterea gradului de atractivitate turistică al Câmpinei. Statui frumoase, simple, care să transmită ceva pe înțelesul tuturor. În mod cert, ar avea cine să le realizeze, sunt atâția tineri artiști care le-ar putea crea și nu neapărat pe zeci de mii de euro. Important este să știm ce vrem, ca localitate, să avem o viziune și mai ales să ne pese.
Citiţi şi O idee pentru Câmpina
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.