La adăpostul stării de urgență decretată din cauza pandemiei de coronavirus, se întâmplă și lucruri nu tocmai corecte, ca să nu spunem ilegale. Asta inclusiv la Câmpina, unde administrația locală nu a găsit o soluție pentru a asigura caracterul public impus de lege pentru ședințele Consiliului Local. Ceea ce s-a reușit în multe localități din țară, iată că nu se reușește la Câmpina, al doilea municipiu al județului Prahova. În martie, a fost un simulacru de ședință, ținută pe... whats-app, într-un grup în care au fost incluși consilierii locali și reprezentanți ai Primăriei, în sala mică de la Casa de Cultură fiind prezenți doar primarul, viceprimarul, secretarul municipiului, câțiva directori din Primărie și președintele de ședință - consilierul Adrian Dochia. Presa nu a avut acces. Acum, în aprilie, situația este și mai neplăcută.
Vă reamintim că, pe 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis anunța instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României și urmau o serie de restricții stabilite prin ordonanțe militare. Pe 26 martie era programată ședința ordinară lunară a Consiliului Local Câmpina. O ședință care s-a desfășurat într-un format atipic, pentru că la nivelul Primăriei Câmpina, deși există un compartiment IT, nu s-a reușit găsirea unei modalități de transmitere online a ședinței, sau măcar a unei formule prin care populația să știe ce și cum se votează. Prin urmare, consilierii locali au stat acasă și discuțiile s-au purtat pe whats-app, asta după ce, în prealabil, fiecare consilier a primit o fișă a proiectelor și a menționat în dreptul fiecărui proiect cum votează.
Deși ni s-a promis că vom avea acces la acea ședință, așa cum a fost ea, pentru a putea informa opinia publică despre proiectele dezbătute și aprobate, cu două ore înainte de începerea ședinței am fost anunțați că nu se mai poate acest lucru. Deși am considerat că gestul administrației Tiseanu nu este normal, am crezut de cuviință că nu merită să facem prea mult tam-tam pe acest subiect - situația era delicată, pandemia era abia la început, ne gândeam că administrația locală se confruntă, ca noi toți, cu unele probleme generate de starea de urgență. În plus, ni s-a promis că până la ședința ordinară din luna aprilie totul va fi pus la punct pentru a se asigura transparența luării deciziilor de către Legislativul local, precum și pentru a se asigura caracterul public, impus de lege, pentru ședințele Consiliului Local. Ba chiar, ulterior, la finalul unei conferințe de presă, primarul Horia Tiseanu a afirmat că s-a găsit soluția pentru ședințele CL și ”durează 15 minute să instalezi o aplicație și să se rezolve problema”.
Este aproape de final și luna aprilie... Joi, 30 aprilie, de la ora 16.30, este programată ședința ordinară a Consiliului Local Câmpina. Deși aleșilor locali li s-au cumpărat tablete (20 tablete Huawei Mediapad M5, în valoare totală de 17.400 lei fără TVA, conform SEAP), pentru că laptopurile pe care le aveau erau, probabil, considerate prea vechi, nici până la acest moment, cu aproape 30 de ore înaintea ședinței Consiliului Local, nu știe cum se va asigura caracterul public al ședinței. Consilierii vor fi la domiciliu, vor participa la ședință prin intermediul tabletelor, asta dacă se vor descurca toți pentru că, trebuie să știți, sunt și consilieri locali care abia învățaseră cum se pornește laptopul, iar acum vor trebui să folosească tabletele... Despre caracterul public al ședinței, însă, încă nu s-a stabilit nimic.
În aceste condiții, noi, CâmpinaTV.ro, facem un apel la administrația locală să găsească o soluție pentru a asigura presei și oricărui câmpinean interesat posibilitatea de a urmări ședința Consiliului Local Câmpina. Este o obligație stabilită de lege! Așa cum prin lege se stabilește și indemnizația consilierilor locali, tot prin lege este prevăzut și caracterul public al ședințelor. Dacă cineva ar fi atacat la instanța de contencios administrativ hotărârile adoptate în ședința din martie, probabil că acele hotărâri ar fi fost anulate, având în vedere că ședința s-a desfășurat pe whats-app, după cum spuneam. Dacă nici luna aceasta ședința nu va fi publică, atunci noi vom fi cei care vom apela la Prefectura Prahova pentru un punct de vedere asupra legalității adoptării hotărârilor Consiliului Local.
Din anul 2019, la Câmpina nu s-a mai organizat evenimentul ”Nunta de Aur”, dedicat cuplurilor care au împlinit în anul respectiv 50 ani de la căsătorie.
Karla Melnic, Carolina Neagu (foto), Simona Dănescu și Ioana Mihăilă sunt cele patru fete minunate care vor reprezenta România și, bineînțeles, Câmpina, la Campionatele Mondiale și Europene de Dans organizate sub egida IDO 2025.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis o imagine surprinsă în această dimineață în parcarea Centrului comercial PROFI, din cartierul Turnătoriei, din Câmpina.
Trei persoane din Prahova, cu vârste de 23, 45 și 51 ani, sunt cercetate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, în colaborare cu procurorii DIICOT, fiind acuzate de trafic de persoane.