CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.facebook.com/clinicairisbaicoi/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

La Câmpina, toaletarea înseamnă mutilarea copacilor. Punctul de vedere al specialistului și opinia Primăriei

- Actualitate -

La Câmpina, toaletarea înseamnă mutilarea copacilor. Punctul de vedere al specialistului și opinia Primăriei

Nu este prima dată când remarcăm și noi, dar și mulți dintre cetățenii Câmpinei modul în care sunt curățați copacii din municipiu. În fiecare an apar astfel de situații neplăcute, dar ca în această primăvară parcă nu a fost niciodată. Practic, nu se poate vorbi despre o toaletare, ci mai degrabă despre o retezare, o mutilare a copacilor. De altfel, toaletarea nu se face cu drujba, prin urmare, la Câmpina, nu avem o toaletare a copacilor, ci o tăiere a acestora, operațiune în urma căreia vedem, în diferite zone ale localității, adevărate "expoziții" de cioturi pe domeniul public.

În mod cert, nu ne place ce vedem. Suntem de acord că există copaci care pot pune în pericol cabluri de electricitate, case, mașini, vieți. Dar măsurile luate sunt extreme și la fel de periculoase pentru viața noastră. Vrem aer curat, vrem verdeață, vrem un oraș viu și sănătos. Vrem și siguranță, da. Dar un arbore ciuntit, mutilat, nu înseamnă că nu mai reprezintă un pericol pentru trecători.
O să explicăm acum de ce este greșită această așa-zisă toaletare a copacilor, lucru pentru care am apelat la punctul de vedere al unui specialist - Diana Culescu, inginer peisagist, doctor în horticultură:
"Tăierile radicale sunt intervenții traumatice pentru arbore, constituind un atentat la integritatea sa, deschizând o poartă pentru boli și dăunători și slăbind întregul sistem de apărare al arborelui. Această slăbire a arborelui poate fi fatală mai ales când este asociată cu alte agresiuni precum seceta, înghețul, traumatizarea rădăcinii, atacuri ale unor agenți patogeni etc.
Tăierile inadecvate generează creșteri haotice, ramurile rezultate fiind slab ancorate pe arbore. În plus, procesul de degradare a lemnului declanșat prin intermediul rănilor de mari dimensiuni duce la slăbirea structuri generale a ramurilor principale și a trunchiului. Un arbore sănătos nu își pierde ușor ramurile. Însă un arbore tăiat necorespunzător poate să devină foarte periculos.
Tăierea radicală nu este cel mai bun și corect mod de a reduce înălțimea unui arbore. La foarte multe specii, ramurile crescute ca urmare a aplicării unor tăieri agresive se dezvoltă extrem de rapid și, astfel, arborele revine la înălțimea inițială într-un timp foarte scurt. În plus, lujerii numeroși care se dezvoltă după o tăiere radicală nu sunt toți viabili. După câțiva ani de viață, între aceștia se instalează o relație de concurență, iar ramurile dominate mor în cele din urmă, devenind astfel un pericol".

Iată și punctul de vedere al Primăriei Câmpina, remis astăzi prin intermediul unui comunicat de presă:
"Având în vedere ultimele discuții apărute în spațiul public referitor la toaletările și tăierile de arbori, precizăm următoarele. Toaletările de arbori se fac în urma analizei cererilor venite de la asociațiile de proprietari, de la persoane juridice, cât și de la firmele de transport călători și de la pompieri, ale căror autovehicule lovesc cu partea superioară coroanele arborilor de pe aliniamentele stradale. Tăierile de arbori se fac, de asemenea, în urma unor cereri ale cetățenilor, asociațiilor de proprietari sau în urma constatărilor comisiei speciale care a fost înființată la nivelul Primăriei Câmpina, scopul acesteia fiind luarea deciziilor pentru evitarea unor incidente ce pot cauza daune grave atât cetățenilor cât și imobilelor. Întotdeauna a fost luată decizia de tăiere a arborilor doar dacă aceștia prezentau pericol iminent de rupere sau prăbușire. Menționăm că au fost și cazuri în care cetățenii sau asociațiile de proprietari au tăiat și toaletat arbori din proprie inițiativă și fără a informa în prealabil reprezentanții Primăriei, caz în care vor fi luate măsuri conform HCL 158/2011.
Dorim să amintim că Primăria municipiului Câmpina a început, în ultimii ani, o campanie de reîntinerire a zonelor verzi cu arbori decorativi. Așadar, a fost înlocuit și completat un număr mare de arbori de pe aliniamentele stradale, din parcuri, zone verzi, locuri de joacă. Primărie Câmpina își cere scuze pentru eventuale neplăceri cauzate cetățenilor și îi asigură pe aceștia că acordă o importanță deosebită protecției mediului înconjurător și ca atare, și de acum înainte, va lua toate măsurile de care va fi nevoie pentru ca orașul nostru să își mențină o cotă de aproximativ 50 mp spațiu verde/persoană, având în vedere că media la nivelul Uniunii Europene este de 26 mp spațiu verde/persoană".


11 Apr 2019 19:06 4843 vizualizari


Comentarii






  • 11.04.2019 20:29 Madalin Focsa Exista un regulament de toaletare facut de specialisti si implantat cu succes la Iasi. E disponibil online si dedicat tuturor administratiilor locale. Se poate citi aici: https://regulament-toaletare-arbori.blogspot.com/2014/04/lupu-i.html Romania e la ani lumina de asemenea viziune, putini inteleg ca avem nevoie de masa verde cat mai multa, in contextul caniculei si poluarii tot mai accentuate.
  • 11.04.2019 20:03 Horticultoru' Sa ne spuna si noua doamna doctor in peisagistica cum ar trata dansa cererile de la proprietari, cum ar toaleta teii(70% sunt tei in câmpina), lemn moale...jurnaliștilor!
4383 vizualizari 11 Dec 2024 06:52 Accident terifiant în Prahova. O mașină a retezat un stâlp de electricitate. Doi tineri și-au pierdut viața

Accident terifiant în Prahova. O mașină a retezat un stâlp de electricitate. Doi tineri și-au pierdut viața

Marți seară, în jurul orei 23.00, în Prahova a avut loc un accident rutier terifiant, în urma căruia doi tineri - șoferul de 27 ani și pasagerul de 26 ani - și-au pierdut viața.

citeste mai mult
535 vizualizari 10 Dec 2024 21:40 Încă se mai alocă bani pentru lucrări la blocurile sociale de pe străzile Năsăud și Petrolistului, deși vechea administrație a repartizat deja locuințele!

Încă se mai alocă bani pentru lucrări la blocurile sociale de pe străzile Năsăud și Petrolistului, deși vechea administrație a repartizat deja locuințele!

La finalul mandatului trecut, Consiliul Local a aprobat o hotărâre prin care se repartizau spațiile locative din blocurile sociale de pe străzile Petrolistului și Năsăud, construite cu fonduri europene, prin Strategia de Dezvoltare Locală a Zonelor Urbane Marginalizate.

citeste mai mult
12110 vizualizari 10 Dec 2024 21:28 150.000 lei pentru documentația tehnică și demolarea efectivă a fostului cinematograf din Câmpina

150.000 lei pentru documentația tehnică și demolarea efectivă a fostului cinematograf din Câmpina

În rectificarea bugetului local al municipiului Câmpina, care se va afla pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local din 13 decembrie 2024, a fost inclusă suma de 150.000 lei pentru întocmirea DTAD (documentația tehnică în vederea obținerii autorizației de demolare) și realizarea efectivă a lucrărilor de demolare a fostului cinematograf.

citeste mai mult
849 vizualizari 10 Dec 2024 18:55 Ultimul pilon al podului feroviar peste râul Prahova, dintre Câmpina și Poiana Câmpina, a fost pus la pământ

Ultimul pilon al podului feroviar peste râul Prahova, dintre Câmpina și Poiana Câmpina, a fost pus la pământ

10 decembrie 2024 va rămâne în istorie ca fiind data la care a fost pus la pământ ultimul pilon al podului feroviar de peste DN1 și râul Prahova, dintre Câmpina și Poiana Câmpina.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV