Consiliul Local a mandatat Primăria Câmpina să negocieze cu administratorul judiciar al Rafinăriei cumpărarea unor terenuri

Actualitate (Categoria articolului)

Vă amintiți, probabil, cele două terenuri scoase la vânzare de administratorul judiciar al Rafinăriei 'Steaua Română', unul pe care se află biroul mecanic și altul pe care este atelierul de tâmplărie. În august, Consiliul Local Câmpina a respins proiectul inițiat de viceprimarul Adrian Pițigoi și care prevedea acordul de principiu pentru cumpărarea celor două terenuri. La ședința de la sfârșitul lunii septembrie, situația s-a schimbat.

În august, proiectul a picat la vot, deoarece consilierii PSD s-au opus acordului de principiu pentru achiziționarea celor două terenuri. Era nevoie de votul a două treimi din consilieri (adică 13 voturi favorabile), deoarece așa prevede legea când este vorba despre domeniul public. Iar PNL-PMP-ALDE au doar 12 consilieri. În septembrie, viceprimarul Adrian Pițigoi a revenit cu un nou proiect. De această dată s-a folosit de un tertip în așa fel încât să nu mai fie nevoie de două treimi din voturi, ci de majoritate simplă. Prin urmare, proiectul a sunat cam așa: mandatarea Executivului (adică a Primăriei) pentru a negocia cumpărarea terenurilor. Și s-a votat fără probleme. Nu știm să vă spunem de ce sunt atât de importante aceste două terenuri ale Rafinăriei, de se insistă atât de mult pe cumpărarea lor. Timpul ne va răspunde, probabil, la această întrebare. 
Vă reamintim că este vorba despre o clădire cu etaj (birouri mecanică) - în suprafaţă de 376 mp, cu terenul aferent de 1.900 mp şi o clădire reprezentând atelierul de tâmplărie - de 759 mp, cu terenul aferent de 855 mp. Nu sunt alăturate așa cum s-a crezut inițial, iar pentru ca situația să fie mai clară, vă prezentăm schița din care să vedeți exact poziția celor două suprafețe. 

'Promovarea proiectului este necesară pentru implementarea de proiecte cu fonduri nerambursabile, în scopul amenajării de noi zone de agrement şi recreere pentru populaţie având ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor, principalul rezultat preconizat fiind acela de a creşte suprafeţele verzi, satisfacerea nevoii de agrement şi recreere a populaţiei şi reducerea nivelului de poluare, îmbunătăţirea aspectului estetic al localităţii', aceasta este explicația viceprimarului Adrian Pițigoi din expunerea de motive aferentă proiectului. Viceprimar care spune că ‘pentru astfel de terenuri degradate, Ministerul Dezvoltării Regionale a lansat, în cadrul POR 2014-2020, un Ghid de finanțare europeană prin care se poate recupera până la 80% din prețul acestora, iar pentru amenajarea unor zone de agrement pot fi aplicate proiecte cu finanțare nerambursabilă’. 

În încercarea de a demonta argumentele iniţiatorului, consilierul PSD Andrei Duran a afirmat: ’Am în faţă Ghidul Solicitantului pentru un astfel de proiect european şi faţă de ceea ce se spune în expunerea de motive şi în prezentarea proiectului sunt câteva inadvertenţe. Mai întâi, conform Ghidului Solicitantului se poate recupera cel mult 10% din valoarea terenului, nu 80% cum scrie în expunerea de motive. Apoi, pentru a fi declarat eligibil un astfel de teren trebuie să aibă minimum 1.000 mp, iar unul dintre acestea nu se încadrează. În fine, terenurile trebuie să fie încadrate în categoria terenuri degradate, iar noi mai întâi ar trebui să le achiziţionăm, să dărâmăm construcţiile existente şi doar apoi să le introducem în această categorie, lucru practic imposibil pentru a respecta termenul limită de depunere a documentaţiei pentru fondurile europene, termen care expiră în noiembrie anul acesta’. 
La rândul său, consilierul PSD Ion Dragomir a afirmat: ‘Am avut ocazia unei discuţii cu conducerea Rafinăriei, care şi-a exprimat disponibilitatea de ne da în condiţii avantajoase o bucată de teren pe întreaga lungime a Străzii B.P. Hasdeu, pentru a lărgi această stradă. Eu cred că asta ar trebui făcut. Pentru mine nu este clar adevăratul motiv pentru care insistaţi să negociaţi pentru aceste două terenuri!’  

Discuţii similare au avut loc şi pentru proiectul prin care Executivul a fost mandatat să negocieze cu administratorul judiciar al Rafinăriei pentru stadion şi terenul aferent, preţul acestei baze sportive în momentul de faţă fiind evaluat de administratorul judiciar al Rafinăriei la peste 1,6 milioane euro.

4199 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

201 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

339 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

8 vizualizari
19 apr. 2024 17:22

HIDRO PRAHOVA SA - Buletin informativ privind calitatea apei în Prahova, emis în data de 19 aprilie 2024

Societatea HIDRO PRAHOVA SA informează abonații și autoritățile locale din aria de operare că apa distribuită se încadrează în parametrii de potabilitate, conform cerințelor Ordonanței nr. 7 din 18 ianuarie 2023 emisă de Guvernul României, cu modificările și completările ulterioare.

722 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.