5 Octombrie are o dublă semnificație pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Centrale din Câmpina. Este Ziua Mondială a Educației, dar este și Ziua Școlii, iar astăzi, 5 Octombrie 2021, Școala Centrală a împlinit 107 ani de existența și activitate susținută.
Ziua Școlii Centrale a fost sărbătorită într-un mod inedit în acest an, într-un format impus de pandemia de coronavirus. În propriile clase, elevii au pus în scena diverse momente artistice - cântece, poezii, monologuri și au expus picturi, desene, au realizat expoziții cu lucrări de abilități practice și multe altele. Prin activităţile desfăşurate, cadrele didactice au dorit să-i familiarizeze pe copii cu semnificaţia zilei de 5 octombrie, la fiecare clasă prezentându-se și un scurt istoric al Şcolii Centrale și apoi oferindu-li-se copiilor libertatea de a se exprima creativ.
“De-a lungul vremii, începând din 5 octombrie 1914, Școala nr. 2, actuala Școală Gimnazială Centrală Câmpina, a format generații după generații de elevi, a modelat spirite, personalități, îndeplinindu-și neîntrerupt misiunea, aceea de a asigura elevilor oportunităţi de dezvoltare liberă, integrală şi armonioasă, de formare a unei personalităţi autonome, dobândire a competenţelor necesare inserţiei sociale, participării cetăţeneşti active şi a deprinderilor de muncă intelectuală pentru a avea succes într-o societate a cunoaşterii şi a educaţiei permanente. Din anul 2007, unitatea şcolară beneficiază de o construcţie modernă, ridicată după standarde europene: 18 săli de clasă, 5 laboratoare, 2 cabinete, sală de sport ce poate fi omologată pentru competiţiile sportive, un amfiteatru cu 200 de locuri, o bibliotecă, arhivă şi o sală de şedinţe”, ne-a declarat directorul Școlii Centrale, profesor Florentina Dumitrașcu.
Pe site-ul unităţii şcolare se regăsesc informaţii privind trecutul plin de tumult al Şcolii Centrale (scoalacentralaph.ro/istoricul-scolii-centrale-campina), iar elementele prezentate vin, parcă, să întărească ideea potrivit căreia orice lucru durabil se face cu mari eforturi şi sacrificii, ori Şcoala Centrală din Câmpina “s-a născut” în aceste condiţii. De-a lungul timpului, Școala Primară Urbană de Fete nr.2 înființată în 1914, devenită, din 1948, Școala de 7 ani de fete nr.2, apoi Școala Generală nr. 2, a trecut prin multe momente grele - războiul, ocupația germană, cutremurul din 1940, epidemia de febră tifoidă și altele. Trebuie să menționăm aici că a fost singura școală din oraș distrusă de bombardamentele din august 1944 și asta s-a întâmplat din cauza vecinătății cu Rafinăria "Steaua Română", ținta bombardamentelor anglo-americane. Toate acestea au venit și au trecut, au lăsat urme adânci în viața oamenilor, însă orașul s-a ridicat din propria cenușă și a mers mai departe. Iar școala, odată cu el.
“Școală și profesor - din timpuri imemoriale acestea sunt valori veșnice, lumina înțelepciunii din viața fiecărei persoane. Împreună cu elevii, profesorul redescoperă tainele învățării și redeschide noi orizonturi de cunoaștere. Zeci de generații trec prin bagheta fermecată a profesorului cu un flux nesfârșit de dragoste pentru elevi, pentru obiectul său, pentru școală! La mulți ani, Școala Gimnazială Centrală! Să dăinui peste veacuri prin performanțe și realizări!”, este mesajul directorului Florentina Dumitrașcu pentru Școala Centrală, la ceas aniversar.
În seara unei zile de mare sărbătoare creștină - Izvorul Tămăduirii, la Librăria Elstar, în cadrul unei noi Seratele Culturale ELSTAR au fost momente de mare emoție și sensibilitate la prezentarea volumului ”Surâsul lui Mîșkin”, de Aura Christi.
Asociația ”Câmpina Tânără” a organizat vineri seară o conferință cu totul și cu totul specială pentru părinți și adolescenți - ”Alături de tine, nu împotriva ta”.
Ediția cu numărul 123 a Seratelor Culturale ELSTAR este programată vineri, 25 aprilie 2025, de la ora 18.00, la Librăria Elstar, acolo unde va fi lansat un volum-eveniment al Aurei Christi.
La miezul nopții de sâmbătă spre duminică, în toate bisericile din Câmpina s-a celebrat Învierea Mântuitorului, moment de mare însemnătate creștină".