Nicolae Geantă: ”Dacă nu exista petrolul, Câmpina ar fi fost un sat, cam cum este Buștenariul, cu câteva grădini cu dovleci și niște capre”

Interviuri (Categoria articolului)

Profesorul Nicolae Geantă este unul dintre puținii dascăli ai Câmpinei care are titlul de doctor, teza sa de doctorat fiind dedicată studierii impactului petrolului în arealul adiacent municiului Câmpina. În aceste condiții, am considerat că este persoana cea mai potrivită pentru a discuta despre rolul petrolului, al exploatării zăcămintelor de petrol, al felului în care aceasta a influențat evoluția întregii zone, precum și ce s-ar mai putea face de acum înainte.

”Prin venele mele curge și petrol, este ca un virus care m-a contaminat și chiar m-am dorit mult timp să am sondele mele”, ne-a mărturisit profesorul Nicolae Geantă.
De-a lungul discuției noastre, acesta a precizat numeroase date și informații foarte interesante, unele chiar inedite, despre ceea ce a însemnat industria petrolului pentru dezvoltarea acestei zone. De asemenea, a răspuns provocării noastre de a face un adevărat top al celor mai importante momente din exploatarea petrolului, care au influențat evoluția localității noastre. Profesorul Nicolae Geantă a mai oferit date, cifre și informații concrete privind exploatarea zăcămintelor de petrol în zonă, dar și din evoluția prelucrării acestuia, mai ales în cadrul rafinăriei, precum și tot ceea ce a însemnat dezvoltarea pe orizontală a acestei industrii. ”Acum, zăcămintele au secat, industria a dispărut...” a fost concluzia tristă a profesorului Nicolae Geantă, care s-a ferit de o continuare a declinului.
În același timp, profesorul Nicolae Geantă a evocat figurile a doi oameni care au avut un rol deosebit de important în dezvoltarea acestei industrii - Dumitru Hernia și Anton Raky, două nume aproape uitate și care nu și-au găsit în istoria locală locul pe care cu prisosință îl merită.
Pentru viitor, profesorul Nicolae Geantă consideră că un mic colț din fosta rafinărie ar putea fi transformat într-un parc tehnologic, care să atragă copiii și adulții, deopotrivă, și care ar putea deveni una dintre emblemele Câmpinei. ”Ar fi ceva unic în țară, eu nu știu să mai existe așa ceva, Muzeul Petrolului de la Ploiești fiind departe de ceea ce cred eu că a reprezentat petrolul pentru această zonă”, a mai adăugat Nicolae Geantă.
L-am provocat pe profesorul Nicolae Geantă și la un exercițiu de imaginație: ce ar fi fost Câmpina dacă nu exista petrolul în această zonă? Răspunsul acestuia pe cât de simplu, pe atât de dur a fost că ”dacă nu exista petrolul, Câmpina ar fi fost un sat, cam cum este Buștenariul, cu câteva grădini cu dovleci și niște capre”.

3040 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Coco Channel 17.03.2023 06:33 Gresita comparatia cu Bustenariul!La Campina a fost vama.Orasul era pe drumul care lega Bucurestiul de Brasov.E drept ca,datorita petrolului, au venit oameni foarte bine pregatiti,ingineri,fizicieni si profesori minunati.Nu stiu cum sa zic dar acum 30-40 ani Grigorescu avea elevi eminenti la matematica.Acum vad ca rezultatele sunt ,cand sunt,doar la sport.Destul de jalnic.Institutul de petrol avea ingineri si cercetatori de top.Acum copii lor sunt stabiliti in Canada , Statele Unite,Franta.
  • Munteanu vasilica 17.03.2023 14:45 Formidabil cum și eu am gândit la fel vu D_ nu-l profesor N. Geanta cu privire la situația Rafinăriei Astra Romana Asa va fi cel mai bine ca să fie conservata și folosita pentru vizitare în viitor pusa pe lista monumentelor din oraș alături de Castelul Hajdeu ..casa Grigorescu...s.a....Pentru elevii care o vor vizita va.. avea un mare castig pt formarea lor ca adulți....mulțumesc!!!. r
  • constantin ghigeanu 18.03.2023 00:54 Domnul are dreptate...Eu Am Lucrat la Sterom...Fosta ACC...Utilaj Petrolier...Capete De Coloana...Capete De Eruptie ...ETC... Constantin (Chris) Ghigeanu Guelph, Ontario
  • El Puerco 18.03.2023 06:26 Fara petrol, Campina e moarta, dl. profesor are dreptate.

Interviuri

3431 vizualizari
19 mar. 2023 21:23

Scurt și la... subiect, cu Nicolae Geantă, profesor la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina

În această serie de interviuri vă vom oferi ocazia să aflați și alte lucruri din viețile unor oameni cunoscuți din Câmpina. Emisiunea se desfășoară în format flash-interviu, cu întrebări punctuale și răspunsuri scurte și... la subiect. Vor fi întrebări legate atât de cariera profesională a invitaților noștri, cât și de viața lor particulară.

2502 vizualizari
16 mar. 2023 21:30

Scurt și la... subiect, cu Geta Sârbu, profesor la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina

În această serie de interviuri vă vom oferi ocazia să aflați și alte lucruri din viețile unor oameni cunoscuți din Câmpina. Emisiunea se desfășoară în format flash-interviu, cu întrebări punctuale și răspunsuri scurte și... la subiect. Vor fi întrebări legate atât de cariera profesională a invitaților noștri, cât și de viața lor particulară.

Alte stiri recente

731 vizualizari
20 mar. 2023 19:59

Societatea Voipan Sil Câmpina angajează mai multe categorii de personal

Societatea Voipan Sil Câmpina anunță că face angajări, având nevoie de mai multe categorii de personal.

1369 vizualizari
20 mar. 2023 17:56

Proiect Erasmus+ la Școala ”B.P. Hasdeu” Câmpina - ”All different, all equal”. Participă elevi din Italia, Spania și Franța

În cadrul proiectului Erasmus+ ”All different, all equal”, Câmpina, prin Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”, este gazda unei noi acțuni de mobilitate, la care participă elevi și cadre didactice de la școlile partenere din Italia, Spania și Franța.