CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/

Nicolae Geantă: ”Dacă nu exista petrolul, Câmpina ar fi fost un sat, cam cum este Buștenariul, cu câteva grădini cu dovleci și niște capre”

- Interviuri -

Profesorul Nicolae Geantă este unul dintre puținii dascăli ai Câmpinei care are titlul de doctor, teza sa de doctorat fiind dedicată studierii impactului petrolului în arealul adiacent municiului Câmpina. În aceste condiții, am considerat că este persoana cea mai potrivită pentru a discuta despre rolul petrolului, al exploatării zăcămintelor de petrol, al felului în care aceasta a influențat evoluția întregii zone, precum și ce s-ar mai putea face de acum înainte.

”Prin venele mele curge și petrol, este ca un virus care m-a contaminat și chiar m-am dorit mult timp să am sondele mele”, ne-a mărturisit profesorul Nicolae Geantă.
De-a lungul discuției noastre, acesta a precizat numeroase date și informații foarte interesante, unele chiar inedite, despre ceea ce a însemnat industria petrolului pentru dezvoltarea acestei zone. De asemenea, a răspuns provocării noastre de a face un adevărat top al celor mai importante momente din exploatarea petrolului, care au influențat evoluția localității noastre. Profesorul Nicolae Geantă a mai oferit date, cifre și informații concrete privind exploatarea zăcămintelor de petrol în zonă, dar și din evoluția prelucrării acestuia, mai ales în cadrul rafinăriei, precum și tot ceea ce a însemnat dezvoltarea pe orizontală a acestei industrii. ”Acum, zăcămintele au secat, industria a dispărut...” a fost concluzia tristă a profesorului Nicolae Geantă, care s-a ferit de o continuare a declinului.
În același timp, profesorul Nicolae Geantă a evocat figurile a doi oameni care au avut un rol deosebit de important în dezvoltarea acestei industrii - Dumitru Hernia și Anton Raky, două nume aproape uitate și care nu și-au găsit în istoria locală locul pe care cu prisosință îl merită.
Pentru viitor, profesorul Nicolae Geantă consideră că un mic colț din fosta rafinărie ar putea fi transformat într-un parc tehnologic, care să atragă copiii și adulții, deopotrivă, și care ar putea deveni una dintre emblemele Câmpinei. ”Ar fi ceva unic în țară, eu nu știu să mai existe așa ceva, Muzeul Petrolului de la Ploiești fiind departe de ceea ce cred eu că a reprezentat petrolul pentru această zonă”, a mai adăugat Nicolae Geantă.
L-am provocat pe profesorul Nicolae Geantă și la un exercițiu de imaginație: ce ar fi fost Câmpina dacă nu exista petrolul în această zonă? Răspunsul acestuia pe cât de simplu, pe atât de dur a fost că ”dacă nu exista petrolul, Câmpina ar fi fost un sat, cam cum este Buștenariul, cu câteva grădini cu dovleci și niște capre”.


16 Mar 2023 20:50 4011 vizualizari


Comentarii


  • 18.03.2023 06:26 El Puerco Fara petrol, Campina e moarta, dl. profesor are dreptate.
  • 18.03.2023 00:54 constantin ghigeanu Domnul are dreptate...Eu Am Lucrat la Sterom...Fosta ACC...Utilaj Petrolier...Capete De Coloana...Capete De Eruptie ...ETC... Constantin (Chris) Ghigeanu Guelph, Ontario
  • 17.03.2023 14:45 Munteanu vasilica Formidabil cum și eu am gândit la fel vu D_ nu-l profesor N. Geanta cu privire la situația Rafinăriei Astra Romana Asa va fi cel mai bine ca să fie conservata și folosita pentru vizitare în viitor pusa pe lista monumentelor din oraș alături de Castelul Hajdeu ..casa Grigorescu...s.a....Pentru elevii care o vor vizita va.. avea un mare castig pt formarea lor ca adulți....mulțumesc!!!. r
  • 17.03.2023 06:33 Coco Channel Gresita comparatia cu Bustenariul!La Campina a fost vama.Orasul era pe drumul care lega Bucurestiul de Brasov.E drept ca,datorita petrolului, au venit oameni foarte bine pregatiti,ingineri,fizicieni si profesori minunati.Nu stiu cum sa zic dar acum 30-40 ani Grigorescu avea elevi eminenti la matematica.Acum vad ca rezultatele sunt ,cand sunt,doar la sport.Destul de jalnic.Institutul de petrol avea ingineri si cercetatori de top.Acum copii lor sunt stabiliti in Canada , Statele Unite,Franta.
1933 vizualizari 02 May 2024 21:18 Bogdan Ene, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina: ”Voința câmpinenilor va fi pe primul plan!”

Bogdan Ene, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina: ”Voința câmpinenilor va fi pe primul plan!”

În dorința de a vă face cunoscuți candidații la funcția de primar al municipiului Câmpina la alegerile din 9 iunie 2024, vă prezentăm în rândurile următoare discuția cu Bogdan Ene, candidatul Alianței Dreapta Unită la funcția de primar.

citeste mai mult
1774 vizualizari 26 Apr 2024 20:08 Cosmin Raț (POL): ”Sunt foarte multe lucruri care ar trebui schimbate...”

Cosmin Raț (POL): ”Sunt foarte multe lucruri care ar trebui schimbate...”

Cosmin Raț este candidatul Partidului Oamenilor Liberi la funcția de primar al municipiului Câmpina la alegerile din 9 iunie. Cu puțin timp înaintea intrării în campania electorală, Cosmin Raț - actualmente consilier local - a acceptat un dialog, cu întrebări punctuale legate de subiecte fierbinți pentru comunitatea câmpineană.

citeste mai mult
2323 vizualizari 12 Apr 2024 07:29 ”Alternativa” Cosmin Raț: ”Dacă totul este legal și corect, de ce să nu facă și administrația microhidrocentrale pe rețeaua de apă?!”

”Alternativa” Cosmin Raț: ”Dacă totul este legal și corect, de ce să nu facă și administrația microhidrocentrale pe rețeaua de apă?!”

Cosmin Raț, consilier local și candidatul Partidului Oamenilor Liberi la funcția de primar al municipiului Câmpina la alegerile locale din 9 iunie 2024, a fost invitatul unei emisiuni CâmpinaTV.ro.

citeste mai mult
2452 vizualizari 05 Apr 2024 21:44 Aron Sabo, consilier local PMP: ”Sincer, în patru ani, nu sunt mulțumit cu ce s-a realizat în Câmpina”

Aron Sabo, consilier local PMP: ”Sincer, în patru ani, nu sunt mulțumit cu ce s-a realizat în Câmpina”

Consilierul local PMP, Aron Sabo, a fost invitatul nostru în cadrul unei emisiuni, în care am discutat despre actualitatea administrativă a Câmpinei, dar și cu o privire asupra întregului mandat, așa cum s-a văzut și s-a trăit din punctul de vedere al invitatului nostru.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV