Guvernul României a părut a lua taurul de coarne și a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență prin care se interzice cumularea pensiei cu alte venituri de la stat. Cele mai vizate domenii sunt cel sanitar și cel educațional.
Ce prevede ordonanța de urgență?
Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevede că niciun pensionar nu mai poate fi angajat într-o instituție publică și să fie plătit din buget. Cel mai mare impact al acestei ordonanțe este în domeniul sanitar și în cel educațional.
Care este situația la Câmpina
Am discutat în cursul ultimelor zile cu mai mulți conducători de instituții sanitare și instituții de învățământ din Câmpina. Paradoxal, poate, situația nu este atât de alarmantă în Câmpina.
Astfel, la nivelul celor două unități medicale există un singur astfel de caz, din cadrul personalului TESA la Spitalul de Psihiatrie Voila. La Spitalul Municipal nu este nicio astfel de situație, medicii pensionari care mai asigură gărzi sau consulații în ambulatoriu având contracte de prestări de servicii, nu contracte de muncă, astfel că nu intră sub incidența acestei ordonanțe.
Fostul primar Horia Tiseanu ar putea să-și piardă orele de la Energetic
La nivelul unităților de învățământ sunt destul de puține cazuri - patru la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, două la Liceul Tehnologic Energetic, cinci la Liceul Tehnologic Mecanic, două la Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” și câte unul la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu” și Școala Gimnazială Centrală. În toate cazurile este vorba de profesori care nu sunt titulari sau nu au normă întreagă, fiind plătiți cu ora. Cel mai notoriu caz este cel al fostului primar Horia Tiseanu, care predă materii tehnologice la Liceul Energetic.
Și în Primăria Câmpina ar fi câteva astfel de cazuri, cel mai cunoscut fiind cel al lui Mihai Goran, șef serviciu în cadrul Poliției Locale, pensionar MAI.
Ciolacu și Bolojan au convenit prorogarea termenului de intrare în vigoare a ordonanței
Imediat după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență, sindicatele din educație și din sănătate au reacționat. Au avut argumentul multor situații din țară unde spitale sau școli ar trebui să pună efectiv lacătul! În fața acestei situații, într-o întâlnire între premierul Marcel Ciolacu și președintele interimar Ilie Bolojan s-a ajuns la soluția prorogării termenului de intrare în vigoare a unor prevederi din această ordonanță, care vor fi aplicate din 2026. Până atunci, ar trebui pregătit terenul prin organizarea de concursuri care să ducă la ocuparea posturilor care ar urma să fie eliberate după plecarea pensionarilor.
Citește cele mai noi știri locale publicate pe Câmpinatv.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - Câmpinatv și grupului de Whatsapp (0733.388.425).
Fii parte a comunității Câmpinatv.ro!
În urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor a fost creat planul de acțiune ”Scutul pădurii”, care presupune acțiuni de prevenire și combatere a faptelor ilegale din domeniul silvic.
Vă informam zilele trecute de incidentul în care a fost implicat fostul polițist Bogdan Deftu, găsit într-o baltă de sânge pe peronul Gării Câmpina.
Consiliul Local Câmpina se întrunește miercuri, 19 martie 2025, în ședință extraordinară de îndată pentru a aproba încetarea valabilității unei hotărâri adoptate în mandatul trecut. Este vorba despre HCL nr.90/18 mai 2023 privind Acordul de parteneriat dintre Municipiul Câmpina și Județul Prahova pentru pasajul subteran.
Probabil nu ați înțeles mare lucru din acest titlu, chiar dacă el este corect, dar vă vom explica în rândurile care urmează cine și cum a găsit legătura între pasajul subteran de la Câmpina și un drum județean care leagă câteva comune din sudul județului.