Monumentele istorice ale Câmpinei, înscrise în patrimoniul național și în patrimoniul cultural local

Social (Categoria articolului)

În Lista monumentelor istorice aprobată prin Ordin al Ministrului Culturii, Câmpina apare la toate cele patru categorii: monumente de arheologie, monumente de arhitectură, monumente de for public și monumente memoriale sau funerare. Din punct de vedere valoric, aceste monumente sunt incluse în grupa A (cele de valoare națională sau universală) ori în grupa B (cele reprezentative pentru patrimoniul cultural local). 

Trebuie să știți că un obiectiv poate fi declarat monument istoric doar prin ordin de ministru, la solicitarea proprietarilor sau a instituțiilor / organizațiilor cu activitate în domeniul patrimoniului. Prin urmare, trebuie să se ocupe cineva de întreaga documentație necesară declarării unui monument ca fiind istoric, de grupă A sau grupă B, clasarea nu vine de la sine, chiar dacă există un obiectiv pe care toți îl considerăm istoric și ni se pare normal să fie așa. Și dăm exemplul podului de piatră de peste râul Doftana, dintre Câmpina și Bănești, cel construit în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, pod care a rezistat 150 de ani și s-a dărâmat aproape complet la începutul lunii ianuarie 2021. Chiar dacă noi toți îl consideram monument istoric, podul nu a fost niciodată înscris în Lista oficială a monumentelor istorice din România pentru că nu s-a preocupat nimeni să facă acest lucru. Și mai dăm exemplul Capelei Hernia din Câmpina, construită în 1886 și declarată monument istoric în... decembrie 2020, prin Ordinul 3.261 al Ministerului Culturii. Asta pentru că, abia în noiembrie 2019 administrația locală câmpineană a început demersurile pentru ca superba capelă, ajunsă într-o stare avansată de degradare, să fie declarată monument istoric pentru a se putea accesa fonduri europene pentru reabilitarea ei. Prin urmare, mai sunt obiective în Câmpina pe care nu le veți regăsi în Lista monumentelor istorice deși, poate, ar merita să fie acolo (de exemplu, Biserica Catolică "Sfântul Anton de Padova", Castelul Voila - sediul administrativ al spitalului, Așezământul Lahovary - sediul Ocolului Silvic, fosta Școală Germană, dar și altele). 

O să vă prezentăm în continuare monumentele istorice ale Câmpinei, înscrise pe Lista Ministerului Culturii și aflate în evidența Institutului Național al Patrimoniului:
Monumente istorice de arhitectură
- Castelul "Iulia Hasdeu" - monument istoric de clasă/grupă A (construit în perioada 1893-1896)
- Casa-muzeu "Nicolae Grigorescu - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1904, arsă în 1918, în primul război mondial și refăcută din temelii în 1957)
- Vila Ștefănescu / Casa cu grifoni (sediul actual al Primăriei) - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1901-1902)
- Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (de la Han sau de la Brazi) - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1833 pe locul unui fost lăcaș de cult, din piatră, datând din 1729)
- Stăreția Schitului Slobozia (astăzi casă parohială) - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1840)
- Capela Dumitru V. Hernia - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1886)
- Casa Basic sau Vila Crăciun (fosta casa a pionierilor, astăzi proprietate privată) - monument istoric de clasă/grupă B (construită la jumătatea anilor '30)
- Școala Domnească (astăzi anexă a Colegiului "Grigorescu") - monument istoric de clasă/grupă B (datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea)
- Vila Steensballe Otto (fostul sediu al Primăriei de pe Strada Mărășești, astăzi proprietate privată) - monument istoric de clasă/grupă B (construită în prima jumătate a secolului XX)
- Biserica "Sfântul Nicolae" a fostului Schit Slobozia - monument istoric de clasă/grupă B (datează de la 1714, fiind refăcută în 1858)

Monumente istorice de arheologie
- Beciurile descoperite în Parcul Trandafirilor (la notariate), beciuri din cărămidă, datând de la sfârșitul secolului al XVIII-lea - monument istoric de clasă/grupă B

Monumente istorice de for public
- Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională (Soldatul) - monument istoric de clasă/grupă B (realizat în 1929 de sculptorul Gheorghe Tudor)
- Bustul savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu (situat în curtea Castelului "Iulia Hasdeu") - monument istoric de clasă/grupă A (realizat în 1937 de sculptorul Alexandru Plămădeală)
- Bustul pictorului Nicolae Grigorescu (situat în curtea Muzeului Memorial "Nicolae Grigorescu") - monument istoric de clasă/grupă B

Monumente istorice memoriale/funarare
- Mormântul pictorului Nicolae Grigorescu (din Cimitirul Bobâlna) - monument istoric de clasă/grupă A (cruce din piatră, 1907, realizată de sculptorul Dumitru Mățăoanu)
- Piatră funerară din incinta Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" (de la Brazi) - monument istoric de clasă/grupă A (datează de la 1600)

5419 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dragomir Mihai 19.01.2021 22:18 De aceea Casa Pionierilor, dupa cum multi o cunosc, a devenit din ''monument istoric'' proprietate privata cu destinatia de depozit de materiale de constructii? Rusine!!
  • Teleanu 10.02.2021 23:25 Piatră funerară din incinta bisericii de la Brazi a fost acoperită cu o lespede în timpul „renovării”, probabil fără ca preoții să fi cerut avizul Comisiei Monumentelor Istorice, deși nu m-ar mira chiar cu avizul lor. Deci practic ea nu mai există. Iar beciurile descoperite la notariate sunt „protejate” cu o improvizație hidoasă, ca să nu poată fi văzute de public. Cât despre podul de piatră de la Bănești, nici nu mai contează că s-a prăbușit singur, pentru că urma oricum să fie demolat, conform hotărârii de consiliu nr. 147 din 3 decembrie 2014. El reprezenta oricum un vax pentru Tiseanu, deși era cel mai vechi pod de piatră din Muntenia: „nu e neapărat interesul nostru să îl reabilităm, ci mai mult al băneștenilor care vin să lucreze în Câmpina” (declarație din 2014).

Social

1246 vizualizari
24 sept. 2021 21:06

Rata incidenței COVID-19 pentru localitățile din Prahova. La Gura Vadului, Brebu și Slănic, se revine la restricții privind circulația pe timpul nopții, în week-end

Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat astăzi, 24 septembrie 2021, rata incidenței COVID-19 pentru fiecare localitate din Prahova. 17 localități din județ, printre care și municipiul Câmpina, au rata incidenței mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. Din păcate, există și cinci localități unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 5 la mia de locuitori. (foto)

1641 vizualizari
23 sept. 2021 12:08

Proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", derulat de Asociația Glasul Autismului din Câmpina, a ajuns la final

Asociația Glasul Autismului din municipiul Câmpina a derulat anul acesta proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", realizat cu sprijinul financiar al ”Active Citizens Fund România”, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pe parcursul anului, noi am mai scris despre acest proiect destinat în special părinților copiilor cu tulburări din spectrul autist. Acum, proiectul a ajuns la final.

Alte stiri recente

1587 vizualizari
24 sept. 2021 19:53

La Comarnic, un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Prahova a făcut o serie de precizări privind diagnosticul bărbatului - traumatism cranio-facial cu lipsă scalp fronto parietal drept, multiple plăgi delabrante faciale, gât și ambele urechi, multiple plăgi torace anterior; abdomen și antebraț drept transportat la Spitalul Județean Ploiești de un echipaj cu medic. Bărbatul a fost preluat conștient, dar pronosticul este rezervat. 
Un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs în această după-amiază, la Comarnic, undeva la ieșirea spre Secăria. Bărbatul a fost preluat de echipaje medicale și transportat la spital.

1391 vizualizari
24 sept. 2021 18:43

Poliția Locală Câmpina a demarat o nouă campanie de informare a cetățenilor privind colectarea selectivă a deșeurilor

Administrația publică locală din Câmpina are ca prioritate creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor menajare. În acest sens, prin intermediul Poliției Locale Câmpina s-a început o nouă acțiune de informare și prevenire privind colectarea selectivă a deșeurilor menajere, acțiune care face parte din campania "Câmpina curată", inițiată de societatea civilă și derulată cu sprijinul Primăriei și operatorului de salubritate.