Monumentele istorice ale Câmpinei, înscrise în patrimoniul național și în patrimoniul cultural local

Social (Categoria articolului)

În Lista monumentelor istorice aprobată prin Ordin al Ministrului Culturii, Câmpina apare la toate cele patru categorii: monumente de arheologie, monumente de arhitectură, monumente de for public și monumente memoriale sau funerare. Din punct de vedere valoric, aceste monumente sunt incluse în grupa A (cele de valoare națională sau universală) ori în grupa B (cele reprezentative pentru patrimoniul cultural local). 

Trebuie să știți că un obiectiv poate fi declarat monument istoric doar prin ordin de ministru, la solicitarea proprietarilor sau a instituțiilor / organizațiilor cu activitate în domeniul patrimoniului. Prin urmare, trebuie să se ocupe cineva de întreaga documentație necesară declarării unui monument ca fiind istoric, de grupă A sau grupă B, clasarea nu vine de la sine, chiar dacă există un obiectiv pe care toți îl considerăm istoric și ni se pare normal să fie așa. Și dăm exemplul podului de piatră de peste râul Doftana, dintre Câmpina și Bănești, cel construit în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, pod care a rezistat 150 de ani și s-a dărâmat aproape complet la începutul lunii ianuarie 2021. Chiar dacă noi toți îl consideram monument istoric, podul nu a fost niciodată înscris în Lista oficială a monumentelor istorice din România pentru că nu s-a preocupat nimeni să facă acest lucru. Și mai dăm exemplul Capelei Hernia din Câmpina, construită în 1886 și declarată monument istoric în... decembrie 2020, prin Ordinul 3.261 al Ministerului Culturii. Asta pentru că, abia în noiembrie 2019 administrația locală câmpineană a început demersurile pentru ca superba capelă, ajunsă într-o stare avansată de degradare, să fie declarată monument istoric pentru a se putea accesa fonduri europene pentru reabilitarea ei. Prin urmare, mai sunt obiective în Câmpina pe care nu le veți regăsi în Lista monumentelor istorice deși, poate, ar merita să fie acolo (de exemplu, Biserica Catolică "Sfântul Anton de Padova", Castelul Voila - sediul administrativ al spitalului, Așezământul Lahovary - sediul Ocolului Silvic, fosta Școală Germană, dar și altele). 

O să vă prezentăm în continuare monumentele istorice ale Câmpinei, înscrise pe Lista Ministerului Culturii și aflate în evidența Institutului Național al Patrimoniului:
Monumente istorice de arhitectură
- Castelul "Iulia Hasdeu" - monument istoric de clasă/grupă A (construit în perioada 1893-1896)
- Casa-muzeu "Nicolae Grigorescu - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1904, arsă în 1918, în primul război mondial și refăcută din temelii în 1957)
- Vila Ștefănescu / Casa cu grifoni (sediul actual al Primăriei) - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1901-1902)
- Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (de la Han sau de la Brazi) - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1833 pe locul unui fost lăcaș de cult, din piatră, datând din 1729)
- Stăreția Schitului Slobozia (astăzi casă parohială) - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1840)
- Capela Dumitru V. Hernia - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1886)
- Casa Basic sau Vila Crăciun (fosta casa a pionierilor, astăzi proprietate privată) - monument istoric de clasă/grupă B (construită la jumătatea anilor '30)
- Școala Domnească (astăzi anexă a Colegiului "Grigorescu") - monument istoric de clasă/grupă B (datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea)
- Vila Steensballe Otto (fostul sediu al Primăriei de pe Strada Mărășești, astăzi proprietate privată) - monument istoric de clasă/grupă B (construită în prima jumătate a secolului XX)
- Biserica "Sfântul Nicolae" a fostului Schit Slobozia - monument istoric de clasă/grupă B (datează de la 1714, fiind refăcută în 1858)

Monumente istorice de arheologie
- Beciurile descoperite în Parcul Trandafirilor (la notariate), beciuri din cărămidă, datând de la sfârșitul secolului al XVIII-lea - monument istoric de clasă/grupă B

Monumente istorice de for public
- Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională (Soldatul) - monument istoric de clasă/grupă B (realizat în 1929 de sculptorul Gheorghe Tudor)
- Bustul savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu (situat în curtea Castelului "Iulia Hasdeu") - monument istoric de clasă/grupă A (realizat în 1937 de sculptorul Alexandru Plămădeală)
- Bustul pictorului Nicolae Grigorescu (situat în curtea Muzeului Memorial "Nicolae Grigorescu") - monument istoric de clasă/grupă B

Monumente istorice memoriale/funarare
- Mormântul pictorului Nicolae Grigorescu (din Cimitirul Bobâlna) - monument istoric de clasă/grupă A (cruce din piatră, 1907, realizată de sculptorul Dumitru Mățăoanu)
- Piatră funerară din incinta Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" (de la Brazi) - monument istoric de clasă/grupă A (datează de la 1600)

4717 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dragomir Mihai 19.01.2021 22:18 De aceea Casa Pionierilor, dupa cum multi o cunosc, a devenit din ''monument istoric'' proprietate privata cu destinatia de depozit de materiale de constructii? Rusine!!
  • Teleanu 10.02.2021 23:25 Piatră funerară din incinta bisericii de la Brazi a fost acoperită cu o lespede în timpul „renovării”, probabil fără ca preoții să fi cerut avizul Comisiei Monumentelor Istorice, deși nu m-ar mira chiar cu avizul lor. Deci practic ea nu mai există. Iar beciurile descoperite la notariate sunt „protejate” cu o improvizație hidoasă, ca să nu poată fi văzute de public. Cât despre podul de piatră de la Bănești, nici nu mai contează că s-a prăbușit singur, pentru că urma oricum să fie demolat, conform hotărârii de consiliu nr. 147 din 3 decembrie 2014. El reprezenta oricum un vax pentru Tiseanu, deși era cel mai vechi pod de piatră din Muntenia: „nu e neapărat interesul nostru să îl reabilităm, ci mai mult al băneștenilor care vin să lucreze în Câmpina” (declarație din 2014).

Social

353 vizualizari
27 feb. 2021 10:56

Peste 500 de câmpineni vor beneficia de bilete gratuite de călătorie pentru transportul local în acest an

Consiliul Local Câmpina a aprobat în ședința ordinară de joi, 25 februarie, un proiect inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind acordarea de bilete gratuite de călătorie pentru transportul local pentru o serie de categorii sociale defavorizate.

2780 vizualizari
26 feb. 2021 21:29

De ”Ziua meseriilor”, elevi de la școlile gimnaziale din Câmpina au vizitat Liceul Tehnologic Energetic

Pe 11 martie se sărbătorește ”Ziua meseriilor”, iar până atunci, prin inspectoratele școlare județene, în diverse licee din țară au loc acțiuni de promovare a învățământului profesional în rândul elevilor din clasa a VIII-a. O astfel de acțiune a avut loc vineri, 26 februarie 2021, la Liceul Tehnologic Energetic Câmpina, elevilor de la școlile gimnaziale ”Ion Câmpineanu”, ”B.P. Hasdeu” și Școala Centrală, însoțiți de diriginții lor, fiindu-le prezentate avantajele învățământului tehnic și profesional.

Alte stiri recente

1781 vizualizari
26 feb. 2021 21:35

Agenții Poliției Locale Câmpina au continuat activitățile de fluidizare a traficului în zona centrală, la finalul săptămânii

Pentru a doua săptămână consecutiv, vineri, 26 februarie 2021, agenții Poliției Locale, în colaborare cu cei de la Poliția Municipiului Câmpina, au acționat pentru fluidizarea traficului rutier pe Strada Republicii, în zona Pieței Centrale, o zonă aglomerată în special la sfârșit de săptămână.

2326 vizualizari
26 feb. 2021 21:18

Marius Vasile (CSS ”Istrati” Câmpina), campion național la aruncarea greutății, categoria sub 20 ani, cu un nou record personal

După ce a participat la Sofia, la Balcaniada pentru sportivi sub 20 ani, unde s-a clasat pe un meritoriu loc 4, cu un nou record personal, Marius Vasile (antrenor Nicolae Pavel), legitimat la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, a obținut vineri după-amiază titlul național în proba de aruncarea greutății la categoria sub 20 ani. Marius Vasile și-a depășit din nou propriul record cu zece centimetri, aruncând de această dată la 17,35m, cu peste doi metri față de ceilalți ocupanți ai podiumului.