CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Monumentele istorice ale Câmpinei, înscrise în patrimoniul național și în patrimoniul cultural local

- Social -

Monumentele istorice ale Câmpinei, înscrise în patrimoniul național și în patrimoniul cultural local

În Lista monumentelor istorice aprobată prin Ordin al Ministrului Culturii, Câmpina apare la toate cele patru categorii: monumente de arheologie, monumente de arhitectură, monumente de for public și monumente memoriale sau funerare. Din punct de vedere valoric, aceste monumente sunt incluse în grupa A (cele de valoare națională sau universală) ori în grupa B (cele reprezentative pentru patrimoniul cultural local). 

Trebuie să știți că un obiectiv poate fi declarat monument istoric doar prin ordin de ministru, la solicitarea proprietarilor sau a instituțiilor / organizațiilor cu activitate în domeniul patrimoniului. Prin urmare, trebuie să se ocupe cineva de întreaga documentație necesară declarării unui monument ca fiind istoric, de grupă A sau grupă B, clasarea nu vine de la sine, chiar dacă există un obiectiv pe care toți îl considerăm istoric și ni se pare normal să fie așa. Și dăm exemplul podului de piatră de peste râul Doftana, dintre Câmpina și Bănești, cel construit în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, pod care a rezistat 150 de ani și s-a dărâmat aproape complet la începutul lunii ianuarie 2021. Chiar dacă noi toți îl consideram monument istoric, podul nu a fost niciodată înscris în Lista oficială a monumentelor istorice din România pentru că nu s-a preocupat nimeni să facă acest lucru. Și mai dăm exemplul Capelei Hernia din Câmpina, construită în 1886 și declarată monument istoric în... decembrie 2020, prin Ordinul 3.261 al Ministerului Culturii. Asta pentru că, abia în noiembrie 2019 administrația locală câmpineană a început demersurile pentru ca superba capelă, ajunsă într-o stare avansată de degradare, să fie declarată monument istoric pentru a se putea accesa fonduri europene pentru reabilitarea ei. Prin urmare, mai sunt obiective în Câmpina pe care nu le veți regăsi în Lista monumentelor istorice deși, poate, ar merita să fie acolo (de exemplu, Biserica Catolică "Sfântul Anton de Padova", Castelul Voila - sediul administrativ al spitalului, Așezământul Lahovary - sediul Ocolului Silvic, fosta Școală Germană, dar și altele). 

O să vă prezentăm în continuare monumentele istorice ale Câmpinei, înscrise pe Lista Ministerului Culturii și aflate în evidența Institutului Național al Patrimoniului:
Monumente istorice de arhitectură
- Castelul "Iulia Hasdeu" - monument istoric de clasă/grupă A (construit în perioada 1893-1896)
- Casa-muzeu "Nicolae Grigorescu - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1904, arsă în 1918, în primul război mondial și refăcută din temelii în 1957)
- Vila Ștefănescu / Casa cu grifoni (sediul actual al Primăriei) - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1901-1902)
- Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (de la Han sau de la Brazi) - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1833 pe locul unui fost lăcaș de cult, din piatră, datând din 1729)
- Stăreția Schitului Slobozia (astăzi casă parohială) - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1840)
- Capela Dumitru V. Hernia - monument istoric de clasă/grupă A (construită în 1886)
- Casa Basic sau Vila Crăciun (fosta casa a pionierilor, astăzi proprietate privată) - monument istoric de clasă/grupă B (construită la jumătatea anilor '30)
- Școala Domnească (astăzi anexă a Colegiului "Grigorescu") - monument istoric de clasă/grupă B (datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea)
- Vila Steensballe Otto (fostul sediu al Primăriei de pe Strada Mărășești, astăzi proprietate privată) - monument istoric de clasă/grupă B (construită în prima jumătate a secolului XX)
- Biserica "Sfântul Nicolae" a fostului Schit Slobozia - monument istoric de clasă/grupă B (datează de la 1714, fiind refăcută în 1858)

Monumente istorice de arheologie
- Beciurile descoperite în Parcul Trandafirilor (la notariate), beciuri din cărămidă, datând de la sfârșitul secolului al XVIII-lea - monument istoric de clasă/grupă B

Monumente istorice de for public
- Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională (Soldatul) - monument istoric de clasă/grupă B (realizat în 1929 de sculptorul Gheorghe Tudor)
- Bustul savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu (situat în curtea Castelului "Iulia Hasdeu") - monument istoric de clasă/grupă A (realizat în 1937 de sculptorul Alexandru Plămădeală)
- Bustul pictorului Nicolae Grigorescu (situat în curtea Muzeului Memorial "Nicolae Grigorescu") - monument istoric de clasă/grupă B

Monumente istorice memoriale/funarare
- Mormântul pictorului Nicolae Grigorescu (din Cimitirul Bobâlna) - monument istoric de clasă/grupă A (cruce din piatră, 1907, realizată de sculptorul Dumitru Mățăoanu)
- Piatră funerară din incinta Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" (de la Brazi) - monument istoric de clasă/grupă A (datează de la 1600)


18 Jan 2021 13:46 7453 vizualizari


Comentarii






  • 10.02.2021 23:25 Teleanu Piatră funerară din incinta bisericii de la Brazi a fost acoperită cu o lespede în timpul „renovării”, probabil fără ca preoții să fi cerut avizul Comisiei Monumentelor Istorice, deși nu m-ar mira chiar cu avizul lor. Deci practic ea nu mai există. Iar beciurile descoperite la notariate sunt „protejate” cu o improvizație hidoasă, ca să nu poată fi văzute de public. Cât despre podul de piatră de la Bănești, nici nu mai contează că s-a prăbușit singur, pentru că urma oricum să fie demolat, conform hotărârii de consiliu nr. 147 din 3 decembrie 2014. El reprezenta oricum un vax pentru Tiseanu, deși era cel mai vechi pod de piatră din Muntenia: „nu e neapărat interesul nostru să îl reabilităm, ci mai mult al băneștenilor care vin să lucreze în Câmpina” (declarație din 2014).
  • 19.01.2021 22:18 Dragomir Mihai De aceea Casa Pionierilor, dupa cum multi o cunosc, a devenit din ''monument istoric'' proprietate privata cu destinatia de depozit de materiale de constructii? Rusine!!
131 vizualizari 04 Jul 2025 07:08 Vineri, 4 iulie 2025. Meniul zilei la restaurante din Câmpina și împrejurimi

Vineri, 4 iulie 2025. Meniul zilei la restaurante din Câmpina și împrejurimi

Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.

citeste mai mult
459 vizualizari 03 Jul 2025 10:15 În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.

citeste mai mult
274 vizualizari 03 Jul 2025 07:22 Joi, 3 iulie 2025. Meniul zilei la restaurante din Câmpina și împrejurimi

Joi, 3 iulie 2025. Meniul zilei la restaurante din Câmpina și împrejurimi

Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.

citeste mai mult
521 vizualizari 02 Jul 2025 20:59 Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV