La Casa de Cultură "Geo Bogza" din municipiul Câmpina a răsunat sâmbătă, 28 septembrie 2019, minunata muzică interpretată de Corul Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești. Un concert extraordinar, cu lucrări vocal-simfonice din istoria muzicii universale, din perioada Renașterii Muzicale și până în zilele noastre, la lucrările compozitorilor contemporani. Un ansamblu coral tânăr, cu un dirijor foarte tânăr, Eduard Dinu, 27 ani, cu o dăruire imensă pentru muzica corală.
Corul Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești a fost înființat în 2018, la inițiativa directorului general al Filarmonicii, Vlad Mateescu, care a pus în practică un proiect deosebit, împreună cu dirijorul Eduard Dinu. Este un ansamblu coral care și-a propus încă de la început să depășească anumite rigori impuse de acest gen muzical și să abordeze și piese ale unor artiști ori formații de renume internațional, combinând stiluri care par total opuse.
Am ascultat, astfel, la Câmpina, arii din opere celebre, cum ar fi "Porgi amor" din opera "Nunta lui Figaro" de W.A. Mozart sau "Matona Mia Cara" a lui Orlando di Lasso, unul dintre cei mai importanți compozitori franco-flamanzi din perioada Renașterii. Apoi am trecut prin muzica românească - "Iac-așa" (Simeon Nicolescu), "Noapte de vară" (Dimitrie Cuclin), "Sârba din câmpie" a lui Constantin Romașcanu sau absolut superba compoziție a marelui George Enescu "Si j'etais Dieu". Și am ajuns la musical - melodii din celebrul "The Greatest Showman", pentru ca la final să ne bucurăm de melodia formației Queen - "Don't stop me now". A fost o extraordinară călătorie muzicală pe care ne-au oferit-o Corul Filarmonicii "Paul Constantinescu" și soliștii săi: sopranele Loredana Aldea, Andreea Pârvulescu, Miruna Dascălu și baritonul Samuel Alper Adîguzel. Acompaniator la pian - Ina Creciun.
Se cuvine să spunem câteva cuvinte despre tânărul dirijor al corului, Eduard Dinu, născut în 1992, la Urleta, în comuna Bănești, un spațiu emblematic al muzicii corale românești, loc din care provine și maestrul Marin Constantin, fondatorul Corului Național de Cameră "Madrigal". La rândul său, Eduard Dinu a fondat, la numai 21 de ani, Corul de Cameră "Ascendis", are o remarcabilă activitate pianistică, iar dacă pianul a fost prima sa dragoste, muzica corală a însemnat o nouă experiență, dar și o mare revelație.
Pe scenă, lucrurile au fost minunate. În sală, însă, din păcate, multe scaune goale. Un asemenea concert, de o asemenea calitate, ar fi meritat o sală plină și aplauze furtunoase. Aplauze au fost, oferite din suflet de cei... 68 de spectatori prezenți la Casa de Cultură. Un spectacol subvenționat 100% de la bugetul local... Sperăm ca data viitoare Câmpina să întâmpine cu mai multă căldură, cu mai multe aplauze Corul Filarmonicii "Paul Constantinescu", pentru că ei, cei de pe scenă, merită asta. Pentru talentul și dăruirea lor, pentru bucuria pe care ne-o fac.
În perioada 25-26 aprilie, a avut loc cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Național Concurs ”Cântec drag din plai străbun”, care a avut loc la Vaslui, în inima Moldovei.
În seara unei zile de mare sărbătoare creștină - Izvorul Tămăduirii, la Librăria Elstar, în cadrul unei noi Seratele Culturale ELSTAR au fost momente de mare emoție și sensibilitate la prezentarea volumului ”Surâsul lui Mîșkin”, de Aura Christi.
Asociația ”Câmpina Tânără” a organizat vineri seară o conferință cu totul și cu totul specială pentru părinți și adolescenți - ”Alături de tine, nu împotriva ta”.
Ediția cu numărul 123 a Seratelor Culturale ELSTAR este programată vineri, 25 aprilie 2025, de la ora 18.00, la Librăria Elstar, acolo unde va fi lansat un volum-eveniment al Aurei Christi.