Cea de-a VI-a ediție a Festivalului-concurs "Flori de cântec prahovean" a adus pe scena sălii de spectacole a Școlii Gimnaziale "Învățător Ion Mateescu" din Poiana Câmpina aproximativ 100 de copii, soliști de muzică populară și grupuri vocale, din mai multe localități ale județului. Copii talentați și foarte bine pregătiți, care au dat intensitate și o calitate ridicată acestui eveniment organizat de școala din Poiana Câmpina, cu sprijinul administrației locale și Inspectoratului Școlar Județean. "Flori de cântec prahovean" este un eveniment inclus în calendarul cultural anual al ISJ Prahova. Ascultându-i pe concurenți, văzându-le superbele costume populare și ținuta scenică, ne dăm seama că folclorul prahovean, folclorul românesc, în general, este pe mâini bune.
Festivalul-concurs "Flori de cântec prahovean" este structurat pe categorii de vârstă pentru soliști: 6-10 ani și 11-15 ani, iar o secțiune aparte este dedicată grupurilor vocale. La ediția din acest an s-au înscris aproximativ 50 de copii - soliști și cinci grupuri folclorice. Fiecare copil a interpretat câte două cântece populare, la fel ca și în cazul grupurilor vocale. A fost un adevărat spectacol folcloric, care a demonstrat încă o dată că avem copii talentați, care iubesc tradițiile populare. Sunt copii care, trebuie să menționăm acest lucru, se pregătesc intens, studiază, fac cursuri de canto popular cu profesori de specialitate. Priviți-i și ascultați-i și vă veți convinge de talentul lor, de tehnica lor interpretativă, de munca uriașă care stă în spatele acestor apariții scenice, de eforturile pe care le fac atât copiii, cât și profesorii și părinții lor. (foto și video concurenți)
Juriul concursului, care a avut o misiune cât se poate de dificilă, a fost format din profesori de specialitate – Viorel Codarcea (directorul Școlii “Matei Basarab” din Brebu), Dănuț Andrei , Alice Botoacă și Marian Teodoru, reprezentanți ai administrației locale – Ruxandra Matei, consilierul personal al primarului comunei Poiana Câmpina, președinte al juriului fiind Angelica Ianculescu - inspector (specialitatea arte) în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova.
Întregul eveniment a presupus o adevărată desfășurare de forțe în condițiile unei participări numeroase, concursul desfășurându-se pe parcursul a aproape opt ore. La reușita manifestării au contribuit cadrele didactice de la Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din Poiana Câmpina, echipa de aici condusă de directorul instituției, prof. Elena Nițu, sufletul echipei fiind, ca de fiecare dată, prof. învățământ primar Virginia Teodoru. La deschiderea oficială, le-au vorbit celor prezenți directorul Elena Nițu, primarul comunei Poiana Câmpina - Alin Moldoveanu, prof. Virginia Teodoru, iar primele momente artistice, înainte de începerea concursului propriu-zis, au fost oferite publicului de interpreta de muzică populară Adriana Deaș (învățătoare la școala din Poiana) și de un grup de fetițe din clasa a III-a de la Școala "Înv. Ion Mateescu". (video)
A urmat concursul, primii intrând pe scenă soliștii de la categoria 6-10 ani, apoi cei "mari" (11-15 ani), iar la final grupurile vocale. Lista câștigătorilor o vom prezenta în cadrul unui articol separat, dar din punctul nostru de vedere toți copiii participanți sunt câștigători în sufletele celor care i-au putut vedea, asculta și aplauda.
(Mai multe fotografii de la Festivalul-concurs "Flori de cântec prahovean" 2019, Poiana Câmpina, găsiți pe pagina noastră de Facebook - Campinatv)
Citiți și: Câștigătorii Festivalului-concurs județean "Flori de cântec prahovean", Poiana Câmpina 2019
În fiecare an, Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina este așteptat cu emoție de către participanți și interes maxim de către public.
Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", sub bagheta dirijoarei Anna Ungureanu, va susține la Câmpina, pe 1 aprilie 2025, un concert emoționant intitulat "Săptămâna patimilor".
Ajuns deja la ediția a V-a, Festivalul de folk ”Om bun”, de la Breaza, fondat de regretatul artist Victor Socaciu, va avea loc perioada 26-28 martie 2025.
Prima ediție din luna martie a Seratelor Culturale ELSTAR a prilejuit o dublă lansare - a volumului ”Iubita lui Duchamp - postvernisaj”, de Camelia Iuliana Radu, și a revistei ”Caietele NORR”.