CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Două ONG-uri au demarat procedurile pentru declararea podului lui Cuza, dintre Câmpina și Bănești, ca monument istoric

- Actualitate -

Două ONG-uri au demarat procedurile pentru declararea podului lui Cuza, dintre Câmpina și Bănești, ca monument istoric

Pe 8 ianuarie 2021, o mare parte din podul lui Cuza, care leagă municipiul Câmpina de comuna Bănești, s-a prăbușit. A stat în picioare 150 de ani și, în cele din urmă, a cedat în fața apelor, dar și a indiferenței. De atunci, de la începutul lui ianuarie, două asociații au demarat procedurile pentru declararea în regim de urgență a acestui pod ca monument istoric, ceea ce ar putea permite reabilitarea sa și includerea într-un viitor circuit turistic sau măcar pe lista obiectivelor turistice din zonă.

Este vorba de "Re:Rise - Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic" și Asociația ARCEN. Cererea celor două asociații de clasare a podului ca monument istoric în regim de urgență este susținută și de Institutul Național al Patrimoniului. De asemenea, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova a contactat reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, pe care i-a anunțat că în scurt timp va fi declanșată procedura de includere a acestui pod pe lista monumentelor istorice.
”Avem multă treabă, dar avem și ocazia de a salva unul din cele mai lungi poduri de piatră încă existente în România, dacă nu cumva chiar cel mai lung, și un pod care a făcut parte din prima Șosea Națională. Sperăm ca pe viitor să avem alături de noi și autoritățile publice locale din Câmpina, Bănești și Prahova. Ce nu s-a reușit în zeci de ani de zile (clasarea podului), au reușit o mână de oameni inimoși în nici o lună. Imaginați-vă ce s-ar putea face dacă am lucra cu toții împreună și dacă astfel de proiecte ar avea susținere reală din partea mediului de afaceri local și din partea decidenților politici”, a scris pe contul său de Facebook unul dintre inițiatorii acestui demers, Matei Sumbasacu, tânăr inginer constructor, câmpinean, unul dintre fondatorii Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic. De altfel, un câmpinean se numără și printre membrii ARCEN. Este vorba despre Alberto Groșescu, fotograf, vicepreședinte al Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate, pentru că asta înseamnă ARCEN. Așadar, doi tineri câmpineni, pe care i-a adoptat Bucureștiul, dar care nu uită de unde au plecat.

În aprilie 1861, în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începea construcția podului de piatră de peste râul Doftana, care asigura legătura dintre Câmpina și Bănești, pe drumul modern la acea vreme dintre Capitală și Brașov, via Valea Prahovei. Podul de piatră cioplită a fost construit în perioada 1861-1864, având nouă arcade și o lungime de aproximativ 152 metri, iar pe aici s-a derulat traficul rutier între București și Brașov până la construirea actualului drum național. Obiectivul a intrat în patrimoniul public al Câmpinei în anul 1874. Podul nu mai este funcțional din aprilie 2014, când a fost afectat de o viitură puternică în urma căreia stabilitatea sa a fost serios afectată și s-a dărâmat parțial. Autoritățile au luat atunci decizia de a închide traficul de orice fel pe acest pod, iar ulterior, printr-o asociere între Consiliul Local Câmpina, Consiliul Local Bănești și Consiliul Județean, a fost construită o punte metalică pentru pietoni și bicicliști. La începutul acestui an, podul s-a prăbușit aproape complet.
Demersul celor două ONG-uri este lăudabil, mai ales că ele fac acum ceea ce autoritățile publice nu au fost în stare să facă ani la rând. Rămâne de văzut, în condițiile de austeritate din ce în ce mai accentuată, în ce măsură se va găsi sprijin financiar pentru acest frumos proiect - refacerea podului lui Cuza. Probabil că salvarea o vor constitui tot fondurile europene.


27 Jan 2021 10:45 4519 vizualizari



Comentarii






  • 28.01.2021 10:46 COJOCARU Ion Consider ca nu mai are sens sa-l declaram acum monument istoric. Pe vremea lui Cuza si a altor conducatori au fost construite foarte multe obiective. Cel mai simplu, demolarea si construirea unui pod nou pe schelet metalic pentru autovehicule. Ar fi si o varianta de rezerva la podul de pe DN1 in situatii de urgenta. Cu fonduri europene, de la CNAIR si Guvern/CJ Ph. Daca este legal, propun ca toti cetatenii din comuna Banesti sa contribuie cu zile de munca voluntara/patriotica. Eu sunt primul care ma inscriu cu 5 zile lucratoare.
  • 27.01.2021 13:15 mariancd Nu stiu ce sa zic... Daca nu a fost reabilitat pana acum, acum dupa ce a cazut in mare parte de ce s-ar mai cheltui niste (multi) bani cu repararea lui? Cred ca localnicii ar fi mai fericiti cu un pod nou pe care sa se poata circula cu masina decat ceva istoric, nefunctional si care o sa stea cu anii in ''reabilitare''... Singurul avantaj pe care l-ar aducea repararea lui vor fi locurile de munca create in aceasta zona ...Personal nu vad dece dupa ce atita amar de vreme cat a fost ignorat ca monument istoric atat de valoros l-am transforma intr-o ''piatra de moara'' pentru bugetul local ...chiar daca unele fonduri o sa vina din alte surse ...
383 vizualizari 26 Apr 2024 21:47 O nouă promoție a depus jurământul la Școala de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

O nouă promoție a depus jurământul la Școala de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

Pentru 726 tineri din toate județele țării, ziua de 26 aprilie și Câmpina vor rămâne în amintirea lor ca momentul unic în care au absolvit Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” și au depus jurământul de credință.

citeste mai mult
2533 vizualizari 24 Apr 2024 15:39 O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

citeste mai mult
2641 vizualizari 24 Apr 2024 12:53 Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

citeste mai mult
1488 vizualizari 24 Apr 2024 12:11 Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors. 

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV