Un an de când Spitalul Municipal Câmpina nu mai este al... câmpinenilor

Actualitate (Categoria articolului)

În urmă cu exact un an, pe 25 martie 2020, la Spitalul Municipal Câmpina se primea o adresă de la Direcția de Sănătate Publică Prahova, prin care conducerea instituției era anunțată că spitalul a fost desemnat unitate-suport pentru pacienții cu COVID-19. Părea neverosimil ca singurul spital generalist din zona Câmpinei, care deservea în jur de 175.000 locuitori (Câmpina, comunele din jur și toată Valea Prahovei) să primească doar pacienți COVID și să-și închidă, practic, porțile pentru pacienții non-COVID. Și totuși, exact asta s-a întâmplat, adresa DSP fiind urmată de Ordinul 533 al Ministerului Sănătății privind desemnarea spitalelor COVID și unităților suport COVID din țară.

A trecut un an de atunci, iar Spitalul Municipal Câmpina este, în continuare, unitate suport COVID 19, adică un spital unde sunt tratați pacienții infectați cu SARS-CoV-2, dar care au și alte probleme medicale, pacienți din Prahova și chiar din alte județe. Cifrele, așa reci și seci cum sunt ele, reflectă cel mai bine ce a însemnat acest an care s-a scurs de la desemnarea spitalului câmpinean ca suport COVID și până astăzi. Pentru a putea avea o imagine de ansamblu cât mai bună, trebuie să știți că înainte de pandemie, în anii anteriori, la Spitalul Municipal Câmpina erau internați / externați în medie 11.500-12.000 de pacienți pe an, adică în jur de 950-1.000 pacienți pe lună.
De când Spitalul Municipal este suport COVID-19 (mai exact din aprilie 2020 până în februarie 2021), aici au fost internați 1.228 pacienți, adică, în medie, 111 pacienți pe lună. Din totalul pacienților internați, 1.142 au fost confirmați ca fiind bolnavi de COVID-19, iar 86 erau suspecți de infectare, majoritatea suferind și de alte patologii. Asta, cu excepția copiilor, la Câmpina existând singura unitate COVID pediatrică din Prahova și fiind internați aici, în ultimul an, 163 de copii infectați cu SARS-CoV-2 și 59 copii suspecți de infectare. Sunt date oficiale, furnizate de conducerea instituției.

Să mai dăm câteva exemple. Într-un an normal, la Spitalul Municipal Câmpina sunt internați la Secția de Chirurgie, în medie, 2.000 de pacienți. În ultimul an, aici au fost internați 160 pacienți. La Pediatrie, erau internați anual în jur de 1.300 copii; în ultimul an au fost 222 (confirmați ca fiind infectați plus suspecți de infectare). Numărul nașterilor era în medie de  1.000 pe an la Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal. În ultimul an, aici s-au născut... trei bebeluși. La Boli Interne, numărul pacienților depășea anual 2.000 de persoane; în ultimul an, aici au fost internați 790 pacienți. Și exemplele ar putea continua. Sigur, Secția de Medicină Internă (Boli Interne) este cea care a dus greul și în ultimul an, aici fiind internați cei mai mulți pacienți cu COVID-19, iar cei în stare gravă - la ATI. De altfel, existența Secției de Terapie Intensivă a fost și unul dintre principalele motive pentru care Ministerul Sănătății a luat decizia ca spitalul câmpinean să fie unitate suport COVID.
Cam așa au stat lucrurile în acest ultim an marcat de pandemie și de dificultățile generate de aceasta. Nu și-a dorit nimeni să se ajungă aici, cu siguranță. Astăzi, la Spitalul Municipal Câmpina sunt internați 64 pacienți cu COVID 19, iar în privința pacienților non-COVID sunt asigurate doar urgențele, în sensul că oamenii sunt stabilizați și trimiși apoi la Ploiești, la Spitalul Județean de Urgență, pentru a fi internați.
Un an în care câmpinenii și cei din localitățile din jur au rămas, practic, fără spital, fiind nevoiți, indiferent de problemă, fie să meargă la Ploiești, fie să apeleze la servicii medicale private, fie să... aștepte. Nu există o statistică a numărului celor cărora li s-au agravat problemele de sănătate în ultimul an, din cauză că nu au avut acces la serviciile medicale de bază și nici a numărului celor care au plecat dintre noi, în acest ultim an, din același motiv.

Ce a însemnat pentru Spitalul Municipal și oamenii săi acest an care a trecut de când instituția este suport COVID, ne-a spus managerul spitalului, dr. Călin Tiu. Ne-a vorbit despre șocul inițial, la primirea veștii, în martie 2020; despre eforturile de a face față unei patologii cu care medicii nu se mai confruntaseră vreodată; despre panica lipsei de echipamente, care a intervenit la un moment dat; despre presiunea cauzată de numărul mare de pacienți cu COVID 19, din perioada octombrie-noiembrie 2020; despre pierderile dureroase din rândul pacienților, dar și din rândul echipei medicale; despre lupta pentru viața oamenilor, cu speranța că boala va fi învinsă, ceea ce nu s-a întâmplat întotdeauna. (video)
A fost dificil și pentru noi, eram învățați să intervenim la alte tipuri de boli, am fost școliți pentru alte patologii. Au fost multe cazuri grele și, din păcate, continuă să apară astfel de cazuri. Astăzi, la un an de COVID, ne confruntăm cu valul al treilea al pandemiei, cu un număr tot mai mare de pacienți și cazuri din ce în ce mai grave. Din păcate, atâta timp cât există persoane care ignoră sau sfidează măsurile de combatere a pandemiei, noi, cei din spital, vom fi în continuare blocați pentru a trata pacienți cu COVID pe termen nelimitat, asta în detrimentul populației, al pacienților non-COVID care au nevoie de noi, au nevoie de serviciile medicale ale spitalului. Și, bineînțeles, în detrimentul nostru, al medicilor care ne-am școlit pentru alte specializări și care acum nu ne putem întoarce la specializările noastre sută la sută, ne-a declarat dr. Călin Tiu.

8423 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Catalin 25.03.2021 14:57 Este evidenta nepasarea autoritatilor. Timp de mai mult de un an nu au facut nimic pentru pacientii din campina. Aceeasi nepasare se regaseste si la medici. Din cate stiu numai doua sau trei specialitati desfasoara o activitate aproape normala, restul medicilor complacandu-se sa primeasca salariul pentru stat pe youtube. Daca ar aparea si statistica cu serviciul de terapie intensiva (cati intra si cati ies vii) cred ca ne-am ingrozi. Multiubitul primar ce asteapta? Ar trebui sa foloseasca spatiile disponibile ale spitalului pentru pacientii noncovid. Sa caute solutii impreuna cu directorul interimar. Sa angajeze AMBULANTIERUL poate rezolva el ceva. Sa lase pe altul care chiar face lucruri pentru oamenii din zona (Desi nu are cine).
  • mociornita 25.03.2021 16:24 Foarte bine....dupa ce am cotizat 45 de ani pentru sanatate....am dat cateva zeci de mii,fara exagerare,la Sanconfind ,la Medis,la analize etc.Chiar trebuia inchis tot spitalul??
  • Magdalena Stan 25.03.2021 20:27 Este o mare pierdere pentru municipiul Câmpina. Dar ce câștig pentru unitățile private din oraș! Ati văzut ce cozi sunt la clinicile private ???Oameni de condiție modestă care desigur au făcut și împrumuturi pentru a își plati o consultație...Asta se dorește, dispariția serviciului medical public ???Trebuie făcute presiuni în continuare pentru remedierea acestei situații. Avem nevoie de spital si servicii publice in orasul nostru !!!

Actualitate

397 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

170 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

176 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

424 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.