În urmă cu o săptămână vă informam despre faptul că Primăria Câmpina a obținut creditul de 25 milioane lei. Contractul de creditare a fost semnat cu BCR. În urma apariției acestui articol, Primăria ne-a transmis un drept la replică pe care îl publicăm integral, pentru că așa este corect și deontologic. Avem, totuși, o rugăminte către semnatarii dreptului la replică. Înainte de a mai semna și trimite așa ceva, mai citiți o dată articolul "incriminat", indiferent cine îl scrie și unde apare.
"Referitor la articolul Primăria Câmpina a obținut creditul de 25 milioane lei. Contractul de creditare a fost semnat cu BCR, publicat în ediția online a ziarului CâmpinaTV din data de 17 iunie 2019, ora 12.10, pentru o corectă informare publică, în numele Primăriei Municipiului Câmpina, dorim să vă comunicăm următoarele:
Înțelegem că articolul în cauză a fost unul de opinie și nu o știre, însă, dat fiind faptul că nu reflectă realitatea, este necesar să cerem îndreptarea acestora pentru o corectă informare a opiniei publice. Referitor la afirmația autorului potrivit căreia creditul a creat unele probleme Câmpinei la nivelul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, comisie care, inițial, era de acord doar cu contractarea pentru finanțarea proiectelor cu fonduri europene, subliniem faptul că nu s-au identificat impedimente în ceea ce privește contractarea, nepunându-se problema unui acord inițial și a altuia ulterior, ci Comisia a acordat un singur aviz de contractare a unei finanțări rambursabile interne în valoare de 25.000.000 lei, prin Hotărârea nr. 5744/13 mai 2019, în urma căruia a fost semnat Contractul de credit cu Banca Comercială Română SA.
Contrar afirmațiilor între timp, însă, probabil datorită unor intervenții la nivel înalt din partea vreunui parlamentar liberal, creditul a fost aprobat în forma solicitată, menționăm că procedura de avizare s-a realizat o singură dată, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 9/2007 privind constituirea, componența și funcționarea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, cu modificările și completările ulterioare. Mai mult, această afirmație nu are un suport real, nu poate fi dovedită și, considerăm noi, este cel puțin tendențioasă, nefiind solicitat sprijinul niciunui parlamentar pentru acordarea acestui aviz. De atfel, e greu de presupus că un singur om, chiar dacă este parlamentar, poate influența deciziile unei întregi comisii formate din profesioniști în domeniu.
O altă afirmație neîntemeiată este cea conform căreia Primăria nu a anunțat contractarea acestui credit (măcar în cadrul CL) și probabil, dacă nu întrebam noi nici nu s-ar fi aflat. Deoarece Legea nr. 98/2016 nu se aplică pentru atribuirea contractelor de achiziții publice pentru împrumuturi (credite), Primăria municipiului Câmpina a organizat, pe baza procedurii proprii aprobate prin Sistemul de control intern managerial – SCIM, o selecție de oferte. Invitația de participare a fost publicată în SICAP cu nr. ADV1064348 din 27.02.2019, de asemenea publicându-se pe pagina web a Primăriei municipiului Câmpina la aceeași dată. La procedură au răspuns doi ofertanți, fiind câștigătoare Banca Comercială Română. Consiliul Local a aprobat prin HCL nr. 176/18.12.2018 contractarea unui împrumut intern, drept pentru care nu se impune un acord suplimentar. Mai mult, ca urmare a semnării contractului de credit se impune realizarea unei rectificări bugetare, în vederea includerii sumelor în Bugetul creditelor interne pentru anul 2019, rectificare care va fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna iunie 2019.
Municipiul Câmpina solicită publicarea integral pe pagina site-ului web campinatv.ro și implicit în rețeaua de socializare Facebook, a dreptului la replică".
Replica noastră la dreptul la replică
- Semnatarii dreptului la replică au încercat să înceapă cu o ironie - că articolul nostru nu ar fi unul de informare, ci de opinie. Dacă plecăm de la acest punct de vedere, cum trăim într-o țară în care fiecare om are dreptul la opinia lui, Primăria ar trebui să știe că la opinii nu se trimite drept la replică. Prin urmare, de vreme ce acest drept la replică există, avem un articol de informare și nu de opinie. Și o ironie nepotrivită.
- Nu am scris niciodată că au existat mai multe avize (inițial și final) din partea Comisiei de autorizare a împrumuturilor, am scris doar că au existat unele probleme în sensul că, inițial, era sub semnul întrebării aprobarea folosirii banilor din credit pentru Calea Doftanei. Lucru menționat chiar de primarul Horia Tiseanu la dezbaterea publică asupra bugetului local pentru 2019. Dacă nu își amintește – iată articolul cu tot cu înregistrarea video - În 2019, în Câmpina vor fi asfaltate străzile Bobâlna, Tineretului, Mesteacănului și Dealului. Calea Doftanei, mai mult sau mai puțin...
- În privința ultimului punct atins în “dreptul la replică”, noi nu ne-am referit niciun moment că ar fi trebuit obținută o nouă aprobare de la Consiliul Local, ci doar că o colaborare firească între Primărie și consilieri ar fi presupus o informare reciprocă și, așa cum s-a întâmplat și în alte situații, primarul să îi informeze pe consilieri asupra unei probleme de o asemenea importanță. Vorbim totuși de îndatorarea Câmpinei pe 10 ani cu peste 6 milioane euro (cu tot cu dobândă)!
- Din “dreptul la replică” remis de Primărie a mai apărut o nedumerire: dacă avizul Comisiei de aprobare a împrumuturilor locale a fost dat pe 13 mai 2019, atunci cum s-a început procedura de achiziție publică în vederea contractării creditului pe 27 februarie 2019? Dacă nu se aproba creditul de către comisia respectivă?
Așa cum am procedat de fiecare dată, deși Primăria Câmpina nu a dat dovadă întotdeauna de aceeași deschidere, noi publicăm integral dreptul la replică. În privința Facebook, îl invităm pe domnul primar și pe toți apropiații domniei sale să distribuie această postare, dacă doresc. Mulțumim!
Alarmele telefoanelor mobile ale multor câmpineni au sunat din nou în această seară, în jurul orei 18.50, un mesaj RO-ALERT anunțând prezența unui urs pe Calea Doftanei, din Câmpina.
Veste tristă pentru Câmpina... Fostul primar al Câmpinei din perioada comunistă, Petre Câmpeanu, a încetat din viață la aproape 85 ani.
În cursul zilei de vineri, 6 septembrie, polițiștii au fost sesizați de către o femeie din Cornu, că fostul ei concubin a încălcat ordinul de protecție pe care aceasta îl obținuse de la Judecătoria Câmpina împotriva lui.
Traficul de droguri reprezintă unul dintre cele mai periculoase flageluri ale acestor ani, polițiștii acționând constant pentru combatarea acestui fenomen cu efecte inimaginabile, mai ales pe termen lung.