Premierul Ilie Bolojan a anunțat pe lista măsurilor pentru reducerea deficitului și mărirea normei didactice.
”Nu afectează drepturi salariale din educație, dar se vor reașeza numărul de ore predate, va fi un efect financiar. Statul va face niște economii, care vor fi direcționate tot către zona de educație în anii următori”, a explicat prim-ministrul Bolojan.
Principala prevedere care vizează cadrele didactice de la nivelul liceelor este o creștere a normei didactice de la 18 la 20 ore săptămânal, din cele 40 ore din contractul de muncă ale fiecărui cadru didactic.
În acest context am vrut să vedem care este părerea directorilor unităților de învățământ liceal din Câmpina.
Roxana Stan, director Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”: ”Nu cred că măsura va afecta prea mult activitatea didactică din Colegiul nostru”
”Creșterea normei de predare de la 18 ore la 20 ore nu cred că va afecta într-o măsură prea mare activitatea didactică din Colegiul nostru. Am făcut o analiză preliminară și nu cred că vor fi probleme. Este posibil să apară unele probleme acolo unde avem profesori cu peste 25 ani vechime și cu gradul I, pentru care legea face o excepție și norma lor didactică poate fi, la cerere, de 16 ore”.
Stan Sârbu, director Liceul Tehnologic Energetic: ”Este o tăiere de salarii mascată”
”Nu cred că vor fi efecte majore în școli, nici la noi nu cred că vor fi prea mari mișcări, ci am înețeles că această formulă s-a gândit pentru a avea un efect la nvel național. Oricum, este o tăiere de salarii mascată, pentru că nu se taie concret, dar îți crește volumul de muncă. Repet, din primele estimări, la Energetic nu vor fi probleme majore, poate doar acolo unde sunt cadre didactice plătite cu ora”.
Vali Șerban, director Colegiul Tehnic Forestier: ”Actul educațional va avea de suferit”
”Această măsură va afecta calitatea învăământului. Muncă mai multă pentru profesori pentru un număr mai mare de elevi, clasele putând avea acum până la 30 elevi, imposibilitatea de completare a catedrelor prin plata cu ora, toate acestea vor transforma profesorul într-un supraveghetor al elevilor. În plan personal, eu și așa stăteam în școală cam toată ziua, acum, după noile reglementări, mă gândesc ce este de făcut... Norma de predare pentru director a crescut la 12 ore și nu suntem degrevați de niciuna dintre sarcinile pe care le aveam până acum. Va fi complicat... Oricum, din păcate, actual educațional va avea de suferit... Pentru noi, pentru Forestier, ne va fi foarte greu să menținem nivelul instituției”.
Vasile Androne, director Liceul Tehnologic Mecanic: ”Cel puțin patru - cinci profesori nu își vor mai putea întregi norma în liceul nostru”
”Având în vedere specificul liceului nostru, cred că vom avea ceva probleme... După o primă privire, cel puțin patru - cinci profesori nu își vor mai putea întregi norma în liceul nostru. O să vedem ce se întâmplă, pentru că sunt convins că sunt multe situații neprevăzute de noile reglementări, care vor apărea din realitatea din țară, și vor mai veni clarificări”.
Claudia Popa, director Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati”: ”Colegii mei nu sunt prea mulțumiți”
”Vă spun sincer că nu am apucat deloc să mă uit peste noile modificări legislative. Urmează să plec concediu câteva zile și încerc să las lucrurile puse la punct. Din discuțiile pe care le-am mai avut, colegii mei nu sunt prea mulțumiți. De asemenea, dublarea normei didactice pentru directori, în condițiile în care nu suntem degrevați de niciuna dintre numeroasele obligații, în opinia mea, este un alt mare semn de întrebare al acestor modificări legislative”.
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
Pe Strada Mihai Eminescu, din centrul municipiului Câmpina, vor începe luni, 7 iulie, lucrările la rețeaua de gaze naturale. Practic, se înlocuiește rețeaua existentă, așa cum s-a întâmplat recent și pe Strada Orizontului.
La finalul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, pe esplanada Casei Tineretului vor avea loc primele două concerte din cadrul evenimentului Câmpina Summer Park Music.
La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.
Mai mulți câmpineni ne-au transmis că pe Strada B.P. Hasdeu, la blocul din apropierea intersecției de la ”Răcitor”, există câțiva brazi uscați care pun în pericol trecătorii, dar și locatarii.