"Lecturi publice - Geo Bogza", o nouă acțiune a Bibliotecii Municipale Câmpina în "Anul Cărții"

Eveniment (Categoria articolului)

2019 este "Anul Cărții", iar Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati" din Câmpina va găzdui în fiecare lună câte o sesiune de lecturi publice. În luna ianuarie, această acțiune a fost dedicată Zilei Câmpinei, fiind citite fragmente din operele unor autori câmpineni, iar acum, în februarie, sesiunea de lecturi publice i-a fost dedicată lui Geo Bogza, scriitorul de la a cărui naștere s-au împlinit 111 ani pe 6 februarie.

Evenimentul a avut loc vineri, 8 februarie, la sediul Bibiliotecii Municipale "Dr. C.I. Istrati" și a fost deschis de directorul instituției, Liliana Ene-Șușu, care a vorbit despre viața și opera lui Geo Bogza, precum și despre principalele legături ale acestuia cu Câmpina. Apoi, fostul primar Gheorghe Tudor a depănat câteva amintiri despre satul natal, Buștenari, acolo unde Geo Bogza a trăit o vreme, povestind despre legăturile sale cu familia scriitorului, dar și despre Ovidiu Bogza, unul dintre frații lui Geo Bogza, care i-a fost profesor lui Gheorghe Tudor la școala elementară, la materiile fizică, chimie și limba rusă.
Au citit din opera lui Geo Bogza: scriitorii Florin Dochia, Constantin Trandafir, Codruț Constantinescu, consilierul local Florin Frățilă și alții.

Geo (Gheorghe) Bogza s-a născut pe 6 februarie 1908, la Blejoi, lângă Ploiești. A fost poet, reporter, fiind considerat creatorul reportajului literar românesc, jurnalist. A avut șapte frați, dintre care doar cinci au ajuns la vârsta maturității, printre ei scriitorul Ovidiu Bogza, muzicianul Alexandru Bogza și scriitorul Nicolae Bogza, acesta din urmă mai cunoscut după pseudonimul său literar, Radu Tudoran, autor al celebrului roman "Toate pânzele sus". În 1926, Geo Bogza s-a stabilit la Buștenari, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție și unde a deschis o mică afacere împreună împreună cu fratele său, Ovidiu. Este vorba despre o sifonărie - "G.O. Bogza", denumire care l-a inspirat pe Geo Bogza să folosească această formă a numelui pentru a-și semna poemele și reportajele. În 1928, Geo Bogza debutează literar cu poezia "Mea Culpa", în primul număr al publicației "Câmpina". În același an a apărut, la Câmpina, Revista “Urmuz” al cărui fondator a fost Geo Bogza. Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale este "Cartea Oltului".

5962 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Adrian 10.02.2019 14:51 Următoarea activitate?

Eveniment

1211 vizualizari
20 apr. 2024 22:28

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

1278 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

Alte stiri recente

1273 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

959 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.