Biserica Catolică din Câmpina are acum și orgă. Primul concert - pe 10 iulie 2019, în cadrul Festivalului de Arte

Actualitate (Categoria articolului)

La Biserica Catolică "Sf. Anton de Padova" din Câmpina a fost adusă o orgă, cu 480 de tuburi, prima din istoria localității noastre, și care va fi folosită în premieră, în mod oficial, de Festivalul de Arte, care începe miercuri, 3 iulie. Orga este o donație pentru Biserica Catolică din Câmpina din partea Catedralei "Sfântul Iosif" din București și a fost primită înaintea vizitei Papei Francisc în țara noastră.

Povestea este relativ simplă. Pentru vizita Papei Francisc în România, la Catedrala "Sfântul Iosif" din București au fost făcute unele modificări, astfel că de orga aceasta nu mai era nevoie. La solicitarea preotului Claudiu Cojan (parohul comunității romano-catolice) și prin grija Episcopiei Catolice, orga a fost donată Bisericii Catolice "Sf. Anton de Padova". Orga a ajuns la Câmpina pe 24 aprilie și a fost sfințită în cadrul unei ceremonii simple, care a avut loc pe data de 13 iunie 2019. Mai multe detalii despre orgă ne-au fost furnizate de Laurențiu Dumitru, organistul voluntar al Bisericii Catolice din Câmpina, care ne-a precizat că orga datează din jurul anului 1950, că este una camerală, mecanică, că are 480 de tuburi și cel mai probabil este de fabricație elvețiană. O astfel de orgă costă undeva în jurul a 30.000-35.000 euro.
După cum spuneam, primul eveniment oficial la care se va auzi noua orgă va avea loc miercuri, 10 iulie, în cadrul Festivalului de Arte, atunci când, de la ora 18.00, este programat un recital al profesorului Adrian Suciu. Părintele paroh Claudiu Cojan ne-a asigurat că după Festivalul de Arte se vor căuta soluții pentru a folosi orga și la alte evenimente. Vor fi concerte, vor fi invitați care să cânte la orgă, poate chiar și un concert de colinde, înaintea sărbătorii Crăciunului.
Dincolo de toate acestea, faptul că la Câmpina există o orgă la care se pot susține concerte în spațiul sacru al superbei Biserici Catolice reprezintă un real câștig, care ar putea revigora această componentă a vieții culturale câmpinene. Ne bucurăm să putem spune că, iată, la Câmpina se întâmplă și lucruri frumoase.

Biserica Catolică din Câmpina este o ctitorie a inginerului german Anton Raky. În anul 1903, Raky a cumpărat din banii săi un teren de 6.500 mp și a elaborat planurile bisericii. Construcția a început în anul 1904 și a durat până în 1906, fiind realizată doar cu meșteri germani. A fost dotată cu mobilier, cu obiecte de cult și trei clopote impresionante, toate costurile fiind suportate de Anton Raky. În aceeași perioadă au fost construite casa parohială și anexele. În 30 aprilie 1973, Comisia de Stat a Monumentelor Istorice din România a declarat Biserica Catolică de la Câmpina ca fiind "monument unicat ca originalitate și frumusețe".

Citiți și: Programul celor zece spectacole (gratuite) din cadrul la Festivalului de Arte de la Câmpina 

2394 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

93 vizualizari
18 iul. 2019 22:20

Strada Tineretului din Câmpina va fi... NU asfaltată, ci doar expertizată tehnic, deocamdată

Strada Tineretului se află pe lista administrației locale pentru asfaltare în acest an. Adică în 2019. Bine, s-a mai aflat și anul trecut, când Consiliul Local a alocat banii necesari, iar Primăria Câmpina chiar a promis că lucrarea va fi gata în toamna lui 2018. Nu s-a întâmplat așa, iar în 2019 o regăsim din nou pe listă. Iar noi, ca și locuitorii de pe Tineretului, așteptam licitația pentru stabilirea firmei care să execute lucrările.

587 vizualizari
18 iul. 2019 21:46

Încep, în sfârșit, lucrările de reabilitare a aleilor de la Casa Tineretului din Câmpina

Casa Tineretului a finalizat noua procedură de achiziție publică pentru reabilitarea aleilor, licitația fiind câștigată de societatea Sisănelu Forexim SRL Ploiești, cu prețul de 207.361 lei fără TVA. Lucrarea urmează să înceapă în aceste zile. Am spus "noua procedură" pentru că, poate vă amintiți, o licitație similară a fost organizată și în toamna lui 2017, fiind câștigată tot de o societate din Ploiești - Polaris Construct. Numai că, după finalizarea achiziției publice și semnarea contractului, firma respectivă nu s-a mai prezentat la treabă. I-au fost trimise mai multe notificări, iar în cele din urmă contractul a fost reziliat și a fost reluată procedura de achiziție publică.

Alte stiri recente

1198 vizualizari
18 iul. 2019 20:14

La SanConfind se efectuează intervenții clasice, dar și minim invazive în chirurgia ginecologică

Secția de Obstetrică Ginecologie a Centrului Medical SanConfind din Poiana Câmpina este, probabil, una dintre cele mai moderne din țară, dotările de aici, aparatura medicală de ultimă generație și personalul foarte bine pregătit stând la baza actului medical de calitate. Trebuie să știți că la SanConfind se efectuează intervenții chirurgicale ginecologice complexe atât prin metoda clasică, operația obișnuită, cât și prin tehnici minim-invazive (chirurgia laparoscopică).

1725 vizualizari
18 iul. 2019 11:16

Locurile de agrement din Câmpina de altădată. Satul de vacanță... din care nu a mai rămas nimic

Tabăra Voila sau satul de vacanță, cum i se mai spunea, era un loc superb unde nu doar că veneau copii din toată țara, dar aici se organizau diverse activități și pentru copiii din Câmpina. Poate că unii dintre dumneavoastră vă mai amintiți de ceea ce reprezenta odată satul de vacanță, de tot ceea ce era aici: spații de cazare (27 de cabane/căsuțe), sală de mese, birouri, terenuri de sport și nu în ultimul rând trenulețul cu care te puteai plimba prin aproape toată tabăra. Astăzi, nu mai există nimic. Au rămas doar porțile, dar a dispărut până și gardul.