Biserica Catolică din Câmpina are acum și orgă. Primul concert - pe 10 iulie 2019, în cadrul Festivalului de Arte

Actualitate (Categoria articolului)

La Biserica Catolică "Sf. Anton de Padova" din Câmpina a fost adusă o orgă, cu 480 de tuburi, prima din istoria localității noastre, și care va fi folosită în premieră, în mod oficial, de Festivalul de Arte, care începe miercuri, 3 iulie. Orga este o donație pentru Biserica Catolică din Câmpina din partea Catedralei "Sfântul Iosif" din București și a fost primită înaintea vizitei Papei Francisc în țara noastră.

Povestea este relativ simplă. Pentru vizita Papei Francisc în România, la Catedrala "Sfântul Iosif" din București au fost făcute unele modificări, astfel că de orga aceasta nu mai era nevoie. La solicitarea preotului Claudiu Cojan (parohul comunității romano-catolice) și prin grija Episcopiei Catolice, orga a fost donată Bisericii Catolice "Sf. Anton de Padova". Orga a ajuns la Câmpina pe 24 aprilie și a fost sfințită în cadrul unei ceremonii simple, care a avut loc pe data de 13 iunie 2019. Mai multe detalii despre orgă ne-au fost furnizate de Laurențiu Dumitru, organistul voluntar al Bisericii Catolice din Câmpina, care ne-a precizat că orga datează din jurul anului 1950, că este una camerală, mecanică, că are 480 de tuburi și cel mai probabil este de fabricație elvețiană. O astfel de orgă costă undeva în jurul a 30.000-35.000 euro.
După cum spuneam, primul eveniment oficial la care se va auzi noua orgă va avea loc miercuri, 10 iulie, în cadrul Festivalului de Arte, atunci când, de la ora 18.00, este programat un recital al profesorului Adrian Suciu. Părintele paroh Claudiu Cojan ne-a asigurat că după Festivalul de Arte se vor căuta soluții pentru a folosi orga și la alte evenimente. Vor fi concerte, vor fi invitați care să cânte la orgă, poate chiar și un concert de colinde, înaintea sărbătorii Crăciunului.
Dincolo de toate acestea, faptul că la Câmpina există o orgă la care se pot susține concerte în spațiul sacru al superbei Biserici Catolice reprezintă un real câștig, care ar putea revigora această componentă a vieții culturale câmpinene. Ne bucurăm să putem spune că, iată, la Câmpina se întâmplă și lucruri frumoase.

Biserica Catolică din Câmpina este o ctitorie a inginerului german Anton Raky. În anul 1903, Raky a cumpărat din banii săi un teren de 6.500 mp și a elaborat planurile bisericii. Construcția a început în anul 1904 și a durat până în 1906, fiind realizată doar cu meșteri germani. A fost dotată cu mobilier, cu obiecte de cult și trei clopote impresionante, toate costurile fiind suportate de Anton Raky. În aceeași perioadă au fost construite casa parohială și anexele. În 30 aprilie 1973, Comisia de Stat a Monumentelor Istorice din România a declarat Biserica Catolică de la Câmpina ca fiind "monument unicat ca originalitate și frumusețe".

Citiți și: Programul celor zece spectacole (gratuite) din cadrul la Festivalului de Arte de la Câmpina 

4875 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1643 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

1403 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

410 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

96 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.