Biserica Catolică din Câmpina are acum și orgă. Primul concert - pe 10 iulie 2019, în cadrul Festivalului de Arte

Actualitate (Categoria articolului)

La Biserica Catolică "Sf. Anton de Padova" din Câmpina a fost adusă o orgă, cu 480 de tuburi, prima din istoria localității noastre, și care va fi folosită în premieră, în mod oficial, de Festivalul de Arte, care începe miercuri, 3 iulie. Orga este o donație pentru Biserica Catolică din Câmpina din partea Catedralei "Sfântul Iosif" din București și a fost primită înaintea vizitei Papei Francisc în țara noastră.

Povestea este relativ simplă. Pentru vizita Papei Francisc în România, la Catedrala "Sfântul Iosif" din București au fost făcute unele modificări, astfel că de orga aceasta nu mai era nevoie. La solicitarea preotului Claudiu Cojan (parohul comunității romano-catolice) și prin grija Episcopiei Catolice, orga a fost donată Bisericii Catolice "Sf. Anton de Padova". Orga a ajuns la Câmpina pe 24 aprilie și a fost sfințită în cadrul unei ceremonii simple, care a avut loc pe data de 13 iunie 2019. Mai multe detalii despre orgă ne-au fost furnizate de Laurențiu Dumitru, organistul voluntar al Bisericii Catolice din Câmpina, care ne-a precizat că orga datează din jurul anului 1950, că este una camerală, mecanică, că are 480 de tuburi și cel mai probabil este de fabricație elvețiană. O astfel de orgă costă undeva în jurul a 30.000-35.000 euro.
După cum spuneam, primul eveniment oficial la care se va auzi noua orgă va avea loc miercuri, 10 iulie, în cadrul Festivalului de Arte, atunci când, de la ora 18.00, este programat un recital al profesorului Adrian Suciu. Părintele paroh Claudiu Cojan ne-a asigurat că după Festivalul de Arte se vor căuta soluții pentru a folosi orga și la alte evenimente. Vor fi concerte, vor fi invitați care să cânte la orgă, poate chiar și un concert de colinde, înaintea sărbătorii Crăciunului.
Dincolo de toate acestea, faptul că la Câmpina există o orgă la care se pot susține concerte în spațiul sacru al superbei Biserici Catolice reprezintă un real câștig, care ar putea revigora această componentă a vieții culturale câmpinene. Ne bucurăm să putem spune că, iată, la Câmpina se întâmplă și lucruri frumoase.

Biserica Catolică din Câmpina este o ctitorie a inginerului german Anton Raky. În anul 1903, Raky a cumpărat din banii săi un teren de 6.500 mp și a elaborat planurile bisericii. Construcția a început în anul 1904 și a durat până în 1906, fiind realizată doar cu meșteri germani. A fost dotată cu mobilier, cu obiecte de cult și trei clopote impresionante, toate costurile fiind suportate de Anton Raky. În aceeași perioadă au fost construite casa parohială și anexele. În 30 aprilie 1973, Comisia de Stat a Monumentelor Istorice din România a declarat Biserica Catolică de la Câmpina ca fiind "monument unicat ca originalitate și frumusețe".

Citiți și: Programul celor zece spectacole (gratuite) din cadrul la Festivalului de Arte de la Câmpina 

2715 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

4147 vizualizari
15 oct. 2019 08:48

Echipa Delice Câmpina va reprezenta România la Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie și Patiserie de la Milano

În perioada 21-22 octombrie 2019, la Milano, în Italia, va avea loc prestigiosul concurs The World Trophy of Pastry Ice Cream and Chocolate, adică Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie și Patiserie, eveniment destinat specialiștilor din domeniu. Este o competiție senzațională, de anvergură, la care participă patiseri - cofetari din întreaga lume, miza fiind trofeul și, bineînțeles, tilul de campion mondial. Tema ediției din acest an este "Artă și tradiție națională", iar România va fi reprezentată la Milano de o echipă de la Cofetăriile Delice Internațional Câmpina.

2196 vizualizari
14 oct. 2019 20:16

Trafic deviat și stații desființate temporar în Câmpina, pe Bd. Carol I, pentru executarea lucrărilor de canalizare. Marți se asfaltează și Strada Golești

După cum vă informam la sfârșitul săptămânii trecute, de astăzi, 14 octombrie 2019, Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina este închis circulației pe tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la Fibec și Biserica de la Brazi, pentru executarea lucrărilor de canalizare derulate cu fonduri europene prin HidroPrahova. Avizul de închidere a circulației este valabil până pe 8 noiembrie 2019, iar în toată această perioadă traficul rutier va fi deviat pe străzile Frații Golești și B.P. Hasdeu.

Alte stiri recente

1571 vizualizari
15 oct. 2019 11:47

Campanii de prevenție și informare ale Poliției Județene și ANIP cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane

Traficul de persoane continuă să fie un fenomen în plină evoluţie atât din punct de vedere al interesului manifestat de traficanţi, aflaţi într-o necontenită căutare de mijloace de îmbogăţire rapidă şi ilegală, cât şi, într-o manieră firească şi proporțională, al interesului manifestat de marile organisme internaţionale angrenate în contracararea acestui fenomen. Pe 18 octombrie este Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, ocazie cu care Poliția Prahova, dar și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANIP) - Centrul Regional Ploiești derulează o serie de acțiuni.

2837 vizualizari
14 oct. 2019 22:06

Scrisoarea impresionantă a unei femei ai cărei părinți au fost uciși, către parlamentarii care au votat Legea recursului compensatoriu

Maria Dumitru este o femeie din Constanța, ai cărei părinți au fost uciși cu bestialitate, în vara acestui an, de un individ eliberat din penitenciar în baza Legii privind recursul compensatoriu. Pe 9 octombrie 2019, ea le-a trimis o scrisoare parlamentarilor care au aprobat această lege controversată, cerându-le să o abroge cât mai repede. ”Vă consider părtaş la această dublă crimă şi sper ca această vină să vă urmărească până la sfârşitul vieţii, aşa cum durerea de a-mi pierde părinţii în cel mai crud mod cu putinţă va fi cu mine pentru totdeauna. Nu există noapte în care să nu mă gândesc la suferința fizică și mentală din ultimele lor minute”, scrie Maria Dumitru în scrisoarea adresată parlamentarilor.