"Printre amintiri. Jenica Tabacu - un destin aparte", expoziție fotografică la Muzeul Hasdeu
Eveniment (Categoria articolului)
Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Iar mai multe fotografii pot crea o poveste. Asta am încercat să facem noi, Campinatv.ro, la Castelul Hasdeu, să creăm din fotografii povestea vieții celei care a fost Jenica Tabacu, director al Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" în perioada 1998-2018.
Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă, în cadrul evenimentului "B.P Hasdeu, in memoriam", primul eveniment cultural de la Castelul Iulia Hasdeu, din ultimele două decenii, care se desfășoară fără Jenica Tabacu. O parte dintre fotografii au fost realizate de noi, de-a lungul timpului, la diverse manifestări care au avut loc la Castel. Alte fotografii au fost realizate de colegii Jenicăi Tabacu. Sunt și fotografii din viața ei personală, puse la dispoziție de către familie. De altfel, întregul demers a beneficiat de sprijinul necondiționat al domnului Gabriel Tabacu, soțul Jenicăi Tabacu, și de sprijinul echipei de la Castelul Hasdeu, cealaltă familie a doamnei Tabacu. Este o expoziție realizată de oameni care au iubit-o, admirat-o și apreciat-o pe Jenica Tabacu, pentru oameni care simt la fel... O expoziție care va rămâne deschisă la Castel pe tot parcursul lunii marte 2019.
Au trecut două luni de când Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu” din Câmpina, a plecat dintre noi. Două luni grele pentru familie, prieteni, colegi, pentru cei care au iubit-o, pentru cei care i-au apreciat munca și dăruirea. În mod cert, dispariția Jenicăi Tabacu este o pierdere uriașă nu doar pentru familie și cei apropiați, este o mare pierdere pentru Câmpina. A fost soție și mamă, dar a mai avut o menire pe acest pământ și și-a îndeplinit-o. O misiune clară și grea legată de Castelul Hasdeilor. L-a scos din anonimat și l-a transformat în ceea ce este astăzi – un simbol al Câmpinei, un muzeu adevărat, o poveste. L-a salvat din mâna unor presupuși moștenitori ai savantului și l-a redat orașului, comunității. A tradus manuscrisele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu dând culturii naționale și internaționale o incredibilă “Arhivă spiritistă” în cinci volume. În acea perioadă în care a tradus manuscrisele lui Hasdeu a cercetat și descoperit istoria nespusă și nescrisă a Castelului, aspecte legate de construirea edificiului, dar mai ales de simbolismul monumentului, lucruri care până atunci nu erau cunoscute sau despre care se știau mult prea puține.
A tradus “O corespondență pentru eternitate”, cele 157 de scrisori ale Iuliei Hasdeu către tatăl său și ale tatălui către fiică, în perioada în care Iulia studia la Paris. O carte care a stat la baza primei piese de teatru despre destinul tragic al Iuliei Hasdeu. A muncit mult Jenica Tabacu pentru a-și îndeplini misiunea, a fost mai bine de 20 de ani în slujba Castelului și comunității. Apoi a plecat lăsând în urmă o moștenire culturală de neprețuit. A plecat spre alte zări, cu speranța, poate, că valurile se vor calma, iar oamenii vor vedea mult mai bine ceea ce a lăsat în urmă și nu o vor uita niciodată.
Citiți și: "Bogdan Petriceicu Hasdeu, in memoriam" - 181 de ani de la nașterea marelui savant
Eveniment

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor
Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

Câmpina a fost în sărbătoare, de Ziua Internațională a Copiilor
Câmpina a fost în sărbătoare, joi, 1 Iunie 2023, de Ziua Internaţională a Copilului. Iar centrul municipiul în mod clar a aparţinut sărbătoriţilor zilei. Copii mai mici sau mai mari, veseli, gălăgioşi, fericiţi, plini de energie, entuziaşti. Micii câmpineni. Pentru ei, administraţia locală a organizat un eveniment frumos, cu multă muzică, teatru, mascote, personaje pe picioroange, face painting, baloane colorate, dulciuri. O sărbătoare pe care copiii au meritat-o, ei fiind cei care creează pentru noi toţi o lume minunată.
Alte stiri recente

Greva din învățământ continuă și la Câmpina. Contradicții între ministrul Educației și liderii sindicali
Greva din învățământ a continuat și marți, 6 iunie, după minivacanța de Rusalii. La Câmpina, în toate unitățile de învățământ se face grevă, într-o proporție mai mare sau mai mică.

Cupa României. CS Șirna Varnița - Tricolorul Breaza 2-2, 4-3 după prelungiri
Lovitură de teatru marți după-amiază în semifinalele Cupei României, unde liderul incontestabil al campionatului Ligii A, Tricolorul Breaza, nu a putut să treacă de ocupanta locului 1 în Seria Vest a Superligii B1, al treilea eșalon județean, CS Șirna Varnița.
Comentarii