"Bogdan Petriceicu Hasdeu, in memoriam" - 181 de ani de la nașterea marelui savant
Eveniment (Categoria articolului)
La Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu" din Câmpina a avut loc sâmbătă un eveniment dedicat împlinirii a 181 de ani de la nașterea marelui savant Bogdan Petriceicu Hasdeu. În fiecare an, la sfârșit de februarie, la castelul construit de Hasdeu în memoria genialei sale fiice, Iulia, vin oameni de cultură, oameni interesați de viața și opera Hasdeilor, pentru a scrie mai departe povestea evenimentelor culturale autentice de pe aceste meleaguri.
Programul manifestărilor a fost unul generos, cuprinzând mai multe prelegeri despre "B.P Hasdeu, jurnalistul" - Marian Nencescu, "Cultura română de la începutul secolului al XIX-lea" - prof. Christian Crăciun, "Mărturiile străinilor martori la facerea României Mari" - Codruț Constantinescu", "Jenica Tabacu a plecat la Iulia Hasdeu" - Serghie Bucur, "B.P. Hasdeu, în viziunea lui Nicolae Iorga" - istoricul Ionel Oprișan. (video)
Au avut loc și lansări de carte: "Urma pașilor ei. Julia Hasdeu între viață și nemurire" - de Adriana Ungureanu și "Albaștrii, dosarul: Fenomenul Pitești 1971" - de Ion Toma Ionescu. A urmat momentul lecturilor publice: un moment poetic în interpretarea actriței Ioana Calotă-Philippide, fragmente din romanul proaspăt lansat - Adriana Ungureanu și "Sfânta ispită" (cvasi-pseudo-psalmi) - Florin Dochia. În programul manifestării au mai fost incluse vernisajul expoziției fotografice "Printre amintiri. Jenica Tabacu - Un destin aparte" și un recital de pian susținut de copii de la Societatea Filarmonică din Câmpina, sub coordonarea prof. Ileana Petrescu. Gazda evenimentului a fost Dragoș Stanciu, actualul responsabil interimar al Muzeului Hasdeu. Din partea administrației locale au participat administratorul public Remus Bădulescu, consilierii locali Adrian Dochia și Gabriel Dima. În timpul manifestării, la muzeu au venit și delegațiile din Kumanovo (Macedonia), Cimișlia și Cahul (Republica Moldova), localități înfrățite cu municipiul Câmpina. Aceste delegații sunt prezente la Câmpina cu ocazia Târgului Mierii, dar au vizitat și muzeele din localitate.
Evenimentul de sâmbătă, de la Castel, a fost primul din ultimii mai bine de 20 de ani de organizarea căruia nu s-a ocupat Jenica Tabacu, fostul director al muzeului, dispărut dintre noi pe 21 decembrie 2018. În memoria ei, toți cei prezenți au ținut un moment de reculegere. De altfel, emoția tuturor a fost deosebit de puternică încă de la intrarea în Castel, pe parcursul manifestărilor și până la final. O emoție generată tocmai de absența celei care a fost Jenica Tabacu, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură ai Câmpinei, un om care a luptat mult pentru muzeu și care a sfințit pe deplin acest loc extraordinar, un om pentru care Castelul Hasdeu a însemnat a doua casă timp de peste două decenii. Sau poate chiar prima casă, așa cum spun colegii săi de la Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu".
Citiți și: "Printre amintiri. Jenica Tabacu - un destin aparte", expoziție fotografică la Muzeul Hasdeu
Eveniment

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor
Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

Câmpina a fost în sărbătoare, de Ziua Internațională a Copiilor
Câmpina a fost în sărbătoare, joi, 1 Iunie 2023, de Ziua Internaţională a Copilului. Iar centrul municipiul în mod clar a aparţinut sărbătoriţilor zilei. Copii mai mici sau mai mari, veseli, gălăgioşi, fericiţi, plini de energie, entuziaşti. Micii câmpineni. Pentru ei, administraţia locală a organizat un eveniment frumos, cu multă muzică, teatru, mascote, personaje pe picioroange, face painting, baloane colorate, dulciuri. O sărbătoare pe care copiii au meritat-o, ei fiind cei care creează pentru noi toţi o lume minunată.
Alte stiri recente

Greva din învățământ continuă și la Câmpina. Contradicții între ministrul Educației și liderii sindicali
Greva din învățământ a continuat și marți, 6 iunie, după minivacanța de Rusalii. La Câmpina, în toate unitățile de învățământ se face grevă, într-o proporție mai mare sau mai mică.

Cupa României. CS Șirna Varnița - Tricolorul Breaza 2-2, 4-3 după prelungiri
Lovitură de teatru marți după-amiază în semifinalele Cupei României, unde liderul incontestabil al campionatului Ligii A, Tricolorul Breaza, nu a putut să treacă de ocupanta locului 1 în Seria Vest a Superligii B1, al treilea eșalon județean, CS Șirna Varnița.
Comentarii