Consiliul Local Câmpina a aprobat demararea procedurilor pentru exproprierea "turnului înclinat"

Actualitate (Categoria articolului)

După pierderea procesului cu firma Erin SRL, proprietara clădirii neterminate din centrul Câmpinei, administrația locală nu mai are prea multe soluții pentru a prelua acest monstru din beton care strică foarte mult imaginea municipiului. Exproprierea pentru cauză de utilitate publică ar putea fi o soluție. Una destul de dificilă, de lungă durată și costisitoare, dar totuși e o soluție. 

La ședința de săptămâna trecută, Consiliul Local Câmpina a aprobat începerea procedurilor pentru cauză de utilitate publică a imobilului-construcție din centrul municipiului. Atenție, este vorba doar despre demararea procedurilor, pentru că exproprierea propriu-zisă nu o decide administrația locală, ci o comisie specială din cadrul Consiliului Județean Prahova. Câmpina strânge documente și argumente, iar comisia respectivă va decide dacă se poate face această expropriere. Vorbim despre o clădire pe care o cunoaștem cu toții mult prea bine, de foarte multă vreme. 
"Construcția acestei clădiri a început în urmă cu 20 de ani, în 1997, iar în anul 2003 lucrările au fost abandonate de proprietar. Nu există nicio lege în domeniu care să oblige un investitor să termine o construcție și iată că am ajuns în această situație, să avem în centrul Câmpinei un astfel de turn care nu creează probleme doar din punct de vedere estetic, dar constituie și un real pericol. Nu cred că este nevoie să vă reamintesc de numărul mare al minorilor găsiți aici de poliție sau de cele patru tentative de suicid. Din 2008 și până în 2016 ne-am judecat cu firma Erin, dar din păcate acest proces a fost pierdut, instanța dând câștig de cauză proprietarului clădirii. În aceste condiții, exproprierea pentru cauză de utilitate publică ar putea fi o soluție pentru deblocarea acestei situații, de vreme ce nu putem ajunge la un consens cu proprietarul. Și precizez că noi acum nu aprobăm exproprierea, ci demararea procedurilor, astfel încât Consiliul Județean să ne poată spune dacă este posibilă sau nu această expropriere pentru cauză de utilitate publică", a declarat Monica Clinciu, președintele Comisiei de Amenajarea teritoriului, urbanism și protecția mediului din cadrul CL Câmpina, comisie care a inițiat acest proiect.

Au fost de acord cu acest proiect consilierii PNL, PMP și ALDE. S-au abținut de la vot consilierii PSD, care consideră că exproprierea nu este o soluție. "Înainte de a cheltui niște bani, eu cred că ar trebui să ajungem din nou în instanță cu Erin SRL. Am pierdut procesul pentru că am fost trădați de avocat. Ar trebui să începem un nou proces în care să fim reprezentați de juriștii Primăriei și nu de cineva din exterior. Juriștii noștri cunosc foarte bine problema și au tot interesul să o rezolve. De ce să-i dăm bani proprietarului construcției când mai bine îl aducem din nou în fața instanței?!", a declarat Ion Dragomir, consilier local, fost viceprimar al municipiului.
Procedurile pentru expropriere presupun întocmirea unei documentații destul de stufoase cu care administrația câmpineană se va prezenta în fața comisiei de specialitate din cadrul CJ Prahova. Comisia va verifica și decide dacă imobilul poate fi declarat de utilitate publică. Apoi vor trebui făcute o expertiză de evaluare și o expertiză tehnică, iar Consiliul Local va trebui să decidă ce destinație îi va da clădirii. Din momentul în care se va decide că exproprierea este posibilă, va fi mult de treabă și este posibil să se ajungă din nou în instanță dacă Erin SRL nu acceptă prețul oferit de municipalitate. În afară de expropriere, ar mai fi o soluție - negocierea directă cu proprietarul clădirii. Dar administrația locală exclude această posibilitate pentru că există riscul ca Dan Ungureanu (proprietarul) să ceară o sumă astronomică. 

8110 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Stan Păţitu 04.07.2017 08:27 V-au trădat avocaţii ? Vreţi să vă reprezinte juriştii ? Dacă o mai aveţi acolo pe coana juristă Neagu, nu o să vă trădeze. O să vă vândă pur şi simplu. A mai făcut-o şi prin 2002.
  • AKG@pnl 04.07.2017 16:49 O mare porcarie' si ca de obicei pe bani publici.Se stie foarte bine ca este epoca avocatilor.Daca sunt probe de ''tradare'' de ce Primaria nu actioneaza avocatul in justitie sa recupereze banii.O si mai mare PORCARIE este ca Primaria sa cheltuie alti bani ca sa intre in posesia acestei constructii,Proprietarul poate castiga imens,sau exista si aici vreun interes.? Daca legislatia este incompleta de ce nu se insista prin parlamentari sa se faca un proiect de lege referitor la constructiile neterminate,PSD-ul nu are nici o scuza ,au majoritatea ,pe cand cei de la PNL, somn usor in opozitie.

Actualitate

210 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

352 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

14 vizualizari
19 apr. 2024 17:22

HIDRO PRAHOVA SA - Buletin informativ privind calitatea apei în Prahova, emis în data de 19 aprilie 2024

Societatea HIDRO PRAHOVA SA informează abonații și autoritățile locale din aria de operare că apa distribuită se încadrează în parametrii de potabilitate, conform cerințelor Ordonanței nr. 7 din 18 ianuarie 2023 emisă de Guvernul României, cu modificările și completările ulterioare.

728 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.