De câteva zile face vâlvă la nivel național o înregistrare video cu niște copii teribiliști de la școala din satul Pietriceaua, comuna Brebu, copii care au făcut gesturi osbcene și o întreaga scenă demnă de un club de noapte la adresa profesoarei lor de limba engleză.
Dincolo de faptul reprobabil, de condamnat, pentru care nu numai copiii, dar și părinții acestora ar trebui să răspundă, aș vrea să ridic o altă problemă, mult mai puțin discutată - responsabilitatea presei în astfel de cazuri. Este extrem de simplu și profitabil pentru o nouă categorie de lucrători în presă apărută pe plaiurile mioritice, de a sta în fața unui calculator, pe rețelele de socializare, de unde se preiau și se rostogolesc, amplificându-se tot felul de lucruri de o calitate îndoielnică. Este genul acela de lucrători în presă, pe care nu îi vezi pe teren, la evenimente și care au o anumită categorie de public consumator de astfel de scene și știri teribiliste.
O presă mai responsabilă, care să nu alerge doar după senzațional și... trafic, poate nu ar fi trebuit să amplifice un astfel de subiect și să facă vedete din acei puști insolenți, care au dovedit că vin la școală degeaba. O parte a presei a devenit complicea viitoarelor cazuri de acest gen, pentru că există o anumită categorie de copii, teribiliști, care își vor face un țel în viață dintr-un astfel de comportament, în speranța deșartă că vor ajunge ”virali” în presa națională. Sigur, pentru că ei nu pot mai mult și pentru că vârful realizărilor lor în viață va fi doar acest gen de întâmplări.
Păstrând proporțiile, putem face o comparație cu ceea ce se întâmpla în fotbal, unde existau tot felul de teribiliști, al căror ideal în viață era să intre pe teren, să întrerupă partidele de fotbal, să-i vadă o lume întreagă. Atunci când FIFA și UEFA, de comun acord cu televiziunile care transmit meciurile, au convenit ca astfel de ”evenimente” să nu mai apară în transmisiunile directe, numărul lor a scăzut semnificativ.
Să compari Câmpina cu Parisul este aproape o impietate... Și, totuși, păstrând proporțiile, măcar la nivel de principiu, de ce nu?!
Au trecut și alegerile locale din 9 iunie 2024... La Câmpina, mulți au considerat o surpriză victoria Irinei Nistor (PSD) în fața lui Alin Moldoveanu (PNL). Poate că da, poate că nu, dar în rândurile următoare vom prezenta argumentele pentru care credem că, după acest scrutin, câmpinenii au așteptări mai mari de la Irina Nistor decât au avut de la Alin Moldoveanu în 2020.
Se apropie alegerile locale. Pentru a progresa noi, ca și comunitate, probabil că este necesar ca de la un ciclu electoral la altul să schimbăm câte ceva, mai ales acolo unde sunt identificate unele probleme. Iar dacă în rândurile candidaților pare mai greu, măcar electoratul ar trebui să devină mai pretențios și să le ceară celor care le bat la ușă în precampanie și campanie mai multă responsabilitate.
V-am prezentat zilele trecute o parte dintre schimbările care au intervenit în transportul public județean de persoane, odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2024, a noului program și noilor tarife aprobate de Consiliul Județean Prahova.