Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” se află în fața unei noi provocări, primul proiect Erasmus+ la care instituția de învățământ câmpineană este parte. Un proiect intitulat ”E.QUA.L.I.TY - Europe for QUAlitative Learning and the Inclusion of diversiTYies” și la care parteneri sunt unități de învățământ din Italia (țara coordonatoare a proiectului), Letonia, Portugalia și Turcia. Proiectul beneficiază de finanțare în valoare de 30.130 euro din partea Comisiei Europene.
Echipa de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, care se va ocupa în următorii doi ani de acest proiect, este formată din directorul Roxana Stan, profesorii Georgiana Moldoveanu, Carmen Angelescu, Alina Colcer, Natalia Constantin, Sânziana Dumitran, Cristina Ionescu, Elisabeta Milea, Mihaela Popescu, Geta Sârbu, Daniela Ștefan și contabilul Laura Bejinariu.
Proiectul se adresează elevilor din clasele a IX-a și a X-a, în luna noiembrie urmând a se realiza la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” selecția celor 25 de elevi care vor participa efectiv la acest proiect. Va fi o selecție după criterii riguroase, dar cu o procedură foarte transparentă. Primul pas în cadrul acestui proiect a fost conferința de presă organizată la sediul Colegiului joi, 24 octombrie, o conferință de prezentare a proiectului, la care au fost prezenți membri ai echipei de proiect, elevi, dar și reprezentanți ai Asociației Părinților din CNNG, care sprijină permanent activitatea instituției.
Practic, proiectul presupune schimburi de experiență în fiecare dintre școlile implicate, la care să participe echipe de la toate celelalte instituții care sunt parte în proiect - Polo Tecnico Fermi-Gadda, din Napoli - Italia; Davja Ozolina Apes Vidusskola, din Ape - Letonia; Escola Secundaria Alves Martins, din Viseu - Portugalia; Gundogmus Anadolu Lisesi, din Gundogmus - Turcia. Tema și perioada fiecărei deplasări au fost deja stabilite, astfel: ”Metode didactice inovative” - decembrie 2019, Italia (adresată doar cadrelor didactice); ”Diversitate culturală, marginalizare și integrare” - martie 2020, Portugalia; ”Imigrația și emigrație” - mai 2020, România (Câmpina); ”Drepturile umane și egalitatea de gen” - octombrie 2020, Turcia; ”Luptăm împotriva bullying-ului” - ianuarie 2021, Letonia; ”Cetățenia europeană și drepturile sociale” - martie 2021, Italia. La final va fi realizat un ghid de bune practici la nivel european cu toate concluziile schimbului de experiență.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.