Societatea Astra Română a luat ființă în anul 1910 în urma fuziunii societății "Regatul Unit" cu rafinăria Astra. Societatea era o filială a concernului anglo-olandez Royal Dutch Shell. Direcția Tehnică a noii societăți, deci centrul de activitate al acesteia, s-a instalat la Câmpina, în clădirea de pe Bulevardul Culturii de azi, Bulevardul Regina Elisabeta de ieri.
Practic, atunci, în 1910, a început la Câmpina activitatea de cercetare și proiectare tehnologică în industria petrolului. Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice (ICPT) a fost înființat în anul 1950 pe structura organizatorică a Direcției Tehnice a Astrei Române. De-a lungul timpului a purtat diferite denumiri: Laboratorul Central de Cercetări Ştiinţifice Câmpina, Institutul de Cercetări pentru Forajul şi Exploatarea Zăcămintelor de Ţiţei şi Gaze Câmpina, Institutul de Cercetări pentru Foraj şi Extracţie Câmpina, Institutul de Cercetări şi Proiectări pentru Petrol şi Gaze Câmpina, pentru ca apoi să se numească Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice - ICPT, așa cum îl știm cu toții. Indiferent de denumirea avută, Institutul câmpinean a contribuit esenţial la strategia activităţii de cercetare-dezvoltare din sectorul explorare-exploatare al industriei petroliere naționale, fiind promotorul progreselor în ingineria de zăcământ, foraj și extracție. Astăzi, ICPT face parte din Divizia Explorare – Producție, Unitatea Domestic Assets din cadrul OMV Petrom S.A.
(Fotografia cu Direcția Tehnică a Astrei Române face parte din colecția personală a dlui. Șerban Băleanu)
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Rondul de pe Bulevard, ieri şi azi
Câmpina, România 100. Policlinica de ieri și de azi...
Câmpina, România 100. Atelierul lui Aurel Kraus, de ieri, farmaciile de astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.