Câmpina, România 100. Direcția Tehnică "Astra Română" de ieri, Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice de astăzi

Social (Categoria articolului)

Societatea Astra Română a luat ființă în anul 1910 în urma fuziunii societății "Regatul Unit" cu rafinăria Astra. Societatea era o filială a concernului anglo-olandez Royal Dutch Shell. Direcția Tehnică a noii societăți, deci centrul de activitate al acesteia, s-a instalat la Câmpina, în clădirea de pe Bulevardul Culturii de azi, Bulevardul Regina Elisabeta de ieri. 

Practic, atunci, în 1910, a început la Câmpina activitatea de cercetare și proiectare tehnologică în industria petrolului. Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice (ICPT) a fost înființat în anul 1950 pe structura organizatorică a Direcției Tehnice a Astrei Române. De-a lungul timpului a purtat diferite denumiri: Laboratorul Central de Cercetări Ştiinţifice Câmpina, Institutul de Cercetări pentru Forajul şi Exploatarea Zăcămintelor de Ţiţei şi Gaze Câmpina, Institutul de Cercetări pentru Foraj şi Extracţie Câmpina, Institutul de Cercetări şi Proiectări pentru Petrol şi Gaze Câmpina, pentru ca apoi să se numească Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice - ICPT, așa cum îl știm cu toții. Indiferent de denumirea avută, Institutul câmpinean a contribuit esenţial la strategia activităţii de cercetare-dezvoltare din sectorul explorare-exploatare al industriei petroliere naționale, fiind promotorul progreselor în ingineria de zăcământ, foraj și extracție. Astăzi, ICPT face parte din Divizia Explorare – Producție, Unitatea Domestic Assets din cadrul OMV Petrom S.A. 
(Fotografia cu Direcția Tehnică a Astrei Române face parte din colecția personală a dlui. Șerban Băleanu)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Rondul de pe Bulevard, ieri şi azi
Câmpina, România 100. Policlinica de ieri și de azi...
Câmpina, România 100. Atelierul lui Aurel Kraus, de ieri, farmaciile de astăzi

3015 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2671 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

2 comentarii

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1962 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

107 vizualizari
11 dec. 2018 12:15

Bal mascat latino - tema din acest an a Balului Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" este unul dintre cele mai frumoase evenimente ale sfârșitului de an în municipiul Câmpina. Pentru că este un spectacol, un show în toată regula. Nu lipsește nimic. Anul acesta, evenimentul are loc vineri, 14 decembrie, de la ora 17.30, la Casa de Cultură "Geo Bogza".

763 vizualizari
11 dec. 2018 10:55

Revelion cu Holograf și Florin Cîrciu, în centrul Câmpinei

Cunoscuta formație Holograf și tânărul solist Florin Cîrciu vor cânta la Câmpina, de Revelion. Acestea sunt numele care se vor afla pe afișul evenimentului organizat și finanțat de administrația locală prin intermediul Casei Tineretului.