Câmpina, România 100. Direcția Tehnică "Astra Română" de ieri, Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice de astăzi

Social (Categoria articolului)

Societatea Astra Română a luat ființă în anul 1910 în urma fuziunii societății "Regatul Unit" cu rafinăria Astra. Societatea era o filială a concernului anglo-olandez Royal Dutch Shell. Direcția Tehnică a noii societăți, deci centrul de activitate al acesteia, s-a instalat la Câmpina, în clădirea de pe Bulevardul Culturii de azi, Bulevardul Regina Elisabeta de ieri. 

Practic, atunci, în 1910, a început la Câmpina activitatea de cercetare și proiectare tehnologică în industria petrolului. Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice (ICPT) a fost înființat în anul 1950 pe structura organizatorică a Direcției Tehnice a Astrei Române. De-a lungul timpului a purtat diferite denumiri: Laboratorul Central de Cercetări Ştiinţifice Câmpina, Institutul de Cercetări pentru Forajul şi Exploatarea Zăcămintelor de Ţiţei şi Gaze Câmpina, Institutul de Cercetări pentru Foraj şi Extracţie Câmpina, Institutul de Cercetări şi Proiectări pentru Petrol şi Gaze Câmpina, pentru ca apoi să se numească Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice - ICPT, așa cum îl știm cu toții. Indiferent de denumirea avută, Institutul câmpinean a contribuit esenţial la strategia activităţii de cercetare-dezvoltare din sectorul explorare-exploatare al industriei petroliere naționale, fiind promotorul progreselor în ingineria de zăcământ, foraj și extracție. Astăzi, ICPT face parte din Divizia Explorare – Producție, Unitatea Domestic Assets din cadrul OMV Petrom S.A. 
(Fotografia cu Direcția Tehnică a Astrei Române face parte din colecția personală a dlui. Șerban Băleanu)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Rondul de pe Bulevard, ieri şi azi
Câmpina, România 100. Policlinica de ieri și de azi...
Câmpina, România 100. Atelierul lui Aurel Kraus, de ieri, farmaciile de astăzi

3332 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

568 vizualizari
22 mai. 2019 21:47

S-a încheiat prima ediție a proiectului "Meseria de părinte se învață în fiecare zi", derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din Câmpina

"Meseria de părinte se învață în fiecare zi" este un proiect educațional deosebit, derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina. Un proiect complex, care a inclus multe activități, una mai frumoasă ca alta și în care au fost implicați copiii și părinții, cu sprijinul cadrelor didactice, bineînțeles. Astăzi, proiectul a ajuns la final, dar conducerea Grădiniței "Iulia Hasdeu" ar dori să-l transforme în tradiție, iar partea de concurs (fotografii și desene) să se organizeze an de an, să se dezvolte și, poate, la un moment dat, să devină un concurs județean și apoi național, așa cum este "Umbrela Verde" de la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu".

1260 vizualizari
22 mai. 2019 20:37

Liceenii câmpineni au plantat flori la Cimitirul Eroilor de pe Strada Bobâlna

La inițiativa Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria" din Câmpina, în cursul anului 2018 s-au alocat fonduri de la bugetul local pentru rescrierea crucilor din Cimitirul Eroilor situat pe Strada Bobâlna. Astăzi, a doua zi după marea sărbătoarea creștinească a Sfinților Împărați Constantin și Elena, la propunerea aceleiași asociații, elevi de la liceele câmpinene, sub îndrumarea angajaților de la Serele Municipale ale Primăriei Câmpina, au plantat flori la mormintele eroilor din Cimitirul de pe Bobâlna.

Alte stiri recente

1704 vizualizari
22 mai. 2019 19:37

Cupa României, faza județeană, semifinale. Rezultate

Miercuri după-amiază au fost programate semifinalele fazei județene a Cupei României. În cele din urmă a avut loc numai un joc, partida Tricolorul Breaza - CS Blejoi fiind amânată până când comisiile AJF se vor pronunța asupra unei contestații făcute de CS Cornu împotriva clubului Tricolorul Breaza.

1932 vizualizari
22 mai. 2019 13:23

Primul proiect european, un mare succes pentru Școala Centrală din Câmpina

Timp de doi ani, la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina s-a derulat un proiect deosebit, în cadrul programului european Erasmus+. Intitulat WATCH, acest proiect extrem de complex, coordonat de profesoara de limba și literatura română - Laura Arman, a avut la bază o idee generoasă - o inovație științifică privind includerea în metologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Ei bine, la capătul celor doi ani de lucru intens, marți, 21 mai, la Școala Centrală a avut loc activitatea finală din cadrul acestui proiect - concluziile. La eveniment au participat, pe lângă cadrele didactice de la Școala Centrală și conducerea instituției, invitați de la alte unități de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, dar și reprezentanți ai școlii din Italia sub coordonarea căreia s-a desfășurat acest proiect. Trebuie precizat faptul că, în luna iulie, la Oxford, este programată o conferință internațională pentru prezentarea și discutarea concluziilor din cadrul tuturor proiectelor Erasmus+, inclusiv din cadrul proiectului derulat de Școala Centrală Câmpina.