Amânare la ADI Deșeuri. Există șanse ca la Câmpina să se revină la vechile tarife la gunoi, nemajorate

Actualitate (Categoria articolului)

La începutul acestei săptămâni, la Ploiești a avut loc Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Managementul Deșeurilor, ședință în cadrul căreia ar fi trebuit aprobate un nou regulament de colectare a deșeurilor și noile tarife diferențiate (pentru colectare selectivă și pentru colectare amestecată a deșeurilor). După multe discuții, luarea deciziilor a fost amânată pentru 16 septembrie.

În condițiile în care, conform legii, colectarea selectivă a devenit obligatorie, ADI Deșeuri a venit în fața membrilor săi cu două propuneri în privința tarifelor la salubritate. Prima presupune introducerea tarifelor diferențiate, majorate față de cele actuale, pentru colectarea selectivă și un tarif penalizator pentru cei care nu colectează selectiv. Prin urmare, scumpirea gunoiului. A doua propunere – menținerea actualelor tarife, nemajorate, dar cu obligativitatea asumată de administrațiile locale de a percepe tuturor persoanelor fără contracte pentru gunoi acea taxă specială de salubritate. Pe aceste subiecte s-a discutat mult la ședința ADI Deșeuri, iar principalul motiv al amânării a fost reacția vehementă a multor primari cărora nu le convine o creștere a tarifului la gunoi mai ales în această perioadă electorală. 
Practic, primăriile ar trebui să asigure plata de la bugetele locale a taxei speciale pentru persoanele care nu au abonament cu operatorul de salubritate, iar apoi să recupereze banii de la acestea sau să le determine concret să încheie contracte pentru gunoi. Asupra acestui aspect vor trebui să se decidă primarii și apoi să se ia decizia finală pe 16 septembrie, la nivelul ADI Deșeuri.

Orice decizie ar lua ADI Deșeuri, aceasta nu ar fi obligatorie pentru Câmpina, care, deși parte a Zonei 7 de la nivelul județului Prahova, încă mai are contract până în decembrie 2022 cu Floricon Salub. Dar și după terminarea acestui contract, același operator va continua serviciul de strângere a deșeurilor, conform contractului încheiat cu ADI. Plus că ar fi anormal ca la Câmpina să se ia decizii contrare celor stabilite la nivel județean.
Oricum, la nivelul municipiului Câmpina, situația este destul de delicată și foarte probabil s-ar impune o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local pentru un nou mandat dat primarului Horia Tiseanu în privința votului său de la ședința ADI din 16 septembrie. După cum se știe, sunt aproximativ 22.000 de abonați, în condițiile în care toate raportările statistice dau pentru Câmpina o populație de peste 32.000 locuitori. Practic, într-o nouă întâlnire a Consiliului Local va fi nevoie de un vot prin care administrația să-și asume că nu a făcut (aproape) nimic pentru creșterea numărului de abonați, că până acum doar șase persoane au plătit taxa specială, iar dacă se dorește menținerea tarifului de bază la deșeurile menajere la nivelul celor anterioare ultimei majorări, atunci de la bugetul local trebuie suportată taxa specială pentru cei aproximativ 10.000 de câmpineni care nu sunt abonați la operatorul de salubritate. Apoi, teoretic, va fi strict problema administrației locale să recupereze acești bani de la persoanele respective.

2318 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1227 vizualizari
19 sept. 2019 12:49

Restricții de circulație pe Bulevardul Carol I și unele străzi adiacente în perioada Festivalului "Serbările Toamnei" Câmpina 2019

Primăria Câmpina anunță că de vineri, 20 septembrie, ora 17.30 și până luni, 23 septembrie, ora 7.00, vor fi instituite unele restricții în privința traficului rutier, cu ocazia desfășurării celei de-a XII-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei", eveniment care se va desfășura pe Bulevardul Carol I, în zona Parcului Trandafirilor (notariate).

1510 vizualizari
19 sept. 2019 12:27

O listă lungă de nereguli la modernizarea Parcului de la Soldat. Termenul de remediere - 23 octombrie 2019

Miercuri, 18 septembrie 2019, era programată recepția lucrărilor de modernizare a Parcului de la Soldat, adică a Parcului Regele Mihai I, denumirea oficială. Numai că, în lipsa dirigintelui de șantier, Sorin Alupoaie, care a anunțat că este bolnav, recepția s-a transformat într-o simplă inspecție la care au participat viceprimarul Adrian Pițigoi și mai mulți reprezentanți ai ADPP, precum și reprezentantul firmei constructoare – Construct Edil SRL Câmpineanca, județul Vrancea. Ce a rezultat în urma inspecției? O lista lungă de neconformități pe care constructorul va trebui să le remedieze până la 23 octombrie 2019.

Alte stiri recente

596 vizualizari
19 sept. 2019 18:47

Mai mult de jumătate dintre unitățile de învățământ din Prahova nu au paza asigurată

În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

2099 vizualizari
19 sept. 2019 16:31

Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.