La începutul acestei săptămâni, la Ploiești a avut loc Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Managementul Deșeurilor, ședință în cadrul căreia ar fi trebuit aprobate un nou regulament de colectare a deșeurilor și noile tarife diferențiate (pentru colectare selectivă și pentru colectare amestecată a deșeurilor). După multe discuții, luarea deciziilor a fost amânată pentru 16 septembrie.
În condițiile în care, conform legii, colectarea selectivă a devenit obligatorie, ADI Deșeuri a venit în fața membrilor săi cu două propuneri în privința tarifelor la salubritate. Prima presupune introducerea tarifelor diferențiate, majorate față de cele actuale, pentru colectarea selectivă și un tarif penalizator pentru cei care nu colectează selectiv. Prin urmare, scumpirea gunoiului. A doua propunere – menținerea actualelor tarife, nemajorate, dar cu obligativitatea asumată de administrațiile locale de a percepe tuturor persoanelor fără contracte pentru gunoi acea taxă specială de salubritate. Pe aceste subiecte s-a discutat mult la ședința ADI Deșeuri, iar principalul motiv al amânării a fost reacția vehementă a multor primari cărora nu le convine o creștere a tarifului la gunoi mai ales în această perioadă electorală.
Practic, primăriile ar trebui să asigure plata de la bugetele locale a taxei speciale pentru persoanele care nu au abonament cu operatorul de salubritate, iar apoi să recupereze banii de la acestea sau să le determine concret să încheie contracte pentru gunoi. Asupra acestui aspect vor trebui să se decidă primarii și apoi să se ia decizia finală pe 16 septembrie, la nivelul ADI Deșeuri.
Orice decizie ar lua ADI Deșeuri, aceasta nu ar fi obligatorie pentru Câmpina, care, deși parte a Zonei 7 de la nivelul județului Prahova, încă mai are contract până în decembrie 2022 cu Floricon Salub. Dar și după terminarea acestui contract, același operator va continua serviciul de strângere a deșeurilor, conform contractului încheiat cu ADI. Plus că ar fi anormal ca la Câmpina să se ia decizii contrare celor stabilite la nivel județean.
Oricum, la nivelul municipiului Câmpina, situația este destul de delicată și foarte probabil s-ar impune o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local pentru un nou mandat dat primarului Horia Tiseanu în privința votului său de la ședința ADI din 16 septembrie. După cum se știe, sunt aproximativ 22.000 de abonați, în condițiile în care toate raportările statistice dau pentru Câmpina o populație de peste 32.000 locuitori. Practic, într-o nouă întâlnire a Consiliului Local va fi nevoie de un vot prin care administrația să-și asume că nu a făcut (aproape) nimic pentru creșterea numărului de abonați, că până acum doar șase persoane au plătit taxa specială, iar dacă se dorește menținerea tarifului de bază la deșeurile menajere la nivelul celor anterioare ultimei majorări, atunci de la bugetul local trebuie suportată taxa specială pentru cei aproximativ 10.000 de câmpineni care nu sunt abonați la operatorul de salubritate. Apoi, teoretic, va fi strict problema administrației locale să recupereze acești bani de la persoanele respective.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.