Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” Câmpina derulează proiectul ”Împreună, dincolo de diferențe”, în cadrul programului Erasmus+

Social (Categoria articolului)

”Împreună, dincolo de diferențe” este titlul unui proiect din cadrul Programului Erasmus+ la care au participat elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” din Câmpina. În cadrul acestui proiect au mai participat școli din Spania, Italia, Grecia, Lituania și Croația. 

După un principiu general valabil la astfel de proiecte de mobilitate, câte o delegație din fiecare școală parteneră a vizitat, pe rând, alături de celelalte delegații, celelalte școli din proiect, prilej pentru instituțiile de învățământ de a se prezenta, dar și de a-și prezenta localitatea, județul și chiar țara. Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” este școală coordonatoare, celelalte instituții din proiect fiind din Croația – Osnovna škola Jasenova, Grecia – 7th Gymnasium of Katerini, Italia – I.C.Torrenova, Lituania – Vilniaus Adomo Mickeviciaus Licejus, Spania - IES Manuel Tarraga Escribano, San Pedro del Pinatar.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni (2020-2023) și își propune creșterea capacității instituționale a școlilor partenere de a satisface nevoile elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani prin programe și activități educaționale care oferă alternative și contexte de învățare formale și nonformale atractive și capabile să dezvolte acele competențe sociale care asigură incluziunea educațională și socială a tuturor elevilor, activități care promovează acceptarea diversității și schimbul intercultural. Proiectul urmărește, de asemenea, să ajute școlile partenere să își dezvolte capacitatea de a opera la nivel transnațional, să identifice cu partenerii modalități care pot ajuta elevii să dezvolte abilități sociale (empatie, solidaritate, asertivitate, responsabilitate etc.) pentru a combate excluziunea socială și a promova valorile integrării europene în educație și formare. Grupul țintă este format din 120 de elevi (20 de elevi în fiecare școală parteneră, cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani) și 60 de profesori (10 profesori din fiecare școală parteneră).
Sunt schimburi de experiență benefice atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi. Pe de o parte, cadrele didactice au posibilitatea să descopere noi metode de predare, de interacțiune cu elevii, dar și diverse activități extracurriculare care pot contribui la dezvoltarea capacităților intelectual-relaționale ale elevilor lor, iar copiii au avut ocazia să vadă cu ochii lor cum se desfășoară activitatea de învățământ și în alte sisteme educaționale, să cunoască alte locuri, alte culturi și, nu în ultimul rând, să lege prietenii.
Astfel, în cadrul acestui proiect, în perioada 26-30 septembrie 2022, cinci elevi și doi profesori au participat la mobilitatea din Lituania, gazdă Vilniaus Adomo Mickeviciaus Licejus, având ca tematică ”Bullyng-ul și cyberbullying-ul în mediul școlar”. Activitățile desfășurate (dezbateri, workshopuri, jocuri de rol) au oferit participanților oportunitatea de a aborda o problemă care afectează viața școlară a multor elevi, de a lucra împreună pentru a înțelege mai bine cauzele, formele de manifestare și efectele fenomenelor de bullying/cyberbullying și totodată de a identifica căi de prevenție și intervenție pentru limitarea acestuia. Având și o componentă interculturală, elevii și profesorii participanți au avut ocazia să cunoască aspecte din istoria și cultura țării gazdă, au gustat din bucătăria lituaniană. Cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului s-a desfășurat în perioada 31 octombrie - 4 noiembrie 2022, gazdă a mobilității fiind 7th Gymnasium of Katerini, Grecia, în centrul  activitățllor desfășurate aflându-se tematica valorilor comune europene. Acestea au oferit elevilor din cele șase școli partenere oportunitatea de a descoperi și înțelege Uniunea Europeană ca o comunitate a valorilor comune, un spațiu al libertății, solidarității, toleranței, pluralismului multicultural și al coeziunii.
Acest proiect, coordonat de Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” Câmpina, este finanțat din fonduri europene.

4642 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

667 vizualizari
07 dec. 2023 13:54

S-a încheiat votul pentru proiectele propuse la Câmpina pentru bugetare participativă. Cinci proiecte au strâns 451 voturi

În seara zilei de 6 decembrie s-a încheiat votul pentru proiectele propuse a fi realizate prin bugetare participativă. Cele cinci proiecte admise au adunat 451 voturi.

2150 vizualizari
04 dec. 2023 12:52

Sistemul de returnare – garanție începe să funcționeze și la Câmpina. Cam ca-n toată țara...

2 comentarii

Din 30 noiembrie 2023, în toată țara ar fi trebuit să intre în vigoare sistemul de returnare – garanție, al cărui principal scop este de a crește reciclarea, de a contribui la protejarea mediului.

Alte stiri recente

1223 vizualizari
07 dec. 2023 21:30

A fost lansat proiectul Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat la Câmpina

Joi seară, într-un spațiu elegant și bine pus la punct din clădirea BCR, din centrul municipiului Câmpina, a avut loc lansarea proiectului Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat în Câmpina.

578 vizualizari
07 dec. 2023 18:43

Tribunalul Ilfov a admis suspendarea hotărârii privind terenurile de pe râul Doftana

Joi, 7 decembrie 2023, a fost primul termen în procesul intentat de societățile Elsid și Electrocarbon împotriva Consiliului Local Câmpina și Primăriei Câmpina pentru suspendarea hotărârii privind aprobarea îndeplinirii procedurilor de radiere din Cartea Funciară a dreptului de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea celor două societăți asupra terenurilor aparținând municipalității, situate pe albia râului Doftana, acolo unde Elsid și Electrocarbon au investiții în domeniul energetic.