În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 67/2022, care modifică HG 477/2021 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și cel superior de stat. Conform noului act normativ, numărul de locuri pentru anul I, la școlile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne, este de 5.559, mai mult decât dublu față de numărul de locuri aprobat inițial (2.668). Cele 2.891 de locuri suplimentare vor fi alocate celor șase școli postliceale ale MAI, pentru o sesiune de admitere care va avea loc în luna martie a acestui an.
Urmează ca, prin dispoziție a directorului general al Direcției de Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, să se stabilească numărul de locuri pentru fiecare unitate de învățământ în parte și calendarul admiterii. Vă reamintim care sunt instituțiile postliceale de învățământ ale MAI:
- Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina
- Școala de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan" Cluj-Napoca
- Școala de Pregatire a Agenților Poliției de Frontieră "Avram Iancu" Oradea
- Școala Militară de Subofițeri Jandarmi "Grigore Alexandru Ghica" Drăgășani
- Școala Militară de Subofițeri Jandarmi "Petru Rareș" Fălticeni
- Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă "Pavel Zăgănescu" Boldești
Școlarizarea se va desfășura în sistem "suveică", adică, o serie de elevi se va afla la cursuri și o serie în stagiul de practică și apoi invers. În privința examenului de admitere, MAI a anunțat modificări importante în probele de concurs. Astfel, conform documentului postat pe site-ul Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina, la proba de evaluare a cunoștințelor teoretice (proba scrisă), pe lângă limba română și o limbă străină, se intoduc legislația specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și instituțiilor politice ale statului și educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic. Ponderea în nota finală de la proba scrisă este următoarea: limba română (40%), limba străină (15%), legislație (20%) și educație civică (15%). Punctajul acordat din oficiu este de 10%.
O altă noutate importantă: proba sportivă va fi notată în funcție de timpii realizați de candidați la examenul de admitere. Până acum nu se dădeau note la proba sportivă, aceasta fiind considerată o probă eliminatorie a concursului de admitere, înainte de testarea scrisă. De acum înainte, nota de la proba sportivă va conta la media finală a candidatului. Nota minimă de promovare a fiecărei probe este 5. Nota finală se calculează ca medie aritmetică a notelor obținute la proba scrisă și proba sportivă.
MAI a stabilit tematica și bibliografia recomandate candidaților de la concursul de admitere în școlile postliceale de ordine publică, iar acestea pot fi găsite pe paginile web ale unităților de învățământ.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.