S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 8 ianuarie

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

8 ianuarie...
1503 – Atestarea documentară a municipiului Câmpina. Silviu Dan Cratochvil a fost cel care a descoperit documentul reprezentând cea mai veche atestare documentară a Câmpinei în registrele vigesimale ale Brașovului. Este vorba de moșneanul Mansul, care ducea la Brașov 425 livre de ceară de albine spre vânzare. Cei mai mulți istorici sunt de acord că o așezare pe aceste locuri este mult mai veche de 1503, dar - cel puțin pentru moment - aceasta este data celei mai vechi atestări documentare a Câmpinei.
1632 – Nechita din Câmpina este menționat ca boier martor la schimbul de ocină petrecut între Mănăstirea Mislea și Radu Postlenic din Pătârlage.
1910 – O explozie urmată de un incendiu violent la sonda nr. 148 de pe platoul Bucea din Câmpina făcea victime, un sondor fiind complet carbonizat, iar altul foarte grav rănit. Din păcate, în perioada de pionierat a exploatării petrolului astfel de întâmplări nefericite se produceau destul de des.
1928 – Nicolae Iorga conferenția la Ateneul Popular ”B.P. Hasdeu” pe tema ”Poezia franceză dialectală”. Marele istoric era o prezență destul de frecventă la lucrările Ateneului câmpinean, ca și alte personalități importante ale acelor vremuri.
2003 – Cu ocazia aniversării a 500 de ani de atestare documentară a Câmpinei, în prezența premierului Adrian Năstase era dezvelit bustului savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, pe locul unde se află astăzi fântâna arteziană din Parcul Regele Mihai, iar la Casa Tineretului aveau loc mai multe acțiuni - o ședință festivă a Consiliului Local, în prezența premierului Adrian Năstase, un discurs al ilustrului dascăl câmpinean Cristian Spulber, expoziția cu imagini din Câmpina veche a autorilor albumului monografic lansat cu același prilej - Silviu Dan Cratochvil, Șerban Băleanu, Alin Ciupală și Eduard Iosifescu, acordarea de diplome și medalii aniversare.  

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

4060 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2771 vizualizari
12 apr. 2024 21:29

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

1737 vizualizari
07 apr. 2024 22:10

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

Alte stiri recente

90 vizualizari
16 apr. 2024 11:08

Anunț public. Asociațiile și fundațiile din Câmpina pot depune cereri pentru obținerea de finanțare în baza Legii 350/2005

Informații generale privind autoritatea contractantă: Municipiul Câmpina, cu sediul în Bd. Culturii, nr. 18, Câmpina, județul Prahova, tel. 0244/ 337454, fax 0244/371458, e-mail: web@primariacampina.ro, cod fiscal 2843272.

136 vizualizari
16 apr. 2024 10:58

Rareș Hodoiu (AIKO Câmpina), campion european la karate SKDUN

La Debrecen, în Ungaria, s-au desfășurat, în perioada 12-14 aprilie 2024, Campionatul European de Karate SKDUN și Cupa Europei SKDUN. Din lotul național al României, prezent la Debrecen, au făcut parte și doi sportivi câmpineni, de la Clubul AIKO. Este vorba despre Rareș Hodoiu și Alexandru Petre, iar rezultatele lor sunt excepționale la o competiție de un asemenea nivel.