100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Traian Mocuța

Social (Categoria articolului)

Așa cum descoperirea și începuturile prelucrării petrolului în zona Câmpina au atras aici tot mai mulți investitori, care au contribuit la dezvoltarea localității, existența în Câmpina a Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice în domeniul petrolului (sub diversele sale denumiri, de-a lungul timpului) a fost cheia sosirii și instalării aici a unor personalități în acest domeniu. Din acest Institutut, mulți cercetători au ajuns faimoși în întreaga lume, ei făcând cunoscut astfel și numele Câmpinei.

O astfel de personalitate este și Traian Mocuța, unul dintre cei mai buni specialişti geologi ai Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice din Câmpina. S-a născut la 20 august 1932, în comuna Sf. Paul din judeţul Arad. A absolvit, în 1956, Facultatea de Geologie a Institutului de Petrol si Gaze din Bucureşti. A obținut titlul de doctor în geologie în anul 1970, cu o teză din domeniul geologiei petrolului. După absolvirea facultăţii, este repartizat la Institutul de Petrol şi Gaze Câmpina, înfiinţat în 1950. La început a lucrat ca inginer geolog, apoi cercetător ştiinţific şi ulterior cercetător ştiinţific principal III, II şi I. Aici a deținut mai multe funcţii de conducere. Astfel, între anii 1966 şi 1990, a fost şeful Laboratorului de Geologia Zăcămintelor de Petrol, cunoscut ca Secţia 1 de Cercetare a ICPT Câmpina. În 1990 a fost numit director al ICPT Câmpina, poziţie din care a coordonat activitatea întregului institut timp de patru ani. În perioada 1994-1996, în urma vacantării unui post de senator, a făcut parte din Senatul României. În anul 1996, a revenit la ICPT Câmpina, fiind numit consilier. În mai 2013 i se acordă titlu de Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpina. A fost ales membru al mai multor organizaţii şi societăţi ştiinţifice internaţionale în domeniul geologiei şi petrolului. Astfel, la începutul anilor 1990, ajunge membru al Society of Petroleum Engineers, SPE-ROM, şi face parte din "European Steering Committee" pentru mărirea factorului de recuperare a țițeiului. A fost trimis în străinătate, de multe ori, ca specialist în probleme de geologie, inginerie de zăcământ, cooperare tehnico-ştiinţifică, pentru a acorda asistenţă tehnică ţărilor solicitante. Timp de 15 ani, cât a deţinut funcţia de cadru didactic asociat al Universitații Petrol-Gaze Ploieşti, a pregătit multe promoţii de studenţi. Ca membru al Senatului României, printre proiectele susţinute s-a numărat şi proiectul de lege privind declararea ca municipiu a oraşului Câmpina. După 1990 s-a implicat și în politică, făcând parte din PDSR, apoi PD, devenit ulterior PDL, îndeplinind pe plan local diverse funcții de conducere. A încetat din viață pe 27 octombrie 2015.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Geo Bogza
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dumitru Hernia
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Henri Coandă

2236 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Iulian M 09.11.2018 15:38 S-ar putea facute demersuri ca aleea Nordului sa se numeasca Stefan Mocuta,sa se publice cartea dansului cu bazine petroliere de pe glob,dar cine are urechi aude
  • Vasile Badiu 17.11.2018 10:37 Draga Redactie, Felicitari! Felicitari! Felicitari! Cu Dr. Stefan Traian Mocuta am colaborat pana in ultimele saptamani de viata. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, Vasile Badiu, Senior Cercetator Stiintific, Voluntar cu SPE, ARA si Springer

Social

1998 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1898 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

1287 vizualizari
10 dec. 2018 18:20

Apa potabilă va fi sistată marți, 11 decembrie, la Poiana Câmpina, din cauza unei avarii

HidroPrahova anunță sistarea furnizării apei potabile în comuna Poiana Câmpina, marți, 11 decembrie 2018, între orele 7.00-13.00. Se ia această măsură pentru remedierea unei avarii produse la conducta principală de alimentare cu apă.

2520 vizualizari
10 dec. 2018 12:12

Dalele noi, montate în Parcul de la Soldat din Câmpina, sunt deja crăpate

1 comentarii

Ceea ce se întâmplă în Parcul de la Soldat deja depășește orice limită a bunului simț și devine de-a dreptul revoltător modul în care firma care execută lucrările de modernizare înțelege să-și facă treaba. O "treabă" de peste 1,6 milioane lei, din care se vor scădea, la final, penalitățile pentru întârziere. Dalele noi, montate pe aleile parcului, sunt deja crăpate. Sperăm doar ca administrația locală să se sesizeze și să pună firma Construct Edil SRL Câmpineanca (județul Vrancea) să le schimbe pe proprii bani, nu tot pe buzunarul câmpinenilor.