Așa cum descoperirea și începuturile prelucrării petrolului în zona Câmpina au atras aici tot mai mulți investitori, care au contribuit la dezvoltarea localității, existența în Câmpina a Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice în domeniul petrolului (sub diversele sale denumiri, de-a lungul timpului) a fost cheia sosirii și instalării aici a unor personalități în acest domeniu. Din acest Institutut, mulți cercetători au ajuns faimoși în întreaga lume, ei făcând cunoscut astfel și numele Câmpinei.
O astfel de personalitate este și Traian Mocuța, unul dintre cei mai buni specialişti geologi ai Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice din Câmpina. S-a născut la 20 august 1932, în comuna Sf. Paul din judeţul Arad. A absolvit, în 1956, Facultatea de Geologie a Institutului de Petrol si Gaze din Bucureşti. A obținut titlul de doctor în geologie în anul 1970, cu o teză din domeniul geologiei petrolului. După absolvirea facultăţii, este repartizat la Institutul de Petrol şi Gaze Câmpina, înfiinţat în 1950. La început a lucrat ca inginer geolog, apoi cercetător ştiinţific şi ulterior cercetător ştiinţific principal III, II şi I. Aici a deținut mai multe funcţii de conducere. Astfel, între anii 1966 şi 1990, a fost şeful Laboratorului de Geologia Zăcămintelor de Petrol, cunoscut ca Secţia 1 de Cercetare a ICPT Câmpina. În 1990 a fost numit director al ICPT Câmpina, poziţie din care a coordonat activitatea întregului institut timp de patru ani. În perioada 1994-1996, în urma vacantării unui post de senator, a făcut parte din Senatul României. În anul 1996, a revenit la ICPT Câmpina, fiind numit consilier. În mai 2013 i se acordă titlu de Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpina. A fost ales membru al mai multor organizaţii şi societăţi ştiinţifice internaţionale în domeniul geologiei şi petrolului. Astfel, la începutul anilor 1990, ajunge membru al Society of Petroleum Engineers, SPE-ROM, şi face parte din "European Steering Committee" pentru mărirea factorului de recuperare a țițeiului. A fost trimis în străinătate, de multe ori, ca specialist în probleme de geologie, inginerie de zăcământ, cooperare tehnico-ştiinţifică, pentru a acorda asistenţă tehnică ţărilor solicitante. Timp de 15 ani, cât a deţinut funcţia de cadru didactic asociat al Universitații Petrol-Gaze Ploieşti, a pregătit multe promoţii de studenţi. Ca membru al Senatului României, printre proiectele susţinute s-a numărat şi proiectul de lege privind declararea ca municipiu a oraşului Câmpina. După 1990 s-a implicat și în politică, făcând parte din PDSR, apoi PD, devenit ulterior PDL, îndeplinind pe plan local diverse funcții de conducere. A încetat din viață pe 27 octombrie 2015.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Geo Bogza
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dumitru Hernia
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Henri Coandă
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.