În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
Unicitatea acestui monument poate fi dată nu numai de priveliștea largă asupra zărilor acestei țări minunate (se pot vedea Munții Bucegi, Baiului și Grohotiș), ci și a istoriei despre ceea ce ar fi putut deveni acest loc.
Pe 24 iulie 1866, la numai două luni și jumătate de la instalarea la cârma țării, regele Carol I vizitează pentru prima dată această zonă. Trece prin Câmpina și merge la Telega. Căuta un loc unde să construiască o reședință - ceea ce avea să fie Castelul Peleș. În această vizită a ajuns până în satul Melicești, pe culmea pe care se află astăzi Crucea Domnitorului.
A vizitat ocnele de sare de la Doftana împreună cu prefectul Theodor Văcărescu și cu președintele Consiliului General de Prahova, boierul Gheorghe Grigore Cantacuzino. Apoi au urcat călare până în poiana Prunii Mitrului, de pe dealul Măceșu, unde localnicii au întins masă mare și Carol I le-a făcut onoarea de a sta la masă alături de ei. Încântat de peisaj, a vrut să cumpere terenul, dar localnicii l-au refuzat. Mai mult, legenda mai spune și că la plecare, calul lui Carol I a pierdut o potcoavă, semn considerat de rău augur. Totuși, mai pragmatic este că lipsa apei în zonă a dus la decizia de a nu se mai construi aici nimic, lucru atestat de două foraje.
După o vreme, în noiembrie același an, în onoarea acelei vizite regale - prima și singura în acest sat - s-a luat decizia ridicării unui monument în acest loc. Nu există date precise privind inaugurarea sa, dar se știe că monumentul a fost realizat de Paul Focșeneanu, care s-a stins din viață în septembrie 1967. Specialiștii susțin că, cel mai probabil, Crucea Domnitorului a fost ridicată și așezată în locul în care Carol I mâncase alături de săteni în 1868 sau chiar 1869.
Crucea Domnitorului este realizată din piatră, iar pe fața sa este un medalion din marmură al Casei Regale.
Monumentul s-a degradat odată cu trecerea timpului. Afectat de cutremurul din 1940 și de nepăsarea regimului comunist, monumentul a fost pus de tot la pământ la cutremurul din 1977. Abia în anul 2000, Crucea Domnitorului a fost restaurată și ridicată, privind semeț spre ceea ce ar fi putut deveni acest loc dacă s-ar fi decis construirea aici a reședinței regale...
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.