CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Ultimul veteran de război din Câmpina, Gheorghe Enache, sărbătorit de Ziua Veteranilor

- Social -

Ultimul veteran de război din Câmpina, Gheorghe Enache, sărbătorit de Ziua Veteranilor

În fiecare an, pe 29 aprilie se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război. În municipiul Câmpina a mai rămas un singur veteran de război, ultimul supraviețuitor al teribilelor lupte din timpul marii conflagrații mondiale de la mijlocul secolului trecut fiind Gheorghe Enache, care a luptat pe frontul de est, până aproape de Stalingrad, dar și din Ungaria.

Gheorghe Enache a fost sărbătorit pe 29 aprilie, de Ziua Veteranilor, primind mulți oaspeți și cadouri. Astfel, Primăria municipiului Câmpina, prin primarul Alin Moldoveanu, i-a oferit o diplomă și un coș cu alimente tradiționale de Paște. Din partea Ministerului Apărării Naționale, o delegație de la Colegiul Militar ”Dimitrie Cantemir” din Breaza i-a oferit Medalia ”Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial", un drapel, o scrisoare oficială, dar și un cozonac și o sticlă de vin, în vreme ce din partea filialei locale a Asociației ”Cultul Eroilor”, reprezentată de Marian Dulă și Paul Olaru, i-au fost oferite o diplomă și un pachet cu alimente.
Cu sprijinul col. (r) Marian Dulă vă oferim și o scurtă prezentare a ultimului veteran de război din Câmpina, Gheorghe Enache.
S-a născut la 15 octombrie 1922, în comuna Bănești, județul Prahova, într-o familie numeroasă, cu opt copii: Avram, Ion, Vasile, Victor, Ana, Gheorghe, Lazăr și Nuți. Părinții, Alexandru și Elena, în pofida greutăților materiale, au reușit să crească și să educe bine pe cei opt copii. Gheorghe Enache a avut o copilărie liniștită, plină de bucurii, chiar dacă erau mulți frați sau poate tocmai de aceea. Mama tatălui, bunica, era moașa satului și a asistat la naștere zeci de mame. Tot satul o cunoștea, dar și ea cunoștea toate familiile din sat. Pe bunicul patern nu l-a cunoscut, el decedând cu mult înainte. După absolvirea școlii generale de 5 ani din Bănești, a fost băiat de prăvălie la Cheșă, care ținea un magazin de fierărie, vopselărie, lângă ceasornicarul Florescu. Peste drum era alt magazin de fierărie-băcănie, al lui Dumitrescu. Apoi a urmat Școala Industrială de Instalații de Apă și Gaze din Câmpina. În noiembrie 1940 a fost încorporat, ca voluntar, la Regimentul 3 Transmisiuni Aero, cartiruit în București, Ghencea, ca elev la Bateria 296 TFF (telefonie fără fir), până în martie 1941. Au efectuat aplicații în teren cu posturile de emisie-recepție, în zona Giurgiu - Rusciuc (Bulgaria). Cursanții au fost ordonați pe grupe (de câte 5 militari), în posturi de execuţie în teren, pe aeroportul din Buzău. După 2-3 săptămâni a început războiul și odată cu el transmiterea codificată către comanda de dirijare a aviaţiei în teritoriu. Gheorghe Enache a fost încadrat la Flotila 3 Observații și a fost dislocat la Buzău. A avut ca ordin să recunoască tipul de avion, numărul motoarelor, cărei armate aparține și direcția de zbor. De aici, s-a deplasat succesiv la Tighina, Tiraspol, după care, a revenit în țară. Într-o etapă următoare, ostașul Gheorghe Enache a plecat în Bucovina, de aici a străbătut Polonia, iar în 1943 se găsea pe malul mării Azov. Revenit în țară s-a dislocat cu unitatea în Făgăraș, unde a participat la schimbarea sistemului de comunicare cu nemții. La Rupea, înființează un post de emisie-recepție, după care se deplasează la Oradea și, în continuare, pe aerodromul Miskolc (Ungaria), întorcându-se în țară la 15 mai 1945. După lăsarea la vatră, Gheorghe Enache a fost încadrat ca tehnician (instalații de apă și gaze) și șef de depozit la Baza 3 Băicoi, Institutul de Petrol și Gaze Câmpina, Electromontaj (în perioada 1945-1983). Pentru merite deosebite a fost distins cu ”Ordinul Muncii”, clasa a III-a și cu medalia ”Eliberarea de sub jugul fascist”. În anul 2004 a fost decorat cu ”Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial”, iar la 29 aprilie 2018 a fost avansat la gradul de maior.


04 May 2021 19:04 4186 vizualizari


Comentarii






730 vizualizari 16 Jul 2025 21:53 Magazinele Pretty și Just Pretty au un numitor comun - calitatea!

Magazinele Pretty și Just Pretty au un numitor comun - calitatea!

Magazinele Pretty și Just Pretty din Câmpina au un numitor comun - calitatea incontestabilă a produselor.

citeste mai mult
609 vizualizari 15 Jul 2025 19:39 E vară, e vremea grătarului... Dar și a suvenirurilor pentru ”El” și pentru ”Ea” asociate cu... barbeque

E vară, e vremea grătarului... Dar și a suvenirurilor pentru ”El” și pentru ”Ea” asociate cu... barbeque

E vară, e vremea grătarului... Așa că mulți amatori de astfel de modalități de petrecere a timpului liber sunt în căutarea de ustensile, dar și de suveniruri atât pentru ”Ea”, cât și pentru ”El”, care pot fi asociate acestei distracții. Și ce poate fi mai potrivit pentru o aniversare la grătar decât un cadou cu această tematică!

citeste mai mult
11558 vizualizari 15 Jul 2025 10:43 O tânără din Câmpina a încetat din viață la scurt timp după ce a născut. Familia are nevoie de sprijin pentru a-i aduce trupul neînsuflețit în țară

O tânără din Câmpina a încetat din viață la scurt timp după ce a născut. Familia are nevoie de sprijin pentru a-i aduce trupul neînsuflețit în țară

Cristina Miruna Rânceanu avea doar 21 de ani.

citeste mai mult
515 vizualizari 14 Jul 2025 21:36 Calificat pentru viitor. S-au încheiat stagiile de practică în meseria mecanic auto

Calificat pentru viitor. S-au încheiat stagiile de practică în meseria mecanic auto

În Câmpina se derulează proiectul ”Calificat pentru viitor”, care presupune inclusiv stagii de practică pentru elevi la agenți economici implicați în derularea acestui proiect.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV