La nivelul UE doar două produse tradiționale românești sunt recunoscute și certificate - magiunul de Topoloveni și salamul de Sibiu. Cașcaveaua de Valea Doftanei ar putea fi al treilea, dar pentru a se ajunge acolo sunt mai multe etape de parcurs. Primul pas este recunoașterea cașcavelei ca produs tradițional românesc, iar administrația locală din Valea Doftanei a demarat procedurile pentru obținerea certificării.
Produsul a fost deja înregistrat la OSIM, iar miercuri, la Valea Doftanei, la invitația primarului Ion Manea, a venit o delegație de la Ministerul Agriculturii, Camera Agricolă și Direcția Agricolă Prahova pentru a vedea la fața locului cum stau lucrurile și pentru a le prezenta producătorilor avantajele care decurg din obținerea certificării. Din delegație au făcut parte Viorel Morărescu - director general în Ministerul Agriculturii, Dana Popa și Corina Gălbează - consilieri superiori în cadrul ministerului, Maria Tiron și Silvia Ioniță - consilieri la Direcția Agricolă Prahova, Mița Enache - director executiv al Camerei Agricole. De asemenea, a fost prezent și Fabian Rotaru, managerul GAL "Dealurile Sultanului", grup din care face parte și comuna Valea Doftanei.
Oaspeții au vizitat două gospodării din comună și au asistat la prepararea cașcavelei, au discutat cu localnicii și au participat la o întâlnire cu mai mulți fermieri, la sediul Primăriei Valea Doftanei.
După ce va obține certificarea cașcavelei ca produs tradițional românesc, administrația locală va putea începe demersurile pentru recunoașterea cașcavelei la nivelul UE. Nu va fi ușor, dar odată dobândită această recunoaștere se va intra pe o piață extraordinară și vor putea fi obținute fonduri nerambursabile pentru promovarea internațională a produslui.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.