Cașcaveaua de Valea Doftanei ar putea deveni al treilea produs tradițional românesc recunoscut în Uniunea Europeană

Social (Categoria articolului)

La nivelul UE doar două produse tradiționale românești sunt recunoscute și certificate - magiunul de Topoloveni și salamul de Sibiu. Cașcaveaua de Valea Doftanei ar putea fi al treilea, dar pentru a se ajunge acolo sunt mai multe etape de parcurs. Primul pas este recunoașterea cașcavelei ca produs tradițional românesc, iar administrația locală din Valea Doftanei a demarat procedurile pentru obținerea certificării. 

Produsul a fost deja înregistrat la OSIM, iar miercuri, la Valea Doftanei, la invitația primarului Ion Manea, a venit o delegație de la Ministerul Agriculturii, Camera Agricolă și Direcția Agricolă Prahova pentru a vedea la fața locului cum stau lucrurile și pentru a le prezenta producătorilor avantajele care decurg din obținerea certificării. Din delegație au făcut parte Viorel Morărescu - director general în Ministerul Agriculturii, Dana Popa și Corina Gălbează - consilieri superiori în cadrul ministerului, Maria Tiron și Silvia Ioniță - consilieri la Direcția Agricolă Prahova, Mița Enache - director executiv al Camerei Agricole. De asemenea, a fost prezent și Fabian Rotaru, managerul GAL "Dealurile Sultanului", grup din care face parte și comuna Valea Doftanei. 
Oaspeții au vizitat două gospodării din comună și au asistat la prepararea cașcavelei, au discutat cu localnicii și au participat la o întâlnire cu mai mulți fermieri, la sediul Primăriei Valea Doftanei. 
După ce va obține certificarea cașcavelei ca produs tradițional românesc, administrația locală va putea începe demersurile pentru recunoașterea cașcavelei la nivelul UE. Nu va fi ușor, dar odată dobândită această recunoaștere se va intra pe o piață extraordinară și vor putea fi obținute fonduri nerambursabile pentru promovarea internațională a produslui. 

13913 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Serbanescu 26.02.2016 20:46 Ma bucur sincer ca in Valea Doftanei sunt oameni cu o asemenea deschidere europeana!
  • Codruta 29.02.2016 16:34 Va felicit ca mai faceți si astfel de știri, pentru ca de "vezi aici" ce a mai zis nu știu ce ... sau ce nimeni cu acte m-am saturat!

Social

223 vizualizari
30 nov. 2022 15:58

Participare record la Concursul de creație literară pentru elevi de la Biblioteca Municipală ”Dr. C.I. Istrati” Câmpina

Concursul de creație literară adresat elevilor din școlile și liceele câmpinene a strâns la ediția din acest an un număr record de participanți - 92. Marți, 29 noiembrie, imediat după prânz, a avut loc festivitatea de premiere, la care administrația locală a fost reprezentată de Liviu Davidescu, consilier local, președintele Comisiei pentru Cultură și Tineret, din cadrul Consiliului Local Câmpina.

2089 vizualizari
30 nov. 2022 09:35

Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” Câmpina derulează proiectul ”Împreună, dincolo de diferențe”, în cadrul programului Erasmus+

”Împreună, dincolo de diferențe” este titlul unui proiect din cadrul Programului Erasmus+ la care au participat elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”. În cadrul acestui proiect au mai participat școli din Spania, Italia, Grecia, Lituania și Croația. 

Alte stiri recente

566 vizualizari
30 nov. 2022 13:58

Sărbătoarea ”Sf. Andrei” și Ziua Națională a României, sărbătorite la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina

Marți, 29 noiembrie, în sala de sport a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina a avut loc o manfestare prin care au fost sărbătorite ”Sf. Andrei” și Ziua Națională a României. Chiar dacă la acest eveniment nu au putut lua parte decât elevi și cadre didactice ale acestei instituții de învățământ, manifestarea a fost una emoționantă și deosebit de frumoasă.

1857 vizualizari
30 nov. 2022 13:16

Directorul Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, Vasile Tache, a fost avansat la gradul de chestor

1 comentarii

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat în cursul zilei de marți, 29 noiembrie, mai multe decrete privind unele avansări în grad.