În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul 144/2017 al Ministerului Afacerilor Interne, act normativ care aduce multe modificări în ceea ce privește admiterea la școlile postliceale de poliție, pompieri și jandarmi, dar reglementează și angajările în sistem pe posturile vacante. Referitor la admitere, cele mai importante noutăți sunt cele legate de eliminarea limitelor de vârstă și înălțime, precum și cele privind probele fizice (eliminatorii) pe care le au de susținut candidații.
Concret, iată condițiile generale și condițiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească viitorii candidați.
Condițiile legale de recrutare a candidaților:
a) să aibă cetățenia română și domiciliul în România;
b) să cunoască limba română, scris și vorbit;
c) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
d) să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihologic;
e) să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;
f) să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;
g) să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist;
h) să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea;
i) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;
j) să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
k) să nu fi desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege.
Criteriile specifice pentru recrutarea candidaților la examenele de admitere în instituțiile de învățământ sunt următoarele:
a) să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară (criteriu care nu se aplică pentru rechemarea în activitate în cadrul IGSU sau în cadrul unităților subordonate acestuia);
b) să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9,00, cu excepția candidaților care au absolvit instituții de învățământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;
c) să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învățământ.
Admiterea va consta, ca de obicei, în probe eliminatorii (medicală și fizică) și o probă scrisă, sub formă de test grilă, la limba română și o limbă străină. După cum știți deja, următoarea sesiune de admitere va avea loc în perioada 13-21 ianuarie 2018, iar durata studiilor este de un an.
În facsimilele atașate acestui articol aveți informații detaliate despre probele fizice (norme și baremuri), precum și traseele aplicative pentru fiecare tip de unitate de învățământ în parte.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.