Soarta blocului de necesitate, departe de un deznodământ. Puține certitudini, multe întrebări fără răspuns, dar și o speranță
Actualitate (Categoria articolului)
Acestea ar putea fi concluziile celei mai serioase întâlniri pe tema situației blocului de necesitate de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Câmpina. Întâlnirea a avut loc marți, 1 august 2023, la sediul Primăriei Câmpina și au participat doar șase consilieri locali - Livia Lupu, Valentin Crețu, Liviu Briciu, Cosmin Raț, Dan Nica și Liviu Davidescu.
Lor li s-au alăturat primarul Alin Moldoveanu și alți trei reprezentanți ai Primăriei Câmpina: Iulian Anton - directorul Direcției Juridice, Monica Voicu - șeful Serviciului Juridic, Dana Melincianu - conducătorul Compartimentului de Îndrumare a Asociațiilor de Proprietari.
Nu vom relua povestea blocului de necesitate din Câmpina. O poveste fooooarte lungă, tristă și păguboasă, o poveste despre care am tot scris în ultimii ani.
Vom încerca să vedem ce a adus nou această întâlnire. În cursul anului 2022, au intervenit o serie de modificări legislative, situație de la care s-a plecat în discuție. Conform acestor modificări, Primăria Câmpina va notifica asociațiile de proprietari de la blocurile cu risc seismic crescut, proprietarii de aici fiind obligați să-și facă expertiza tehnică și cadastru pentru a putea intra în discuția privind consolidarea blocului. Realist vorbind, având în vedere experiențele anterioare pe acest subiect, sunt slabe speranțe că se va primi vreun răspuns, chiar dacă legea prevede acum că ar fi suficientă majoritatea simplă a proprietarilor pentru a se putea demara lucrările. Nu își va asuma, însă, nimeni niciodată să evacueze cu forța oamenii din locuințele lor.
Ce ar fi de făcut pentru a se da o utilitate blocului de necesitate? Au fost vehiculate mai multe idei - de la scoaterea la vânzare a unei jumătăți din acest bloc, la transformarea apartamentelor în locuințe sociale sau de serviciu și până la cea a transformării unei jumătăți din bloc în apartamente de închiriat în regim hotelier, cam singura variantă cu un câștig financiar și în care camerele sunt permanent la dispoziția administrației locale pentru o eventuală situație de urgență. Au fost păreri pro și contra, argumente, dar nu s-a detașat o decizie care să fie unanim acceptată. Singura certitudine este cea asumată de consilierii prezenți ca, în luna octombrie, după ce vor fi expirat termenele de notificări, să se ia o decizie. Au fost și multe întrebări fără răspuns, dar și o certitudine: Consiliul Local a stabilit că este vorba de un bloc de necesitate, tot Consiliul Local poate schimba destinația acestuia în orice altceva. Singura discuție va fi legată de oportunitate și... apropierea alegerilor.
Blocul de necesitate a fost finalizat în toamna anului 2016. Deci, acum șapte ani! A costat 9,5 milioane lei fără TVA, bani accesați dintr-un credit bancar pentru care se plătesc și astăzi dobânzi. În plus, anual, administrația locală cheltuiește între 600.000 și 900.000 lei pentru întreținerea clădirii, adunându-se undeva la aproximativ 5 milioane lei în cei șapte ani. Câteva apartamente au fost repartizate celor două spitale din Câmpina, pentru a fi închiriate medicilor (ca locuințe de serviciu), iar celelalte apartamente sunt libere.
Ar mai fi un lucru pe care dorim să-l subliniem la finalul acestui articol: față de multe alte întâlniri de acest gen și chiar ședințe ale Consiliului Local, de această dată a lipsit ura, patima politică, înverșunarea. S-a discutat deschis despre o problemă a orașului. Ceea ce ar însemna că poate fi începutul unei colaborări mai aproape de normalitate sau poate fi doar interesul comun de a vorbi anul viitor, care este an electoral, despre rezolvarea unei probleme vechi a Câmpinei.
Comentarii
- 03.08.2023 07:38 Se spune ca la aceste dezbateri a lipsit “ura”! Pai e normal, ce le pasa acestor consilieri , primar, angajati ai primariei…etc? Sunt banii lor? Nu! Ei si-au luat banii pentru participare, ii doare la basca, banii cheltuiti aiurea, de administratia Tiseanu, sau pentru intretinere ii platim noi . Interesul pentru rezolvarea situatiei a fost “major “dovada ca au participat 6 condilieri, restul precis sunt in concediu. Deci timp pierdut, nicio solutie concreta sau mai pe scurt” ura “ si la casierie! Noi sa platim iar alesi sa incaseze! Asa este in “ democratia” din Romania. Am spus-o si o repet: Campina, la fel ca toata tara, are cea mai slaba administratie, ever.
- 03.08.2023 09:32 Eu nu cred ca Moldoveanu a participat la aceasta sedinta ca nu e in nici o poza, el un personaj care e dependent de fotografii.
- 04.08.2023 09:50 Își da seama Moldoveanu cât a greșit în mandatul asta cu toată URA și DEZBINAREA pe care le a arătat fata de consilieri si nu numai?Măcar în al 12 ceas sa schimbe ceva, dar nu cred. P.S. statul întotdeauna a fost cel mai prost administrator. I a trebuit lui Tiseanu nu știu câți ani, nu a făcut nimic cu acest bloc. Și lui Moldoveanu încă 3 ani și ceva. Câte mandate sa mai așteptăm? Nepregatiti
- 04.08.2023 11:00 Este atat de simplu si banal,se poate face cum este in Olanda,loc pentru distractie si relaxare,se incaseaza foarte multi bani incat Primaria trece pe plus.Ce dreaku este greu asa.
Actualitate

Problema turnului înclinat s-a discutat în Consiliul Local Câmpina. Deocamdată, fără niciun rezultat...
După ce Partidul Câmpina Curată a lansat o petiție online pentru strângerea de semnături în vederea demolării turnului înclinat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina din 27 septembrie 2023, subiectul a fost adus în discuție de consilierul PSD, Livia Lupu.
Două ședințe de Consiliu în mai puțin de 24 de ore pentru schimbarea destinației fostei grădinițe din cartierul Câmpinița
UPDATE - Ulterior apariției articolului, consilierul local Adina Gârbăcică ne-a precizat că s-a referit la o altă sumă, de 476.000 lei, solicitată de partenerul administrației în GAL pentru aducerea clădirii la stadiul necesar autorizării.
Pe masa Consiliului Local Câmpina, la ședința ordinară din 27 septembrie, a apărut un proiect suplimentar - cel privind schimbarea destinației fostei grădinițe din Cartierul Câmpinița și înființarea aici a unui Centru Comunitar Integrat, proiect care va fi derulat de municipalitate cu fonduri europene, prin GAL.
Alte stiri recente

Ziua Persoanelor Vârstnice, sărbătorită la Câmpina în avans
1 Octombrie este Ziua Persoanelor Vâstnice, iar la Câmpina aceasta a fost sărbătorită în avans, vineri, 29 septembrie, printr-un șir de evenimente găzduite de Casa Tineretului și organizate de CAR Pensionari Câmpina, în colaborare cu Primăria municipiului Câmpina.

La Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a fost creat Hub-ul educațional Științescu
Fondul Științescu ediția 4.0 continuă să facă științele distractive, iar Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a participat cu un proiect, declarat câștigător, prin care se creează la unitatea de învățământ un hub educațional.