Demersuri pentru înfrăţirea municipiului Câmpina cu localitatea Cahul din Republica Moldova

Actualitate (Categoria articolului)

Municipiul Câmpina este deja înfrăţit cu o localitate din Republica Moldova, oraşul Cimişlia. Mai nou, se fac demersuri pentru o nouă înfrăţire cu un oraș de dincolo de Prut, Cahul, localitatea de care Câmpina este legată sufletește prin marele savant Bogdan Petriceicu Hasdeu. La şedinţa Consiliului Local de la finalul lunii iulie, primarul Horia Tiseanu a vorbit despre primii pași făcuți în vederea stabilirii unor relații de colaborare între Câmpina și Cahul și a solicitat un acord de principiu al consilierilor pentru efectuarea demersurilor oficiale premergătoare acordului de înfrățire.

"Cu ocazia Sărbătorii celor 2 Iulii am fost vizitaţi de o delegaţie din oraşul Cahul, Republica Moldova, condusă de viceprimarul acestei localități, doamna Tatiana Romaniuc. Oaspeții au vizitat Câmpina şi şi-au exprimat dorinţa de a ne înfrăți. Am semnat deja un protocol şi vă solicit un acord de principiu pentru continuarea demersurilor pentru această înfrăţire. Avem şi sprijinul Presfinţitului Părinte Veniamin, noul episcop al Basarabiei de Jos, care susţine cu căldură această înfrăţire şi chiar înfiinţarea unor biserici noi în acea regiune", a spus Horia Tiseanu (video).
Cahul se află chiar pe malul Prutului, în sud-vestul Republicii Moldova, la 175 km de Chişinău. Este considerat "capitala sudului Moldovei" şi are o populaţie de aproximativ 40.000 locuitori. Savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost pentru şase luni membru al Tribunalului de la Cahul, în 1857. Teatrul Muzical-Dramatic şi Universitatea de Stat din Cahul poartă numele savantului, iar colegiul din Cahul poartă numele fiicei lui Hasdeu, Iulia. 
În luna noiembrie a acestui an, pe scena Casei de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina, actorii Teatrului "B.P. Hasdeu" din Cahul vor susține spectacolul "Trei crai de la răsărit", o comedie de moravuri, scrisă de Hasdeu și îndreptată împotriva celor care strică limba română.

3392 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Sile Vasile 04.08.2018 20:53 Orasul arde si baba,pardon mos T.........u se piaptana, unde mai are par .Nu faceti nimic pentru oras lenesilor .huuuoooooo.
  • Pit 06.08.2018 18:13 Lui Pitigoi ii E rusine???? Sau a supărat ca nu mai are cu bani sa astupe gropile???? Sunt ... amândoi!!!

Actualitate

759 vizualizari
14 dec. 2018 21:27

Reacții la intenția Primăriei Câmpina de a accesa un nou credit bancar de 25 milioane lei

După cum v-am informat într-un articol precedent, primarul Horia Tiseanu a inițiat un proiect de hotărâre privind accesarea unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru asfaltarea străzii Calea Doftanei. Proiectul va fi dezbătut marți, 18 decembrie, în ședința Consiliului Local Câmpina. Având în vedere că este vorba despre un credit mare, prin accesarea căruia Câmpina ar ajunge la un grad de îndatorare de 30% din veniturile proprii, am dorit să aflăm reacții din mediul politic local și din cel de afaceri și vă prezentăm în continuare câteva puncte de vedere.

1624 vizualizari
14 dec. 2018 20:16

Primarul Câmpinei vrea un nou împrumut bancar, în valoare de 25 milioane lei, pentru investiții

1 comentarii

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.

Alte stiri recente

685 vizualizari
14 dec. 2018 21:45

Accident pe DN1, la Băicoi. Traficul spre munte se desfășoară cu dificultate

UPDATE - În cele două autoturisme implicate în accident se aflau în total cinci persoane. Trei persoane au fost rănite și transportate la spital. Este vorba despre două fete de 24 de ani, respectiv 26 de ani (prima cu traumatism cranio-cerebral, iar cea de-a doua cu traumatisme la ambele mâini și la coloana dorsală) și un tânăr de 29 de ani, cu traumatism cranio-cerebral și traumatism toracic - după cum informează Serviciul Județean de Ambulanță.

Două mașini au fost implicate, în această seară, într-un accident rutier produs pe DN1, la intersecția cu drumul spre Băicoi, o zonă unde au loc frecvent evenimente rutiere grave, soldate cu victime și pagube materiale. La accidentul din această seară, trei persoane sunt rănite și au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești.

2026 vizualizari
14 dec. 2018 09:00

Elevii unei clase de la Liceul Energetic din Câmpina au scris și lansat o carte despre relația cu părinții

Biblioteca Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina a fost, zilele trecute, gazda unei lansări de carte. O carte scrisă chiar de elevii liceului. Elevii clasei a XII-a T (dirigintă Denisa Stoicescu) au finalizat un proiect deosebit, care a durat șase luni: scrierea și lansarea cărții "De vorbă cu părinții mei - mic tratat de educație și familie".