Cum resimte mediul de afaceri local efectele pandemiei de coronavirus. Iată cum a fost ultimul an pentru câteva dintre firmele importante din Câmpina

Social (Categoria articolului)

A trecut un an de când România se confruntă cu pandemia de coronavirus. Un an greu pentru noi toți. Dincolo de măsurile sanitare impuse, de restricții, de suferințe, de îndoieli, am vrut să vedem cum resimte mediul de afaceri local efectele pandemiei de coronavirus. În general, firmele mici au fost lovite din plin, ca să nu mai vorbim despre cele din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering). Dar haideți să aflăm împreună cum a fost ultimul an pentru câteva dintre firmele importante din municipiul Câmpina.

Ioan Simion, patron Confind
”Noi nu am fost afectați de pandemie. Am avut și avem de lucru, planul financiar pentru anul 2021 fiind deja acoperit. Ca perspectivă, avem avantajul că nu depindem de economia națională, activitatea noastră fiind direct legată de prețul tonei de țiței. Dacă acest preț crește, atunci producătorii fac investiții, au nevoie de reparații, iar asta înseamnă că noi avem de lucru”.

Cristian Neagu, director EdilConst
”Nu am avut probleme în anul 2020. Nu am fost nevoiți să dăm oameni afară, ba chiar am mai făcut angajări. Privind retrospectiv la ultimii 12 ani, pot să vă spun că 2020 a fost cel mai bun din punct de vedere al rentabilității. Pentru anul 2021 avem contracte care să acopere întreg anul. Din păcate, se văd germenii unei posibile crize economice – au început să apară întârzieri la plată, prețul materialelor de construcție a derapat, dar sper ca odată cu aprobarea bugetului național și apoi, rând pe rând, a celor județene și locale, lucrurile să se mai liniștească și probabil că din al doilea trimestru al acestui an lucrurile vor fi mai așezate. De asemenea, sper să înceapă să se vadă și efectele vaccinării împotriva COVID-19 și să fim mai aproape de normalitate și din acest punct de vedere”.

Bogdan Cord, patron Cirex
”Societatea noastră a fost afectată de pandemie, dar, totuși, domeniul în care noi ne desfășurăm activitatea nu a  fost chiar atât de grav lovit, precum alte domenii. Având în vedere specificul activității noastre, pot spune că, față de alte domenii, chiar a fost ok. Și vă dau un exemplu concret – dacă începi un proiect în construcții, în cele mai multe cazuri, cum-necum, trebuie să-l duci la bun sfârșit. Astfel că am putut să ne desfășurăm activitatea atât în cadrul contractelor pe care le aveam, cât și în activitatea de furnizare de materiale de construcții. La fel ca în anul 2008, când am avut de-a face cu o criză economică, anul respectiv a fost unul bun pentru noi, dar prin 2011 am început să resimțim efectele. De data aceasta, cred că efectele vor apărea mult mai repede, pentru că lucrările au fost de o mai mică amploare, de o durată mai scurtă și probabil că, în perioada următoare, va exista o reticență în începerea unor proiecte noi în construcții”. 

Rudolf Leica, director Neptun
Este foarte clar pentru toată lumea că pandemia a afectat, cu câteva excepții, toate domeniile economice, industrie și servicii deopotrivă. HoReCa, turismul, transporturile, industria auto au fost printre cele mai afectate domenii, însă și domeniile de activitate pe orizontală au fost influențate negativ. În ceea ce privește societatea Neptun SA, Divizia Transmisii mecanice, ca fabricantă de produse cu aplicație în aproape toate domeniile industriale, a resimțit o scădere a portofoliului de comenzi, atât pe piața internă, cât și pe piața externă. Cu atâtea activități blocate și în lipsa investițiilor, extracția de cărbune, producția de energie, oțel, ciment, transportul de persoane au scăzut considerabil și, implicit, nevoia lor de utilaje, echipamente și piese de schimb a fost mai mică. În același context, Divizia de Carburanți, ETU OIL & GAS, a avut o scădere evidentă a volumului de vânzări atât pe segmentul corporate, cât și pe retail. Până în acest moment, consider însă că această criză cauzată de pandemie nu este la fel de gravă precum cea de acum 10 ani sau poate că experiența acelei crize ne-a ajutat să fim mai pregătiți. Astfel, în ciuda blocajelor despre care vorbeam, noi am continuat un proiect de investiții de circa 3 milioane de euro, instalând și punând în funcțiune cinci utilaje noi și am făcut toate eforturile posibile să păstrăm numărul de angajați și să menținem un grad de mulțumire cât mai ridicat al acestora. De asemenea, așa cum bine știți, prin acțiunile derulate anul trecut, despre care și dumneavoastră ați relatat, am încercat să venim și în sprijinul comunității locale. Prin prețurile promoționale aplicate la stațiile de carburanți ETU și prin contractele de mecenat derulate împreună cu firmele din grup, eu cred că am și reușit. În ceea ce privește situația epidemiologică, am fost printre aceia care am tratat cu seriozitate măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV 2 și am raportat transparent cazurile pozitive atunci când au fost astfel de situații. În momentul de față, nu avem deloc probleme în acest sens, pentru că testăm angajații săptămânal, efectuăm telemuncă acolo unde este posibil și menținem ridicat nivelul de alertă respectând cu strictețe măsurile stabilite. Pentru anul 2021 am prevăzut o creștere a veniturilor față de anul precedent, de aproximativ 7% și sunt convins că acest obiectiv este posibil să fie atins și chiar poate fi depășit. Cu toate că se preconizează un al treilea val al pandemiei, odată cu derularea campaniei de vaccinare, dar și cu adaptarea treptată a mediului de afaceri la noile condiții după șocul neașteptat suferit în anul 2020, cred că lucrurile se vor îmbunătăți considerabil. Noi suntem optimiști și rămânem în continuare alături de comunitatea locală, pregătind un proiect de susținere a firmelor autohtone, care sper să fie lansat în câteva săptămâni și despre care vă vom ține la curent și pe dumneavoastră”.

Dragoș Chițu, patron Hotel Restaurant Muntenia
”Pentru noi, a fost foarte, foarte greu în anul 2020. Practic, am fost deschiși cinci luni. În primăvara anului trecut, după declanșarea pandemiei, hotelul și restaurantul au fost închise, apoi au fost restricții, apoi din nou închidere totală, astfel că ne-am descurcat foarte greu, ca de altfel întregul domeniu HoReCa. În primăvara anului trecut, după izbucnirea pandemiei, am trimis oamenii în șomaj tehnic, iar cheltuielile au fost suportate de stat, dar apoi, când incidența a crescut foarte mult la Câmpina, chiar dacă noi am fost printre categoriile cele mai grav afectate, nu am mai primit niciun fel de ajutor de nicăieri. S-au anulat rezervările, au fost interzise evenimentele, dar impozitele și dările la stat au tot curs, astfel încât pot să spun că anul 2020 a fost un adevărat calvar. Așteptăm cu optimism vara și sperăm ca, odată cu redeschiderea terasei, să revenim încet-încet la normalitate”.

4828 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2268 vizualizari
17 aug. 2022 16:08

260 de tineri susțin examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, la Colegiul Tehnic Forestier din Câmpina

În perioada 16 august - 3 septembrie are loc sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, la care participă cei care nu au absolvit acest examen la sesiunea din vară, dar și la sesiunile din anii anteriori. În total, la nivel național s-au înscris pentru această sesiune a examenului de Bacalaureat aproape 35.000 candidați, dintre care 22.586 provin din promoția acestui an, iar diferența de peste 12.000 provine din promoțiile anterioare.

2772 vizualizari
17 aug. 2022 07:41

Încă un accident grav pe DN1. Un bărbat a fost lovit mortal de o mașină, în timp ce traversa drumul național

UPDATE - Victima avea 30 ani și era din Bușteni.
Miercuri dimineață, în jurul orei 6.15, un grav accident rutier s-a produs pe DN1, la intersecția cu drumul spre Băicoi, între municipiile Câmpina și Ploiești. Un bărbat care traversa neregulamentar partea carosabilă a fost lovit de un autoturism condus de un bărbat de 44 ani și a decedat pe loc.

Alte stiri recente

829 vizualizari
19 aug. 2022 22:57

ISU a emis mesaj RO-ALERT pentru prezența unui urs pe Strada Fabricii, din Câmpina

În ultima vreme, în zona Câmpinei situată la ieșirea spre Telega - Brebu, și-a făcut apariția mai multe zile la rând un urs.

1338 vizualizari
19 aug. 2022 21:35

Urmărire ca-n filme pe DN1, la doi pași de Câmpina. Au lipsit doar focurile de armă...

Joi dupa-amiază, în jurul orei 16.45, un echipaj de Poliție a avut de efectuat o urmărire ca-n filme, la Bănești, la doi pași de Câmpina, după ce un conducător auto a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor. Știa el ce știa, pentru că avea să se aleagă cu un dosar penal.