Cele mai importante măsuri fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie 2018

Actualitate (Categoria articolului)

Anul 2018 aduce multe modificări legislative de natură economică și socială, cu impact pentru aproape toate categoriile de populație și agenți economici. Vă prezentăm în continuare o enumerare a celor mai importante prevederi intrate în vigoare la 1 ianuarie 2018 și care ne vizează pe noi toți.

- Contribuțiile de asigurări sociale vor trece de la angajator la angajat. Practic, vor fi plătite tot de angajator, dar nu din banii firmei, ci din banii angajatului. Angajatorul va reține 25% CAS și 10% CASS din salariul brut al angajatului și îi va vira la stat. Efortul financiar al firmei va fi o taxă de 2,25% din fondul de salarii. Angajatorul care nu plătește CAS-ul în 30 de zile va fi pasibil de închisoare de la 1 la 6 ani.

- Contribuție de 10% la asigurările sociale de sănătate (CASS) vor plăti și persoanele care realizează venituri din dividende, dobânzi, chirii, activități independente etc, chiar dacă persoanele respective plătesc CASS ca salariați.

- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru toate categoriile de venituri cu excepția dividendelor unde cota de impozitare este de 5%.

- Salariul minim pe economie crește de la 1.450 lei la 1.900 lei brut.

- Indemnizația pentru creșterea copilului se majorează de la 1.233 lei la 1.250 lei.

- Procentul de plată către Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%.

- Se introduce "split TVA" pentru firme, adică un cont separat în care va fi plătită taxa pe valoarea adăugată. TVA rămâne 19%.

- Persoanele care pleacă din țară pentru o perioadă mai mare de șase luni sunt obligate ca în prealabil să anunțe Fiscul prin intermediul unui formular ce trebuie completat și depus înainte de plecare. În caz contrar, amenda este cuprinsă între 50 și 100 lei.

4985 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1091 vizualizari
04 iun. 2023 21:23

Gest incalificabil al viceprimarului Dumitrache. Ar trebui să-și dea demisia sau să fie demis?

2 comentarii

În administrația câmpineană, probabil, ca peste tot în țara aceasta, se întâmplă și lucruri... nefirești, ca să nu fim mai duri. Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu viceprimarul Liviu Dumitrache a întrecut, însă, orice măsură! Culmea, nimeni din Consiliul Local sau din cadrul Primăriei Câmpina nici măcar nu l-a deranjat cu vreo întrebare, într-o situație în care onorant ar fi fost să demisioneze. Iar dacă nu are onoare, să fie demis!

1612 vizualizari
04 iun. 2023 17:20

În procesul lui Horia Tiseanu, prima instanță a amânat pronunțarea unui verdict de șase ori în patru luni

Procesul de pe rolul Tribunalului Prahova în care Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, este acuzat de fapte de corupție, ar putea fi oricând predat în facultățile de specialitate, fiind un foarte bune exemplu de cum... nu trebuie să se deruleze un proces penal.

Alte stiri recente

123 vizualizari
05 iun. 2023 08:21

Trei atleți câmpineni medaliați la Campionatele Internaționale ale României

La finele săptămânii trecute, la București, a avut loc ediția a 68-a a Campionatelor Internaționale de Atletism ale României, comptiție la startul căreia s-au aflat și cinci sportivi câmpineni, chiar dacă - din păcate - din motive despre care am mai vorbit, nu toți mai reprezintă vreun club câmpinean. Cu toate acestea, ei sunt tot câmpineni și poate că ar fi trebuit găsite resursele necesare pentru a ne mândri și oficial cu ei.

1355 vizualizari
04 iun. 2023 19:28

Cinci clasări pe podium pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, la Naționale, categoriile sub 16 și sub 18 ani

Pe stadionul ”Iolanda Balaș Soter” din București au avut loc, sâmbătă și duminică, etape ale Campionatului Național de Atletism pentru categoriile sub 16 și sub 18 ani. CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de Mihaela Marin, a obținut cinci clasări pe podium, demonstrând încă odată valoarea pregătirii care se realizează la Câmpina.