Amendă record de 50.000 lei aplicată, la Câmpina, unei familii care nu a respectat o prevedere din autorizația de construire a casei

Social (Categoria articolului)

Dacă îți ridici o casă fără autorizație de construire, amenda prevăzută de lege este cuprinsă între 1.000 și 100.000 lei, de obicei aplicându-se valoarea minimă. În schimb, dacă ai autorizație de construire și toate avizele prevăzute de lege, dar nu respecți în totalitate autorizația, la centimetru, amenda este cuprinsă între 50.000 lei și 100.000 lei. O familie din Câmpina se află în această din urmă situație, fiind amendată de Poliția Locală cu 50.000 lei, adică jumătate de miliard de lei vechi.

Familia în cauză a obținut autorizația de construire pentru casă și are toate avizele necesare (și costisitoare, după cum probabil știți). Casa este în construcție, cu parter, etaj și pod, conform proiectului. Nu s-a făcut, încă, nici recepția parțială a construcției. Podul a fost construit, însă, cu 40 cm mai înalt decât se prevedea în autorizație, iar pentru a nu depăși regimul de înălțime a casei, prevăzut în autorizație, a fost coborât acoperișul.
Recent, Serviciul de Control al Poliției Locale Câmpina a efectuat o verificare la această construcție și a aplicat o amendă record – 50.000 lei pentru nerespectarea autorizației de construire. “Cineva a făcut o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcții Prahova, care ne-a trimis nouă această sesizare spre soluționare, fiind de competența noastră. Echipa Poliției Locale s-a deplasat la adresa respectivă, a intrat pe proprietate cu acordul familiei care construiește casa, a efectuat verificarile și a constatat că, într-adevăr, nu se respectă autorizația de construire și a fost aplicată amenda minimă prevăzută de legislația în vigoare – 50.000 lei. Este vorba, mai exact, de Legea 50/1991, actualizată în 2018 și republicată, act normativ care nu prevede vreo etapă intermediară la aplicarea de sancțiuni, cum ar fi, de exemplu, un avertisment, ci direct amendă, iar cuantumurile sunt prevăzute expres în lege”, ne-a declarat directorul Poliției Locale Câmpina, Marius Vișan.
Practic, Poliția Locală a acționat așa cum prevede legislația, aici nu e nimic de comentat. Noi nu încercăm să luăm apărarea familiei în cauză. Totuși, oamenii s-au dovedit a fi corecți, au autorizație de construire, au avize, au fost chiar și de bună-credință, permițând accesul Poliției Locale pe proprietatea lor. E adevărat, nu au respectat în totalitate autorizația de construire și s-au ales cu această amendă uriașă, pe care intenționează să o conteste în instanță.

Aici este, probabil, o problemă de legislație. Ești amendat cu 1.000 lei dacă nu ai autorizație de construire (și au fost aplicate 35 astfel de amenzi în Câmpina, de la începutul anului până în prezent), ești amendat cu 3.000 lei dacă nu permiți accesul organelor de control pe proprietatea privată și, iată, ești amendat cu 50.000 lei dacă nu respecți în totalitate autorizația de construire, dacă aduci vreo modificare proiectului în timpul lucrărilor și ți se aplică această amendă chiar dacă lucrarea e în derulare, chiar dacă nu s-a efectuat recepție parțială sau finală, chiar dacă îți vine vreo idee pe parcurs, la propria casă și vrei să vezi dacă e mai bine așa, înainte de a solicita, eventual, modificarea autorizației. Undeva, lucrurile par, totuși, nedrepte.
În Câmpina sunt multe construcții fără autorizație. Numai în Consiliul Local ajung numeroase cazuri de construcții ridicate fără autorizație și pentru care se solicită (chiar și după ani de zile) acordul în vederea intrării în legalitate. Nu mai vorbim de clădiri celebre, cum este “turnul înclinat”, la care s-au construit... trei etaje peste ceea ce se prevedea în autorizație. Mai sunt destule exemple. De asemenea, sunt multe cazuri în care Poliției Locale nu i se permite accesul pe proprietate pentru a constata dacă totul e legal, dacă se respectă sau nu vreo autorizație, iar aici avem exemplul clasic de la fostul ștrand acoperit, unde proprietarul pur și simplu nu le permite polițiștilor să intre în incintă pentru a vedea ce se întâmplă acolo, dacă toate acele construcții (noi) sunt în regulă.
Pe de altă parte, nu ne amintim ca vreo persoană fizică sau juridică sau vreo instituție publică să fi fost amendată pentru modificarea proiectului în timpul unei lucrări (ceea ce Primăria Câmpina a făcut, de exemplu, în Parcul de la Soldat, când a suplimentat și banii alocați pentru această lucrare, în condițiile în care constructorul câștigase licitația pentru o anumită sumă, se încheiase și contractul, ba se apropia și termenul până la care investiția trebuia terminată).
V-am prezentat acest caz nu doar pentru amenda uriașă care a fost aplicată unor persoane fizice din Câmpina, ci și pentru a semnala unele nedreptăți din legislație. Nu spune nimeni că poți construi de capul tău, dar cum este cazul de față, poate că legea putea prevede o cale de mijloc, un avertisment înainte de aplicarea amenzii. În forma actuală, într-un fel, această lege te determină să o cam ocolești...
(Foto cu caracter ilustrativ, sursă Casanoastra.ro)

12960 vizualizari
6

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ada 21.08.2019 11:16 Este adevărat. Înainte amenda pentru nerespectarea autorizației era 3000 lei, iar acum este 50000lei. Legea a fost modificata pe vremea guvernului Ciolos. La mai mare....
  • Gabi 21.08.2019 13:30 Pe proprietatea ta sa iti iei amenda... Cap crapat cu furca! In Campina asta cam multe amezi, se intinde coarda la maxim. Hotilor, potiliti foamea din voi ca sar campinenii pe voi.
  • Bogdan Udrescu 21.08.2019 17:52 Mă gândesc că nu v-ați săturat de tot felul de construcții kitschoase și / sau monstruoase de faceți astfel de aprecieri :)) Da, legea nu e ok că te amendează prea puțin dacă NU ai autorizație de construire. Până aici sunt de acord. Dar să afirmi că e aiurea că și-a luat o amendă MARE cineva, oricine, că nu a respectat un document emis de stat (asta e autorizația) care a fost conceput de ceva mai mult de 8 oameni super calificați pe profesia lor și care respectă toate reglementările legale, cerințele avizatorilor, etc și mai ales regulamentul local de urbanism... care ar trebui să ne / vă ajute să aveți un orașel frumos, plăcut la vedere, plăcut să trăiești în el, atractiv eventual pentru turiști, nu?... Poate vă mai gândiți când mai faceți aprecieri de gen în nota asta. NU E OK SĂ NU RESPECȚI LEGEA :) Cu cât e mai cunoscut cazul, cu atât mai multă lume se va gândi de două ori înainte să mai comită chestiuni de gen. P.S. - familia respectivă putea să întrebe proiectantul / arhitectul dacă e ok și cum se rezolvă treaba ÎNAINTE să o comită. Mă gândesc că exemplul cu lucrările primăriei se încadrează la ”modificarea temei pe parcursul execuției”... chestie perfect legală conform aceleiași legi citate / numite mai sus (din normele de aplicare, art. 67 dacă nu mă înșel) P.P.S. - poate nici voi, care scrieți, nu ar trebui să vă dați cu părerea fără să întrebați și minim 1-3 specialiști (arhitecți) să vedeți treaba și din partea asta... eventual un punct de vedere al OAR - Filiala Prahova?...
  • Catali 21.08.2019 19:06 Are trebui contestata in instanta amenda 1.Politistul local nu are competenta sa execute masuratori. Si sa interpretze autorizatia de construire. Agentul constatator ar trebui sa fie un functionar public din cadrul compartimentului de urbanism.
  • Adrian 22.08.2019 22:20 Totul se putea rezolva simplu cu o dispozitie de santier atat vreme cat nu modifica cerintele impuse prin avize sau regimul de inaltime .
  • Ipu 24.08.2019 10:20 In trecut era vorba si de amprenta de umbra a clădirii. Trebuia ca orice construcție sa fie facuta la distanta in care vecinii sa aiba 4 ore de lumina cu soare in sezonul rece

Social

594 vizualizari
19 sept. 2019 18:47

Mai mult de jumătate dintre unitățile de învățământ din Prahova nu au paza asigurată

În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

2080 vizualizari
19 sept. 2019 16:31

Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.

Alte stiri recente

1222 vizualizari
19 sept. 2019 12:49

Restricții de circulație pe Bulevardul Carol I și unele străzi adiacente în perioada Festivalului "Serbările Toamnei" Câmpina 2019

Primăria Câmpina anunță că de vineri, 20 septembrie, ora 17.30 și până luni, 23 septembrie, ora 7.00, vor fi instituite unele restricții în privința traficului rutier, cu ocazia desfășurării celei de-a XII-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei", eveniment care se va desfășura pe Bulevardul Carol I, în zona Parcului Trandafirilor (notariate).

1502 vizualizari
19 sept. 2019 12:27

O listă lungă de nereguli la modernizarea Parcului de la Soldat. Termenul de remediere - 23 octombrie 2019

Miercuri, 18 septembrie 2019, era programată recepția lucrărilor de modernizare a Parcului de la Soldat, adică a Parcului Regele Mihai I, denumirea oficială. Numai că, în lipsa dirigintelui de șantier, Sorin Alupoaie, care a anunțat că este bolnav, recepția s-a transformat într-o simplă inspecție la care au participat viceprimarul Adrian Pițigoi și mai mulți reprezentanți ai ADPP, precum și reprezentantul firmei constructoare – Construct Edil SRL Câmpineanca, județul Vrancea. Ce a rezultat în urma inspecției? O lista lungă de neconformități pe care constructorul va trebui să le remedieze până la 23 octombrie 2019.