Ministerul Dezvoltării Regionale vrea să reabiliteze casa solară de la Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, a solicitat Primăriei Câmpina emiterea unui certificat de urbanism necesar documentației aferente proiectului de reabilitare a casei solare. Precizăm că acest institut este proprietarul casei solare de pe Muscel, cea aflată de multă vreme într-un stadiu avansat de degradare.

Certificatul de urbanism este necesar pentru realizarea studiului de fezabilitate. Proiectul pentru care se realizează acest studiu se numește "Reabilitare și modernizare clădire existentă - casa solară. Model de clădire verde cu consum de energie egal cu zero", investiția urmând să fie finanțată de Ministerul Dezvoltării.
Este o veste bună având în vedere faptul că, în urmă cu mulți ani, casa solară era un simbol al Câmpinei. De fapt acolo, pe Muscel, pe Strada I.H. Rădulescu, erau două case solare, construite în anul 1974, din dispoziția Elenei Ceaușescu. A fost aleasă Câmpina pentru că era considerată a doua zonă din țară ca număr de zile însorite din an, după Constanța, dar spre deosebire de această localitate, Câmpina era ferită de vânturile puternice care afectau litoralul. Cele două case solare incluse în proiectul-pilot au fost construite repede, dar rezultatul nu a fost cel așteptat. Randamentul panourilor solare utilizate a fost foarte scăzut. Ulterior, una dintre case a trecut în proprietatea Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie și a fost transformată în stație meteo. Cealaltă casă a rămas la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială și a devenit o ruină. 

6400 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Constantinescu Dan 25.05.2023 11:42 Intamplarea face sa citesc aceasta nota despre Platforma Solara Campina, realizata intre anii 1972 si 1976 cu functia de Platforma de testare functionala si validare empirica a sistemelor de utilizare termica a energiei solare de tip pasiv si de tip activ. Sunt cel care a coordonat proiectele de cercetare stiintifica ale INCERC Bucuresti in acest domeniu. A coordona implica activitate de cercetare pura (modelare fizica, modelare matematica si finalizare analiza sistem). Cladirile de la Campina sunt surori cu cladirea CS3 Bucuresti aflata in incinta INCD URBAN INCERC Bucuresti. Mentiunea din articol care vizeaza "dispozitia Elenei Ceausescu" este ridicola si puerila. Sistemul de cercetare stiintifica a avut si inca mai are alte parghii de functionare specifice. Din pacate aceasta Platforma, care a beneficiat de o vizita stiintifica remarcabila in anul 1985 din cateva universitati de varf din SUA, s-a degradat iar refacerea ar avea numai calitate de obiect de muzeu tehnic. Dar si asa s-ar conserva o realitate care nu reflecta o rusine politica ci o normalitate a unei activitati intelectuale respectata in lumea celor implicati in actul de cercetare stiintifica. Eu sunt pensionat din anul 2011 si sunt Membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, Sectia Constructii si Urbanism. Multumesc, Prof.dr.ing.CSI Dan Constantinescu Membru titular ASTR

Actualitate

304 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

434 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

36 vizualizari
19 apr. 2024 17:22

HIDRO PRAHOVA SA - Buletin informativ privind calitatea apei în Prahova, emis în data de 19 aprilie 2024

Societatea HIDRO PRAHOVA SA informează abonații și autoritățile locale din aria de operare că apa distribuită se încadrează în parametrii de potabilitate, conform cerințelor Ordonanței nr. 7 din 18 ianuarie 2023 emisă de Guvernul României, cu modificările și completările ulterioare.

763 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.