Telemeaua de Sibiu a devenit, din iunie 2018, produs protejat la nivel național și doar zece producători din Sibiu au obținut certificatul de conformitate. Într-o piață invadată de produse falsificate, cei zece producători, membri ai Asociației Producătorilor de Telemea din Sibiu, s-au luptat pentru a fi recunoscuți oficial și pentru a-și proteja rețeta tradițională de telemea. Unul din cei zece producători, Adrian Nicolae Bogdan, din Rășinari, își vinde produsele în Piața Centrală Câmpina de mulți ani. Au venit aici din tată-n fiu, pentru că, pe vremuri, părinții săi aduceau săptămânal la Câmpina câte o mașină încărcată cu brânză, iar până seara vindeau tot.
Piețele din țară sunt pline de Telemea de Sibiu, dar în cele mai multe cazuri este vorba despre un produs falsificat. Au fost descoperiți chiar așa-ziși producători care aduceau brânză de vacă din Bulgaria, o țineau în saramură de la bânza de oaie, apoi o vindeau ca Telemea de Sibiu. "Noi, crescătorii de oi din Sibiu, am dorit să obținem o protecție pentru brânza noastră având în vedere invadarea pieței cu produse falsificate. Direcția Agricolă Sibiu a gândit un proiect foarte bine organizat pentru a ne ajuta pe noi, producătorii, să ne protejăm produsul, să le putem oferi clienților adevărata Telemea de Sibiu. Nu a fost ușor să obținem acest certificat de conformitate, dar trebuia să găsim o soluție pentru a demonstra că telemeaua noastră este produsă aici, din animale sănătoase, hrănite pe pajiștile noastre din Sibiu, cu iarbă naturală, iar produsul final este făcut după o rețetă tradițională, moștenită de la părinții și bunicii noștri", ne-a declarat Maria Bogdan, cea care, alături de soțul său, își comercializează produsele în piața din Câmpina. (video)
După obținerea certificatului de conformitate urmează atestarea pentru includerea produsului pe lista celor protejate la nivelul Uniunii Europene. România are încă patru produse înregistrate pe sisteme europene de calitate: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Țara Bârsei și telemeaua de Ibănești. În faza de evaluare sunt alte patru produse: telemeaua de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, cașcavalul de Săveni și scrumbia afumată de la Dunăre.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.