Unul dintre cei zece producători de telemea de Sibiu, atestați de MADR, își vinde produsele la Câmpina de zeci de ani

Social (Categoria articolului)

Telemeaua de Sibiu a devenit, din iunie 2018, produs protejat la nivel național și doar zece producători din Sibiu au obținut certificatul de conformitate. Într-o piață invadată de produse falsificate, cei zece producători, membri ai Asociației Producătorilor de Telemea din Sibiu, s-au luptat pentru a fi recunoscuți oficial și pentru a-și proteja rețeta tradițională de telemea. Unul din cei zece producători, Adrian Nicolae Bogdan, din Rășinari, își vinde produsele în Piața Centrală Câmpina de mulți ani. Au venit aici din tată-n fiu, pentru că, pe vremuri, părinții săi aduceau săptămânal la Câmpina câte o mașină încărcată cu brânză, iar până seara vindeau tot.

Piețele din țară sunt pline de Telemea de Sibiu, dar în cele mai multe cazuri este vorba despre un produs falsificat. Au fost descoperiți chiar așa-ziși producători care aduceau brânză de vacă din Bulgaria, o țineau în saramură de la bânza de oaie, apoi o vindeau ca Telemea de Sibiu. "Noi, crescătorii de oi din Sibiu, am dorit să obținem o protecție pentru brânza noastră având în vedere invadarea pieței cu produse falsificate. Direcția Agricolă Sibiu a gândit un proiect foarte bine organizat pentru a ne ajuta pe noi, producătorii, să ne protejăm produsul, să le putem oferi clienților adevărata Telemea de Sibiu. Nu a fost ușor să obținem acest certificat de conformitate, dar trebuia să găsim o soluție pentru a demonstra că telemeaua noastră este produsă aici, din animale sănătoase, hrănite pe pajiștile noastre din Sibiu, cu iarbă naturală, iar produsul final este făcut după o rețetă tradițională, moștenită de la părinții și bunicii noștri", ne-a declarat Maria Bogdan, cea care, alături de soțul său, își comercializează produsele în piața din Câmpina. (video)
După obținerea certificatului de conformitate urmează atestarea pentru includerea produsului pe lista celor protejate la nivelul Uniunii Europene. România are încă patru produse înregistrate pe sisteme europene de calitate: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Țara Bârsei și telemeaua de Ibănești. În faza de evaluare sunt alte patru produse: telemeaua de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, cașcavalul de Săveni și scrumbia afumată de la Dunăre.

12557 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Vaĺentin 19.07.2018 17:00 Produsul este extraordinar, va rog continuati tot asa . Multa bafta va doresc . DOAMNE AJUTA !

Social

2842 vizualizari
12 apr. 2024 21:29

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

1740 vizualizari
07 apr. 2024 22:10

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

Alte stiri recente

195 vizualizari
16 apr. 2024 21:25

Copiii de la Sportul Câmpina sunt îmbrăcați de la Ave Diana

Echipele de juniori de la clubul Sportul Câmpina au primit zilele trecute rânduri noi de echipament. Copiii au fost foarte încântați de un echipament nou, pe care îl vor purta cu mândrie la următoarele lor meciuri.

304 vizualizari
16 apr. 2024 11:08

Anunț public. Asociațiile și fundațiile din Câmpina pot depune cereri pentru obținerea de finanțare în baza Legii 350/2005

1 comentarii

Informații generale privind autoritatea contractantă: Municipiul Câmpina, cu sediul în Bd. Culturii, nr. 18, Câmpina, județul Prahova, tel. 0244/ 337454, fax 0244/371458, e-mail: web@primariacampina.ro, cod fiscal 2843272.