Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi

Social (Categoria articolului)

Prima și singura stație de carburant din Câmpina, din perioada interbelică, se afla pe strada principală a localității. O stație la care nu era niciodată coadă, normal, pentru că numărul automobilelor era redus. Dacă în toată țara, în 1926, erau înregistrate 11.308 autoturisme, vă dați seama că la Câmpina nu putea fi decât, poate, câteva zeci. Totuși, benzinăria de la Câmpina nu se putea plânge de lipsa clienților, pentru că aici opreau mulți dintre bucureștenii care mergeau spre Sinaia, inclusiv membrii Familiei Regale.

Dezvoltarea economică a țării în perioada interbelică (pe care mulți istorici o consideră adevărata "epocă de aur" a României) s-a resimțit și la acest capitol. Dacă în 1926 erau 11.308 autoturisme în toată țara, în 1939, înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial, numărul autoturismelor ajunsese la 25.876, conform datelor statistice prezentate în volumul "Automobilul în România, istorie și tehnică" - autor Chiriac Vasiliu.
Pe locul stației de carburant de ieri, la intersecția Bulevardului Carol I cu Strada Republicii, se află astăzi un mic spațiu verde, înconjurat de două săli de jocuri de noroc și o mică farmacie veterinară.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi

4691 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 31.07.2018 09:58 Felicitari pt serialul asta, sunteti tari :) In completare, pot nuanta ca locul exact al statiei de benzina este azi undeva la coltul trotuarului, poate chiar si pe carosabil, mai spre stanga, pt ca Bd. Carol I s-a dublat in largime fata de acum 100 ani, si trotuarele la fel si-au dublat largimea. Pe locul spatiului verde se afla cladirea din spatele benzinariei. Mai pot sa spun ca am aflat din arhive data cand s-a infiintat benzinaria: Octombrie 1933. Iar fotografia de epoca de aici, am putut-o data, dupa luni de studiu si corelare a mai multor elemente, in intervalul 1933-1935.

Social

2665 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

2 comentarii

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1961 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

104 vizualizari
11 dec. 2018 12:15

Bal mascat latino - tema din acest an a Balului Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" este unul dintre cele mai frumoase evenimente ale sfârșitului de an în municipiul Câmpina. Pentru că este un spectacol, un show în toată regula. Nu lipsește nimic. Anul acesta, evenimentul are loc vineri, 14 decembrie, de la ora 17.30, la Casa de Cultură "Geo Bogza".

723 vizualizari
11 dec. 2018 10:55

Revelion cu Holograf și Florin Cîrciu, în centrul Câmpinei

Cunoscuta formație Holograf și tânărul solist Florin Cîrciu vor cânta la Câmpina, de Revelion. Acestea sunt numele care se vor afla pe afișul evenimentului organizat și finanțat de administrația locală prin intermediul Casei Tineretului.