Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi

Social (Categoria articolului)

Prima și singura stație de carburant din Câmpina, din perioada interbelică, se afla pe strada principală a localității. O stație la care nu era niciodată coadă, normal, pentru că numărul automobilelor era redus. Dacă în toată țara, în 1926, erau înregistrate 11.308 autoturisme, vă dați seama că la Câmpina nu putea fi decât, poate, câteva zeci. Totuși, benzinăria de la Câmpina nu se putea plânge de lipsa clienților, pentru că aici opreau mulți dintre bucureștenii care mergeau spre Sinaia, inclusiv membrii Familiei Regale.

Dezvoltarea economică a țării în perioada interbelică (pe care mulți istorici o consideră adevărata "epocă de aur" a României) s-a resimțit și la acest capitol. Dacă în 1926 erau 11.308 autoturisme în toată țara, în 1939, înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial, numărul autoturismelor ajunsese la 25.876, conform datelor statistice prezentate în volumul "Automobilul în România, istorie și tehnică" - autor Chiriac Vasiliu.
Pe locul stației de carburant de ieri, la intersecția Bulevardului Carol I cu Strada Republicii, se află astăzi un mic spațiu verde, înconjurat de două săli de jocuri de noroc și o mică farmacie veterinară.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi

4969 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 31.07.2018 09:58 Felicitari pt serialul asta, sunteti tari :) In completare, pot nuanta ca locul exact al statiei de benzina este azi undeva la coltul trotuarului, poate chiar si pe carosabil, mai spre stanga, pt ca Bd. Carol I s-a dublat in largime fata de acum 100 ani, si trotuarele la fel si-au dublat largimea. Pe locul spatiului verde se afla cladirea din spatele benzinariei. Mai pot sa spun ca am aflat din arhive data cand s-a infiintat benzinaria: Octombrie 1933. Iar fotografia de epoca de aici, am putut-o data, dupa luni de studiu si corelare a mai multor elemente, in intervalul 1933-1935.

Social

1366 vizualizari
19 mai. 2019 07:26

Profesorul Cristian Spulber, la 93 de ani. "Respectul oamenilor este cea mai mare bucurie pe care o poți avea"

Luni, 20 mai 2019, unul dintre cei mai iubiți și respectați dascăli ai Câmpinei, profesorul Cristian Spulber, împlinește 93 de ani. Jovial, chiar dacă viața i-a pus destule piedici, mereu dispus să stea de vorbă despre aproape orice și cu oricine, cu pasul său vioi și mintea la fel de sclipitoare, venerabilul profesor poate fi văzut aproape zilnic pe străzile Câmpinei și ori de câte ori iese din casă întâlnește zeci, poate chiar sute de oameni, care îl salută cu deosebit respect. Aproape toți sunt foștii săi elevi... Și ce satisfacție mai mare poate avea un om, la 93 de ani, un profesor de mult pensionat, decât respectul celor cu care s-a intersectat de-a lungul vieții.

1770 vizualizari
18 mai. 2019 07:13

În Câmpina există un grup de Tai Chi Chuan, care adună tot mai mulți adepți

Tai Chi Chuan este una dintre cele mai eficiente arte marțiale interne, recunoscută în același timp pentru efectele sale benefice asupra sănătății și longevității practicanților. Este și o formă de meditație în mișcare, practicantul încercând să fie mereu conștient de corpul său și de mediul înconjurător, conducând mișcarea cu mâna într-o stare de relaxare.

Alte stiri recente

478 vizualizari
17 mai. 2019 06:18

Circuit în Peloponez, cu Agenția Teron Intertur Câmpina

Atât de aproape de noi, Grecia înseamnă, pentru majoritatea turiștilor, Atena sau insulele cu ape turcoaz, cu nisip fin, cu plaje generoase și cu o viață de noapte trepidantă. Dar dincolo de această față, la sud de Atena, puteți regăsi un tărâm vrăjit, desprins parcă din vechile cronici bizantine, un adevărat leagăn al civilizației - Peloponez. Agenția Teron Intertur Câmpina vă propune un circuit în Peloponez, unde veți descoperi trei orașe fabuloase - Kalamata, Navarino și Nafplio, dar și locuri încărcate de istorie, locuri unde efectiv simțiți că deveniți părtași la unele dintre cele mai importante evenimente din istoria omenirii.

769 vizualizari
16 mai. 2019 07:01

Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară: "PMP poate fi o voce puternică pentru o Europă mai unită"

Lista Partidului Mișcarea Populară pentru alegerile europarlamentare din 26 mai este deschisă de fostul președinte al României, Traian Băsescu, urmat de președintele acestei formațiuni politice, Eugen Tomac. În vârstă de 35 de ani, Eugen Tomac este la al doilea mandat de parlamentar, a îndeplinit mai multe funcții importante în administrația centrală și are mai multe proiecte pentru Parlamentul European, pe care ni le-a prezentat în următorul dialog.