Au trecut zece luni de când primarul Câmpinei, Alin Moldoveanu, a venit în fața Consiliului Local cu proiectul privind noua organigramă a aparatului de specialitate din Primărie și a unor instituții subordonate, precum și cu cele două proiecte strâns legate de organigramă: desființarea Serviciului Public al Pieței Centrale și înființarea Centrului Cultural Municipal, prin reorganizarea instituțiilor de cultură. Numai că, atunci, în mai 2021, fiind respinse proiectele legate de piață și centrul cultural, primarul a fost nevoit să retragă organigrama.
Așadar, pe ordinea de zi a ședinței de joi, 31 martie 2022, sunt incluse din nou cele trei proiecte – piața, centrul cultural și noua organigramă, la fel, strâns legate unul de celălalt. Să le luăm pe rând.
Desființarea Serviciului Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare și transformarea lui într-un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, compartiment în care să fie incluse și parcările publice:
- Motivația primarului – eficientizarea
- Posturi existente: 25 la piață (dintre care doar 21 ocupate și 4 vacante) și 12 la parcări (din care 8 ocupate și 4 vacante). Deci 37 posturi în total, din care 8 vacante.
- Reducere de personal propusă - 14 posturi astfel: la piață ar urma să rămână 14 posturi, iar la parcări 8 posturi, iar serviciul ar urma să fie condus de un șef serviciu. În total, piață+parcări = 23 posturi. Prin urmare, reducerea de personal s-ar face doar de la piață, pentru că la parcări rămân toți cei 8 angajați. Iar în privința angajaților cu studii superioare de la piață, nu se poate pune problema unui transfer, așa cum scrie în proiectul de hotărâre, de vreme ce posturile lor nu vor mai fi contractuale, ci funcții publice, deci automat va trebui organizat concurs pentru acele posturi. Lucru valabil inclusiv pentru actualul director al Pieței Centrale, Marian Nistor.
- Economia care se face la bugetul local prin această reorganizare – 420.000 lei anual, potrivit referatului primarului.
- Termen de realizare – 1 iunie 2022
Înființarea Centrului Cultural Municipal prin reorganizarea Casei Tineretului, Casei de Cultură “Geo Bogza” și prin preluarea Bibliotecii Municipale “Dr. C.I. Istrati” și a Centrului de Informare Turistică, până la 1 iunie 2022:
- Motivația primarului – furnizarea unui serviciu cultural de calitate și eficient
- Centrul Cultural ar urma să fie condus de un manager numit interimar, prin dispoziție a primarului, până la organizarea unui concurs pentru post.
- Centrul Cultural ar urma să aibă 20 angajați (un manager, 2 referenți culturali, 4 bibliotecari, 4 angajați la compartimentul juridic, resurse umane și contabilitate, 7 angajați la biroul aministrativ (îngrijitori, muncitori) + cei doi angajați ai Centrului Turistic.
- Reduceri de personal – Centrul Cultural ar urma să preia cei 4 bibliotecari de la Biblioteca Municipală “Dr. C.I. Istrati” (erau 6, dar doi și-au dat deja demisia). Sunt preluați și cei 2 angajați ai Centrului Turistic. Casa Tineretului are 17 angajați, iar Casa de Cultură are 8 angajați. Deci, din acești 25 de angajați ar trebui să rămână 13. De la Casa Tineretului, dispar din organigramă angajații hotelului, pentru că ei nu pot fi preluați de Centrul Cultural. Și este vorba despre 6 oameni (îngrijitori și recepționeri). În condițiile în care legat de hotel nu s-a luat nicio decizie, putem bănui că va fi închis de la 1 iunie. Legat de restul angajaților de la cele două instituții, se menționează că vor fi preluați de Centrul Cultural, în condițiile legii, conform organigramei și statului de funcții. Unii cu siguranță vor rămâne pe dinafară.
Organigrama Primăriei:
- Conform proiectului inițiat de primarul Alin Moldoveanu, din cele 474 posturi existente în prezent, rămân 447, deci ar fi o reducere de 27 de posturi. În realitate este vorba despre reducerea de la piață (14) și cea rezultată în urma reorganizarii instituțiilor de cultură prin înființarea Centrului Cultural (13). Este adevărat că mai dispar niște posturi pe la Spații Verzi, Infrastructură Urbană, Poliția Locală sau Muzeul Hasdeu și altele, dar în general este vorba despre posturi vacante și nebugetate. Mai sunt și posturi mutate între direcțiile din cadrul Primăriei, dar și posturi care se înființează.
- Principalele modificări ale organigramei: înființarea unui post de consilier personal al viceprimarului; înființarea unui compartiment de relații publice în subordinea Serviciului de administrație publică locală; înființarea Direcției Patrimoniu, cu director executiv, care va avea în subordine ADPP (cu Atelierul de întreținere străzi, biroul administrativ, serviciul administrare piață și parcări), compartiment patrimoniu și compartiment cadastru. Serviciul de Urbanism și Amenajarea Teritoriului devine Direcția Arhitect Șef, fiind inclus aici și Serviciul Administrare Spații Verzi. Direcția Tehnică devine Serviciul de Investiții, iar Compartimentul Programe de Finanțare, Relații Internaționale și Protocol devine serviciu.
În prezent, pe organigrama veche, fondul de salarii de la nivelul Primăriei (fără Piața Centrală, Casa de Cultură, Casa Tineretului și Clubul Sportiv) se ridică la 30.706.204 lei / an (cu tot cu asistenții personali ai persoanelor cu handicap, dar fără indemnizația de hrană pentru Poliția Locală). Din calculele noastre, pe noua organigramă propusă de primarul Alin Moldoveanu, cheltuielile de personal ar crește cu puțin peste 60.000 lei pe lună, adică peste 720.000 lei pe an. Din păcate, acest lucru nu este menționat nicăieri în documentația de la proiectul cu organigrama.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.
Pompierii din Câmpina și Băicoi au intervenit în cursul zilei de luni, 30 iunie, la un incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe Strada Republicii din orașul Băicoi.
În jurul prânzului, la Comarnic, pe DN1, a avut loc un accident rutier.