Un referendum care demonstrează că românii nu mai pot fi păcăliți cu teme false. Avertisment pentru BOR și politicieni

Actualitate (Categoria articolului)

Mai sunt câteva ore până la închiderea urnelor pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei, prima consultare publică organizată pe parcursul a două zile. Pentru ca acest referendum să fie validat, la urne trebuie să se prezinte 30% dintre alegătorii înscriși în listele electorale permanente. Devine din ce în ce mai clar că acest lucru nu se va întâmpla, având în vedere că la ora 16.00, când s-a făcut ultima raportare oficială a Biroului Electoral Central, prezența la vot, la nivel național, era de 15,21%. Cu alte cuvinte, până la ora 16.00, votaseră 2.781.918 alegători dintre cei 18.278.496 alegători înscriși pe listele electorale permanente. Rezultatul care se prefigurează este dezastruos în primul rând pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), cea care s-a implicat foarte mult în această consultare publică. Un rezultat care ar trebui să dea de gândit mai-marilor BOR, dar și partidelor politice, în special PSD, care a modificat inclusiv legislația privind referendumul în speranța că va ieși așa cum "trebuie".

La finalul primei zile a referendumului, prezenţa la nivel naţional era de 5,72%. Nici astăzi lucrurile nu au stat mult mai bine, la ora 10.00, prezenţa ajungând la 7,24%. Nici măcar ieşirea enoriaşilor de la biserică, undeva în jurul prânzului, nu a schimbat prea mult datele problemei, în ciuda eforturilor făcute de preoţi prin majoritatea parohiilor. Astfel, la ora 13.00, prezenţa era de 11,67%, iar la ora 16.00 - de 15,21%. Indiferent de votul Diasporei, este foarte greu de crezut că se va ajunge la 30%, probabil că se va depăși cu puțin 20%.
Analizând puțin această situație în care aproape 15 milioane de români nu s-au prezentat la urne pentru a spune DA sau NU revizuirii Constituției, aici nu mai poate argumenta nimeni că e vorba despre manipulare sau lipsă de informare sau indiferență. Sunt aproape 15 milioane de oameni care pe 6 și 7 octombrie au arătat că nu mai pot fi mințiți cu teme false, nici măcar de către Biserica Ortodoxă, una dintre instituțiile care își pierde tot mai mult din credibilitate și nu din vina acestui popor care-și păstrează credința în Dumnezeu.
În același timp, rezultatul acestui referendum poate fi un avertisment dur adresat clasei politice care a susținut, mai mult sau mai puțin fățiș, un demers inutil, pentru organizarea căruia România a plătit peste 35 milioane de euro. Pentru că românii au plătit acești bani, nu BOR și nu partidele politice. Acum, rămâne o întrebare: cum vor deconta cei care au introdus în agenda publică un referendum fără miză?

4321 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dan Gavrilescu 09.10.2018 18:17 Chiar nu ati inteles ce priceput e PSD? El ar fi cazut in picioare in ambele variante, DA sau NU. Acum se pune bine la Bruxelles "vedeti, romanii iubesc acest guvern, care e politic corect"! Daca iesea DA si se valida, tot in picioare cadea: "La noi e democratie, dupa 3 ani am organizat un referendum cum a cerut poporul si noi a trebuit sa modificam Costitutia in mod democratic". Isi poate inchipui cineva ca daca Guvernul ar fi vrut sa iasa lumea la vot, nu ar fi reusit PSD sa mobilizeze aparatul de partid? Mai mult, indiferent de orientarile religioase, BOR a primit o lovitura subtila de imagine, dovedind nu ca ne-am pierdut increderea in Biserica ci ca nu are experienta manifestarii in social, asa cum au, prin traditie, catolicii si protestantii. Ramane intrebarea: pe cine a deranjat definirea in Constitutieie a casatoriei ca uniune liber consimtita dintre un barbat si o femeie?

Actualitate

759 vizualizari
14 dec. 2018 21:27

Reacții la intenția Primăriei Câmpina de a accesa un nou credit bancar de 25 milioane lei

După cum v-am informat într-un articol precedent, primarul Horia Tiseanu a inițiat un proiect de hotărâre privind accesarea unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru asfaltarea străzii Calea Doftanei. Proiectul va fi dezbătut marți, 18 decembrie, în ședința Consiliului Local Câmpina. Având în vedere că este vorba despre un credit mare, prin accesarea căruia Câmpina ar ajunge la un grad de îndatorare de 30% din veniturile proprii, am dorit să aflăm reacții din mediul politic local și din cel de afaceri și vă prezentăm în continuare câteva puncte de vedere.

1624 vizualizari
14 dec. 2018 20:16

Primarul Câmpinei vrea un nou împrumut bancar, în valoare de 25 milioane lei, pentru investiții

1 comentarii

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.

Alte stiri recente

620 vizualizari
14 dec. 2018 21:45

Accident pe DN1, la Băicoi. Traficul spre munte se desfășoară cu dificultate

UPDATE - În cele două autoturisme implicate în accident se aflau în total cinci persoane. Trei persoane au fost rănite și transportate la spital. Este vorba despre două fete de 24 de ani, respectiv 26 de ani (prima cu traumatism cranio-cerebral, iar cea de-a doua cu traumatisme la ambele mâini și la coloana dorsală) și un tânăr de 29 de ani, cu traumatism cranio-cerebral și traumatism toracic - după cum informează Serviciul Județean de Ambulanță.

Două mașini au fost implicate, în această seară, într-un accident rutier produs pe DN1, la intersecția cu drumul spre Băicoi, o zonă unde au loc frecvent evenimente rutiere grave, soldate cu victime și pagube materiale. La accidentul din această seară, trei persoane sunt rănite și au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești.

2026 vizualizari
14 dec. 2018 09:00

Elevii unei clase de la Liceul Energetic din Câmpina au scris și lansat o carte despre relația cu părinții

Biblioteca Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina a fost, zilele trecute, gazda unei lansări de carte. O carte scrisă chiar de elevii liceului. Elevii clasei a XII-a T (dirigintă Denisa Stoicescu) au finalizat un proiect deosebit, care a durat șase luni: scrierea și lansarea cărții "De vorbă cu părinții mei - mic tratat de educație și familie".