Mai sunt câteva ore până la închiderea urnelor pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei, prima consultare publică organizată pe parcursul a două zile. Pentru ca acest referendum să fie validat, la urne trebuie să se prezinte 30% dintre alegătorii înscriși în listele electorale permanente. Devine din ce în ce mai clar că acest lucru nu se va întâmpla, având în vedere că la ora 16.00, când s-a făcut ultima raportare oficială a Biroului Electoral Central, prezența la vot, la nivel național, era de 15,21%. Cu alte cuvinte, până la ora 16.00, votaseră 2.781.918 alegători dintre cei 18.278.496 alegători înscriși pe listele electorale permanente. Rezultatul care se prefigurează este dezastruos în primul rând pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), cea care s-a implicat foarte mult în această consultare publică. Un rezultat care ar trebui să dea de gândit mai-marilor BOR, dar și partidelor politice, în special PSD, care a modificat inclusiv legislația privind referendumul în speranța că va ieși așa cum "trebuie".
La finalul primei zile a referendumului, prezenţa la nivel naţional era de 5,72%. Nici astăzi lucrurile nu au stat mult mai bine, la ora 10.00, prezenţa ajungând la 7,24%. Nici măcar ieşirea enoriaşilor de la biserică, undeva în jurul prânzului, nu a schimbat prea mult datele problemei, în ciuda eforturilor făcute de preoţi prin majoritatea parohiilor. Astfel, la ora 13.00, prezenţa era de 11,67%, iar la ora 16.00 - de 15,21%. Indiferent de votul Diasporei, este foarte greu de crezut că se va ajunge la 30%, probabil că se va depăși cu puțin 20%.
Analizând puțin această situație în care aproape 15 milioane de români nu s-au prezentat la urne pentru a spune DA sau NU revizuirii Constituției, aici nu mai poate argumenta nimeni că e vorba despre manipulare sau lipsă de informare sau indiferență. Sunt aproape 15 milioane de oameni care pe 6 și 7 octombrie au arătat că nu mai pot fi mințiți cu teme false, nici măcar de către Biserica Ortodoxă, una dintre instituțiile care își pierde tot mai mult din credibilitate și nu din vina acestui popor care-și păstrează credința în Dumnezeu.
În același timp, rezultatul acestui referendum poate fi un avertisment dur adresat clasei politice care a susținut, mai mult sau mai puțin fățiș, un demers inutil, pentru organizarea căruia România a plătit peste 35 milioane de euro. Pentru că românii au plătit acești bani, nu BOR și nu partidele politice. Acum, rămâne o întrebare: cum vor deconta cei care au introdus în agenda publică un referendum fără miză?
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.
Pompierii din Câmpina și Băicoi au intervenit în cursul zilei de luni, 30 iunie, la un incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe Strada Republicii din orașul Băicoi.
În jurul prânzului, la Comarnic, pe DN1, a avut loc un accident rutier.