Rampa ecologică de la Bănești a fost închisă în urmă cu zece ani, când alveola existentă era deja plină. De atunci, din 2011, Consiliul Județean Prahova, Consiliul Local Câmpina și Consiliul Local Bănești (cei trei acționari ai rampei) plătesc anual sume importante pentru întreținerea rampei. Consiliul Județean asigură 52,6% din totalul cheltuielilor, Câmpina plătește 44,9%, iar administrația din Bănești - 2,5%. În total, anual, suma alocată pentru întreținerea rampei de la Bănești este 561.612 lei, adică aproximativ 115.000 euro. La ședința din 31 martie 2021, Consiliul Local Câmpina a aprobat suma aferentă acestui an, de la bugetul local, pentru întreținerea rampei - 252.163,80 lei.
Suma pentru întreținerea și paza rampei a fost prezentată în detaliu consilierilor locali:
- energie electrică - 1.000 lei;
- apă - 550 lei;
- telefonie mobilă - 85 lei;
- consumabile, papetărie - 165 lei;
- consumabile articole curățenie - 300 lei;
- dezinfecție, dezinsecție, deratizare - 850 lei;
- deplasări - 400 lei;
- analize ape uzate - 1.000 lei;
- clor, tratare ape uzate - 1.450 lei;
- servicii protecția muncii, PSI și SSM - 900 lei;
- echipament lucru/ protecție - 800 lei;
- salarii - 35.000 lei;
- întreținere rampă, scule și unelte - 4.301 lei;
TOTAL - 46.801 lei/lunar
Proiectul privind rampa de la Bănești a fost propus de primarul Alin Moldoveanu, care a explicat în fața consilierilor locali: ”Rampa de la Bănești este o altă mare problemă pe care Câmpina o are. Am avut multe discuții pentru ecologizarea rampei. Este o mare problemă pentru că trebuiau făcute deja demersuri pentru ecologizare, după atâția ani de la închiderea rampei. Ecologizarea rampei s-ar fi putut face pe tot felul de programe finanțate din afara bugetelor locale, iar acum singura soluție o reprezintă fondurile europene. Sunt convins că, la un moment dat, cineva va întreba de ce nu s-au făcut aceste demersuri. Vă aștept să discutăm, pentru a lua acest munte legat de piciorul Consiliului Local Câmpina. Este un punct foarte fierbinte, lăsat efectiv în derivă până acum, una dintre multele probleme moștenite, pe care va trebui să le rezolvăm”. (video)
Ecologizarea rampei, care presupune închiderea ei definitivă, este estimată undeva la 700.000 euro, potrivit unui studiu realizat anii trecuți de Consiliul Județean Prahova.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.